Charita Kralupy šije roušky?

Roušky! Téma, které na nás v posledních dnech vystupuje ze všech stran. Na počátku epidemie se napříč celou zemí zvedla obrovská vlna solidarity a každý se snažil pomoct, jak to jen šlo. Stejně tak tomu bylo tomu i v Charitě Kralupy nad Vltavou.

,,Vážení občané, vzhledem ke krizové situaci nevycházejte z domova bez roušky, respirátoru či improvizované roušky ze šály, šátku apod…“, znělo několikrát denně z městského rozhlasu. Avšak ne všichni mají dostatek těchto prostředků, aby chránili sebe nebo své blízké. Právě z tohoto důvodu se sídlo kralupské Charity přeměnilo na jednu velkou šicí dílnu a každý zaměstnanec přispěl svou troškou do mlýna.

Celé akci samozřejmě předcházela velká porada, kde se rozdělily úkoly a mohla se tak zvýšit efektivita práce a její následná pomoc. Vzhledem k tomu, že se musely některé charitní služby na nějakou dobu pozastavit, se mohlo do šití roušek zapojit více lidí.

Samotného procesu se účastnilo několik desítek zaměstnanců, jedni přímo šili, další měřili a stříhali, jiní se starali o rozvoz a objednávky. Zapojili se i zaměstnanci, kteří museli zůstat doma s dětmi a ruku k dílu přiložila také spousta dobrovolníku.

Co děláme:

Roušky jsou ušité z bavlny, aby se mohly prát a dezinfikovat a používat opakovaně. Jsou ze dvou vrstev, opatřené kapsou na vsunutí improvizovaného filtru. K dispozici jsme měli veškerý dostupný materiál, který nám naše šicí dílna nabízí. Bohužel ani naše zásoby nejsou bezedné, proto jsme uvítali jakoukoliv pomoc, které se nám ve velké míře dostalo z řad veřejnosti.

Pro koho to děláme:

V tom, pro koho roušky šijeme, neděláme rozdíly. Jsme schopni ušít zhruba 500 roušek denně, avšak abychom předešli komplikacím, vytvořili jsme pořadník, kam je zapsán každý zájemce. Žádosti primárně přijímáme přes naše facebookové stránky. Snažíme se vyhovět všem, proto jsme zavedli i směnný provoz včetně víkendů.

Proč to děláme:

Protože se řada odborníků shoduje na tom, že jakákoliv ochrana obličeje může snížit riziko vniknutí viru do těla, myslíme si, že naše práce má smysl. Roušky samozřejmě šijeme kvůli ochraně zdraví, ale důležitá je i psychika. V tuto chvíli už není ostuda nosit roušku, právě naopak. Když už nezbytně musíte opustit domov, může vám vaše rouška i rouška druhých lidí a tedy celková zodpovědnost ulevit také na duši. Je opravdu důležité, aby v těchto nepříznivých chvílích drželi lidé pohromadě a táhli za jeden provaz.

Autor:admin