Velké cena Kralup ve střelbě na kovové siluety ze vzduchové pušky a vzduchové pistole

V průběhu září a začátkem října proběhly tři kola Velké ceny Kralup ve střelbě na kovové siluety ze vzduchových zbraní. Soutěž pod záštitou nového střeleckého klubu v Kralupech nad Vltavou byla původně plánována na šest kol se zahájením v březnu a ukončením v září, bohužel situace s covid-19 zcela plán změnila a projevilo se to jak na počtu kol, tak na počtu účastníků. Přesto se podařilo soutěž uskutečnit tak, abychom na ni mohli navázat i v roce 2021.

Hlavním cílem bylo sportovní střelbu přiblížit mladým a zaujmout je pro ni. Ve Velké ceně Kralup byly vyhlášeny kategorie „Děti, Junioři, Ženy, Muži“, bohužel v ženské kategorii se nám soutěž nepodařilo obsadit. Mezi dětmi měl Kralupský klub dva zástupce, mezi juniory jednoho a mezi muži také jednoho. Střelba na kovové siluety se v České republice střílí již dlouhá léta, převážně ale z malorážných a velkorážných zbraní a na speciálně upravených střelnicích. Střílí se na kovové siluety zvířat ve tvaru kuřete, prasete, krocana a berana, které jsou stavěny ve vzdálenostech 25 m, 50 m, 75 m a 100 m v disciplínách pistole a puška. Silueta musí po zásahu spadnout, pak je střelci přiznán bod. Celkem je v dané disciplíně vystřeleno čtyřicet ran, a to už je náročné i pro zkušené střelce.

Pro dostupnost této střelby mladým začínajícím střelcům, a i tréninkovou přípravu na soutěže z malorážných a velkorážných zbraní se zrodila střelba ze vzduchových zbraní, která v podstatě pravidly kopíruje střelbu na 100 m, jen se střílí na menší vzdálenost (pistole 10–18 m, puška 18–41 m) a menší terče–siluety. Výhodou je také možnost střelby v prostorách, na které nejsou kladeny tak restriktivní požadavky legislativy vzhledem k provozování střelnic a zákona o zbraních a střelivu. Ze třech kol Velké ceny Kralup byly vyhodnoceny dvě pro střelce nejlepší kola a zároveň třetí kolo bylo zařazeno do republikového mistrovství v této střelbě.

Ve vzduchové pistoli „Děti do 14 let“ se z klubu SSK Kralupy umístili:
Prosecký Martin, 1. místo
Hradil Lukáš, 3. místo
Ve vzduchové pušce „Děti do 14 let“ se z klubu SSK Kralupy umístili:
Prosecký Martin, 2. místo
Hradil Lukáš, 3. místo
V juniorech reprezentoval SSK Kralupy Miňovský Vojtěch, který v obou disciplínách obsadil 2. místo.
V kategorii „Muži“ se Hradil Tomáš z SSK Kralupy umístil na 4. a 5. místě.

Sportovně střelecký klub v Kralupech nad Vltavou přivítá každého, kdo má zájem o sportovní střelbu a chce se se zbraní naučit správně a bezpečně zacházet. Sportovní střelba je věkově neomezena a základem pro její bezpečné provozování je „být vždy v klidu a mít vždy respekt“.

Tomáš Hradil
předseda SSK Kralupy

Autor:KZ