Zažili jste kralupskou Noc venku?

„MÁM PARTNERA, KTERÝ MĚ NEOPUSTÍ, MÁM RODINU, O KTEROU SE MŮŽU OPŘÍT, MÁM STÁLOU PRÁCI, NEMÁM DLUHY, JSEM ZCELA ZDRÁV…“ I chráněnci místní charity si toto říkali, než skončili na ulici. Nikdo z nás by je tedy neměl odsuzovat.

Vcítit se do starostí lidí bez domova přišlo 24. 11. v podvečer do prostor Rígrovky 40 lidí, odvahu přespat venku na zahradě však nenašel nikdo z přítomných, když nepočítáme místní klienty charity, kteří jinou variantu nemají.

V klubovně nízkoprahu, kam se běžný smrtelník jen tak nedostane, představila svoje služby organizace Bétel, která pomáhá k návratu závislým do normálního života (rozhovor se zakladateli komunity najdete na str. 10-11), po otevřené diskusi k tématu pokračoval program venku, a že bylo na co se dívat, po společné modlitbě vystoupili Muzikanti bez domova, tančilo se a zpívalo, štafetu převzali kralupští bubeníci Qantakytek a na závěr večera vystoupil kejklíř Lukáš se světelnou show.

Organizace Rozkoš bez rizika otestovala v rámci akce 25 osob na HIV, čímž se naše město zapojilo do Evropského týdne testování. „Musím za nás organizátory říct, že se akce opravdu vydařila,“ komentovala průběh dění Stanislava Valterová, která má na starosti prevenci kriminality a kulturu na Odboru sociálních věcí, školství a kultury MěÚ Kralupy.

Tematickou vstupenkou na charitativní akci byly jakékoliv trvanlivé potraviny, zapojíte se příští rok také?

Andrea Jůnová

Autor:KZ