Národní kvalifikační závody ve Veltrusech

O víkendu 5.-6. června 2022 se na slalomové dráze ve Veltrusech konaly závody NKZ. Jedná se o druhou nejvyšší soutěž po Českých pohárech a zároveň závody NKZ jsou nejdůležitější pro juniory do 18. let. Práva startu mají všichni, kteří jezdí ČP, ti, co mají druhou výkonnostní třídu a u kategorií C1 ženy a C2 mohou startovat i ti, kteří mají výkonnostní třídu 3+.

Z domácího oddílu se zúčastnili jak junioři, tak i již zkušenější závodníci a také trenéři. Nejlepšího úspěchu pro domácí oddíl v kategorii K1 muži dosáhl Ondřej Brambora, který se umístil v neděli na 24. místě. V kategorii K1 ženy dosáhla nejlepšího umístění Anička Neugebauerová, která byla v sobotu i v neděli do 15. místa, ale v domácím oddíle si vedly dobře i mladší závodnice. Jednou z nich je Magdaléna Sakalová, která se umístila v sobotu na 18. místě (7. místo v dorostu mladším) a v neděli na 24. místě celkově.

Závodů se zúčastnil i olympijský vítěz z Tokia Jiří Prskavec, který ale tentokrát závodil na singl kánoi. V sobotu byl na 5. místě a v neděli se umístil nakonec na 4. místě celkově, i když po první jízdě dokonce vedl. Těmito výsledky ze závodů NKZ si ale Jiří Prskavec zajistil postup na C1 do nejvyšší soutěže v České republice ve vodním slalomu, kterou je Český pohár. Příští rok se bude snažit i o nějaký pěkný výsledek na singl kánoi v rámci Českých pohárů.

Celý víkend proběhl za krásného počasí a všichni mají před sebou ještě spoustu závodů. Nejbližší akce se konala o víkendu 10.-12.6. 2022 v Praze-Tróji, kde se konal závod Světového poháru.

Simona Prokšová

Šárka Hronová při závodech na C1

Anna Koblencová při závodě NKZ

Autor:KZ