Zimní plavání je způsob objevování sama sebe…

Studený severní vítr, sněhové vločky, rampouchy, kam oko dohlédne, led na vodní hladině, … Pro mnoho z nás počasí, že by psa nevyhnal, ideální na horký čaj a posezení s dobrou knihou u sálajícího krbu, ne však pro Petra Türkotta, zimního plavce a otužilce :).

Medailonek:
Petr Türkott, zimní plavec, otužilec
Profesí: servisní a revizní technik plynových zařízení.

Pane Petře, jak dlouho se věnujete zimnímu plavání?
To si pamatuji naprosto přesně, od 10. 11. 2021, kdy jsem přišel mezi partu skvělých lidí, kteří si říkají „Bohnižilci“ – zimní plavci a otužilci z Prahy 8. K této partě jsem se přidal proto, jelikož v Kralupech nic takto organizovaného nebylo.

Již dříve jsem se doma otužoval, chodil do sauny a chladil se ve venkovním bazénku, když mrzlo. Lákalo mě však zajít ještě dál… Zkusit plavání. Bylo to takové splnění dětského snu, od mala jsem toužil zúčastnit se Memoriálu Alfréda Nikodéma pod Národním divadlem, vánočního plavání s 99letou tradicí, vloni se konal již 76. ročník, proto jsem se přihlásil do I. plaveckého klubu otužilců.

Jak překonáváte nekomfortní pocity zimy?
Je to v hlavě. Člověk musí postupně, z počátku jen na chvíli, příště si přidat čas ve vodě atd. K tomu jsem přidal vytrvalostní tréninky v kralupském bazénu. Bazén je však něco jiného než se pak reálně rvát s přírodou (vítr, vlny), vodou a sám se sebou…

Co prochladnutí, nepotkalo vás někdy? Pozorujete pozitivní vliv na zdraví?
Prochladl jsem jen v létě z klimatizace, ze studené vody v zimě nikdy :). Můj zdravotní stav a kondice se od doby, co v zimě plavu, o dost zlepšil.

Jaké jsou vaše dosavadní největší úspěchy?
Na závody jezdím v sezóně skoro každý víkend. Cením si např. toho, že jsem se mohl vydat na zkušenou do estonského Tallinnu. To byla moje první mezinárodní soutěž. Vážím si každého svého úspěchu, je to objevování sama sebe. Kdo by se chtěl podívat detailně, může si mě najít v tabulce na webu: https://bodovani.zimni-plavani.info/plavec.php

Co vás v letošní sezoně čeká?
V dubnu jsou již jen dvě soutěže, další začnou opět v říjnu, pokud by se chtěl někdo přidat, rozpis akcí je na www.zimni-plavani.info/kalendar-cp-zp/.

Jaký je váš nejlepší zážitek z otužování/plavání?
Nikdy nezapomenu na prvních pár temp ve vodě na Braníku… Když se zimním plaváním začínáte, někdo by vás měl do té vody poprvé uvést, je to takový rituál… Starší a zkušenější kolega šel tedy se mnou k vodě, než jsem se vzpamatoval, byl ten tam :).

Zimní plavání je o úžasné partě lidí, kterou potkávám jak při tréninku, tak při závodech po celé republice (případně za hranicemi), všichni se rádi pobaví, vymění si své zkušenosti.
Nedávno se konalo MS v zimním plavání ve slovinském Bledu, také jsem byl u toho, účastnili se jej zástupci z desítek států světa (Argentina, Mongolsko, Nový Zéland,…). Byl tam např. i sedmdesátiletý Američan, co v 70. letech přeplaval La Manche za 10 hodin.

Proč byste tento sport doporučil dalším?
Člověk to musí chtít sám. Nemá cenu nikoho přesvědčovat. Nikdy nezapomenu na reakci své manželky, když jsem se vrátil z prvního podzimního plavání v bohnickém rybníčku. Manželka se mě ptala: „Kde jsi byl?“ A já na to: “Byl jsem se koupat v rybníce v Bohnicích.“ A ona: „V rybníce? Teď v listopadu? V Bohnicích? Jo, tam ty patříš.“

Děkuji za rozhovor.
Andrea Jůnová

Autor:KZ