Jak si vede HK Kralupy ve druhé lize?

Vážení spoluobčané, vážení Kralupáci,

po historickém sportovním úspěchu v březnu loňského roku v podobě vítězství našeho A-týmu ve středočeské krajské lize a následném triumfu nad ústeckými mistry z Bíliny v kvalifikaci o druhou ligu, jsme se před hokejovou sezónou 2023/24 rozhodli využít nemalé příležitosti vrátit do Kralup třetí nejvyšší soutěž. A to jak za účelem reprezentace města na celostátní úrovni v lize, která získává stále větší prestiž a sledovanost, tak za účelem poskytnutí naší mládeži možnosti hokejového růstu ve kvalitní mužské soutěži přímo prostřednictvím našeho klubu, aby dorůstající hráči nemuseli odcházet „za lepším“ do klubů jiných.

Hned v první sezóně po návratu na druholigové ledy jsme zároveň nechtěli hrát takříkajíc „druhé housle“ a stanovili jsme si tak jasný cíl pohybovat se kolem středu tabulky a v závěru sezóny postoupit do vyřazovacích bojů o titul, neboli play-off. Podle toho jsme také v letním období přistupovali ke stavbě našeho současného druholigového kádru.

Vstup do sezóny se nám pak povedl nad očekávání. Hned v prvním kole jsme zaskočili favorizovaný Most vítězstvím 4:3 v prodloužení, ke kterému hattrickem pomohl jeden ze strůjců loňského vítězství v kraji Pavel Husarik. Následoval bod získaný v prodloužení proti Vrchlabí a září jsme zakončili tříbodovým ziskem na ledě Písku.

Úspěchy jsme ale pokračovali i v následném měsíci říjnu, v němž jsme například přesvědčivě 7:4 porazili Hronov, či jsme zvítězili 5:3 v hale ještě nedávno prvoligového Ústí nad Labem. Jedno z nejlepších říjnových utkání jsme ovšem sehráli na ledě jednoho z hlavních aspirantů na postup do první ligy Tábora, který třicetikolovou první fázi základní části zakončil na druhém místě patnáctičlenné tabulky. Náš tým zde po vyrovnané bitvě proti mužstvu s nejlepším brankářem ligy dotáhl zápas za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, v nichž nakonec zvítězila zkušenost na straně domácích hráčů. V tehdejším 7. ligovém kole jsme se ovšem stali vůbec prvním týmem, který proti do té doby stoprocentnímu Táboru dokázal bodovat, přičemž k tomuto počinu přispěli bodem i čtyři členové loňského krajského kádru Tomáš Soukup, Ondřej Hampl, Jonáš Marek a Pavel Husarik. Zapomenout pak nesmíme i na spolehlivý výkon brankáře Luboše Novotného. I díky tomuto úspěchu se náš tým po odehrané třetině první fáze základní části pohyboval v horní polovině tabulky.

Jak už to ovšem v hokeji a sportu obecně bývá, úspěšné období jednou za čas vystřídá období neúspěchu, což náš tým pocítil v následujícím měsíci. Listopad nám nadělil těžký los s favority z Letňan, Příbrami, Děčína či Mostu, s nimiž jsme sehráli vyrovnaná a kvalitní utkání, ovšem k bodovému zisku nám vždy chybělo vstřelit o jeden gól navíc. Bodovat se nám tak podařilo jen s Benátkami a Pískem, jinak naše mužstvo prožilo sedmizápasovou sérii porážek, z nich šest jsme mnohdy smolně utrpěli nejtěsnějším možným způsobem.

Smolný listopad jsme ovšem dokázali překonat a po vítězství nad Řisuty, pražskou Kobrou, favorizovanými Letňany a velice přesvědčivě 6:3 na ledě Benátek nad Jizerou jsme první fázi základní části zakončili 4 body od postupu do vyřazovacích bojů. O ten nyní budeme bojovat v tzv. nadstavbě, v rámci které se v sedmičlenné skupině utkáme o celkem dvě postupová místa.

Celkově vzato jsme s dosavadní prezentací našeho A-týmu ve druhé lize spokojeni. Mužstvo několikrát prokázalo, že je schopné hrát vyrovnané zápasy s nejlepšími týmy ligy, s nimiž mnohými dokázalo vybojovat cenné body do tabulky. Divákům se zároveň snažíme prezentovat atraktivním ofenzivním hokejem, za kterým se budou na zimní stadion rádi vracet zpátky a jsme potěšeni, že od mnohých získáváme zpětné vazby potvrzující, že se nám to daří. Významným hodnocením je pak pro nás i zpětná vazba přímo od našich soupeřů, kteří nás vnímají jako velice nepříjemného oponenta a mnozí uznali, že se v soutěži zdaleka neprezentujeme jako ligový nováček, který by byl jen do počtu, ale je s námi potřeba počítat.

Závěrem bychom rádi poděkovali jak našim fanouškům, tak i partnerům, především pak tomu nejvýznamnějšímu, Městu Kralupy nad Vltavou, za podporu tolik potřebnou k tomu, abychom na této úrovni naše město vůbec mohli reprezentovat.

Děkujeme!

David Palán

Autor:KZ