Kralupy nad Vltavou povede staronová koalice

V Kralupech nad Vltavou byla 7. 10. 2022 podepsána koaliční smlouva mezi ODS, STAN a uskupením NOVÁ VLNA. Vítězné hnutí ANO zůstává v opozici.

Kralupy nad Vltavou v dalších čtyřech letech povede koalice ODS, STAN a NOVÁ VLNA. Personálně ovšem dojde ke změně – starostou se stane dosavadní místostarosta Libor Lesák (ODS), jenž ve funkci vystřídá Marka Czechmanna (STAN). Ten se rozhodl už dále v komunálních volbách nekandidovat. Mezi všemi třemi subjekty byla dnes podepsána koaliční smlouva.

„V rámci vyjednávání jsme oslovili strany současné koalice, neboť se domníváme, že jsme během uplynulých čtyř let společně udělali spoustu dobré práce. Co se týče požadavků NOVÉ VLNY, tak jsme trvali na třech radních a pozici místostarosty. Tento náš návrh byl našimi koaličními partnery odsouhlasen,“ uvedl Vojtěch Pohl (NOVÁ VLNA), jenž bude i nadále kralupským místostarostou.

Do užšího vedení města se vrací i bývalý dlouholetý starosta Petr Holeček (STAN), jenž v uplynulých šesti letech vykonával funkci senátora Parlamentu ČR. Nyní ho čeká další čtyřleté období ve funkci druhého místostarosty.

Silnou pozici v zastupitelstvu bude mít také hnutí ANO, které získalo v komunálních volbách šest mandátů. Naproti tomu nová kolice může nyní počítat se čtrnácti mandáty, což je v počtu jedenadvaceti křesel zřetelná většina. S jedním mandátem se do nejvyššího orgánu města vešel také zástupce Kral. levice, Zelená alt. a Nezávislí.

Voleb do zastupitelstva se v Kralupech nad Vltavou zúčastnilo 5 232 voličů (volební účast 38,22 %), což značí oproti roku 2018 mírný pokles. Tehdy přišlo hlasovat 5 553 voličů (volební účast 39,49 %). Občané si i tehdy mohli vybrat své zástupce z pěti kandidátních listin, přičemž tento stav zůstal i v letošních volbách v podstatě zachován. Pouze hnutí ANO letos kandidovalo s podporou ČSSD a Trikolory, ODS využila podpory zástupců z řad KDÚ-ČSL a TOP 09.

Vyjádření Libora Lesáka, budoucího starosty města: „Jsem rád, že jsme nakonec zvolili právě tuto koalici, neboť vychází z platformy té předešlé. Město za poslední roky realizovalo spoustu hodnotných projektů, které se podařilo dotáhnout do úspěšného konce. Naším cílem je v tomto pokračovat. Myslím si, že takto sestavená koalice je zárukou toho, že se město bude dále rozvíjet.“

Komentář Petra Holečka, budoucího místostarosty, který se po čtyřech letech vrací do vedení města:
„S návratem do vedení města jsem již nepočítal. Místo na kandidátce jsem proto přenechal mladším, aktivnějším a průbojnějším. V komunálních volbách mi však stále ještě mnoho mých spoluobčanů dalo své hlasy, za což jim patří mé poděkování! Ale získání tak velké důvěry je pro mne i určitý závazek a ocenění. A tak jsem se rozhodl, že se na radnici pokusím ještě pomoci dokončit mnoholeté a dobře rozjeté projekty a rád se budu, pokud mi mé síly stačí, podílet i na nových plánech rozvoje a správy Kralup nad Vltavou.“ Ustavující zasedání nového zastupitelstva se uskutečnilo ve středu 19. 10. 2022 v 17:00 v KD Vltava.

Aleš Levý, tiskový mluvčí

Autor:KZ