Jan Špaček, kralupský zastupitel a předseda sportovní komise: Ten, kdo chce, si vhodný sport v Kralupech najde

V Kralupech nad Vltavou funguje 35 subjektů mající mládežnickou základnu. „Už jenom ta šíře místních sportovních oddílů je sama o sobě vypovídající,“ říká zastupitel Jan Špaček, se kterým jsme téma sport probrali ze všech možných stran. V březnovém čísle se věnujeme sportu.

Na jaké úrovni je z Vašeho pohledu, a to nejen jako předsedy sportovní komise, ale i jako aktivního sportovce, v našem městě sportovní vyžití?

Vždy se najdou spokojení i nespokojení lidé. Myslím, že sportovní vyžití máme na vysoké úrovni. V Kralupech funguje mnoho sportovišť, jež každodenně využívá velké množství sportovních oddílů i jedinců. Ten, kdo chce, si najde ten svůj sport, který ho bude bavit.

Na sportovním poli se pohybujete dnes a denně, znáte každičký sportovní oddíl – menší i větší. Jak se ale mohou nezúčastnění lidé dozvědět o veškerém sportovním vyžití, které naše město umožňuje?

Nejjednodušší cestou, jak se dozvědět o šíři sportovních oddílů, je návštěva webových stránek města www.mestokralupy.cz, kde je uvedený přehled všech registrovaných subjektů, včetně kontaktů a odkazů na vlastní webové stránky. Touto otázkou mi navíc tak trochu nahráváte, abych se věnoval anketě Sportovec Kralup nad Vltavou, kterou jsem měl možnost, co by jeden z organizátorů, zastřešovat. Tato anketa seznamovala kralupskou veřejnost s tím, kolik je tady sportovních oddílů, představovala rozmanitou škálu sportů, špičkové sportovce, ale i těch jedinců, kteří věnovali sportu mnoho úsilí, času i vlastní píle. Díky této anketě jsme se dozvěděli o sportovcích a velkém množství sportovních „fanatiků“, o kterých bychom jednoduše neměli tušení. Součástí ankety se postupem času stala kategorie síň slávy, do které byli nominováni nejen zasloužilí sportovci, ale také všichni ti, kteří danému sportu skutečně něco přinesli.

Patří místní lidé mezi sportovně založené?

Kralupy jsou opravdu hodně sportovní město. Už jenom ta šíře místních sportovních oddílů je sama o sobě vypovídající. Když se mimo naše město zmíním, že u nás funguje 35 subjektů s registrovanou mládeží, dívají se na mě s otevřenou pusou. V ostatních městech, velikostí nebo počtem obyvatel větších či srovnatelnými s Kralupy, existuje obvykle pouhá třetina sportovních oddílů. Je to pravděpodobně dáno i tím, že od samotného vzniku samosprávy podporuje vedení města mládežnický sport, chce tím například bojovat proti kriminalitě atp. Je vidět, že ta cesta je správná.

Který sport v Kralupech hraje prim?

Populární jsou stále „tradiční“ sporty – hokej, fotbal, basket, volejbal, ale například i cvičení v Sokole. Z těch novějších je to například florbal, rugby, nejrůznější bojové sporty, které jsou v Kralupech velmi rozšířené. Funguje zde Jiu-Jitsu, aikido, taekwondo, box, thajský box, judo a jiné… V poslední době se projevil zájem o horolezectví, ve kterém úspěšně reprezentuje ČR a naše město kralupská rodačka Aneta Loužecká. Nerad bych však někomu upíral pozornost, tyto zmíněné sporty za sebe vnímám jako ty, které se neustále rozvíjejí a mezi lidmi se o nich mluví. Ale i ostatní sportovní oddíly a subjekty pracují na vysoké úrovni, a za to jim patří velké uznání a dík.

Jsou sportovci, jako je právě Aneta, ale třeba i ultramaratonec René Kujan, boxer Matěj Kozubovský atd. „ikonami“, průkopníky populárních sportů, kteří svoji osobností a výkony přitahují ke sportu nové jedince?

Samozřejmě, opět se tak vracím k anketě Sportovec Kralup nad Vltavou, kde byla snaha zviditelnit všechny dostupné sporty a jednotlivce, které zastupují. Jejím smyslem bylo taktéž ukázat, že lze vrcholově sportovat i bez primárního cíle zvítězit v nějaké soutěži. Tento projekt lidi motivoval, představoval jim místní skvělé sportovce, prezentoval tu šíři sportovních oddílů, snažil se nalákat nové sportovní příznivce.

Jak vlastně anketa Sportovec Kralupy nad Vltavou vznikla a proč po deseti letech svého působení skončila?

Před dvanácti lety jsem oslovil Lenku Císlerovou, ke které se následně přidal Jindra Kohm, a první ročník ankety v Kralupech byl na světě. První rok se vyhlašovaly nejlepší sportovní úspěchy. Brzy jsme ale přišli na to, že je potřeba povýšit anketu o level dál. Cítili jsme nutnost informovat také o historii nejrůznějších sportů, chtěli jsme, aby se do povědomí lidem dostali existující kralupské sportovní oddíly i jednotliví sportovci, chtěli jsme co nejširší veřejnosti dokázat, že Kralupy sportem opravdu žijí. Myslím si, že jsme se tohoto úkolu zhostili opravdu ve velkém, kdo se alespoň jednou zúčastnil galavečera, tak ví, o čem je řeč. Profesionalita je to pravé slovo, které celou anketu vystihuje – medailonky, grafika, hudba, moderátoři, almanach atd. Kdo se na slavnostní vyhlášení nemohl dostat, měl možnost, a stále díky TV archivu tu možnost má, zhlédnout televizní reportáž z každého ročníku. My jsme neusínali na vavřínech a každý rok jsme se snažili galavečer vyšperkovat. Pozvání například přijali významní hosté jako Dominik Hašek, Martin Procházka nebo David Svoboda, a nechtěli jsme na úrovni nijak poklesnout. Vyšší úroveň znamená vyšší náklady, s čímž nebyli všichni tehdejší zastupitelé zrovna za jedno. Samozřejmě se nás po těch letech zhostila i únava. Došli jsme k závěru, že je potřeba trochu inovace, změna. Rozhodli jsme se proto po deseti letech fungování a spolupráce ukončit svoji činnost v anketě a nabídli jsme pomoc těm, kteří by chtěli v tomto rozjetém projektu pokračovat. Bohužel, doposud se toho nikdo neujal.

Za širokou škálou sportovních oddílů ve městě nestojí asi jen chuť a láska ke sportu jako takovému. Je to tak, že oddíly fungují i díky městským dotacím, protože velcí sponzoři, jako byl kdysi například tehdejší Kaučuk, nepřispívají?

A to je kámen úrazu. Dnes do sportu přispívají spíše menší podnikatelé. Myslím si, že je škoda, že přední velké firmy, které hrají vKralupech významnou roli například z hlediska zaměstnanosti lidí, dále s městem moc nespolupracují. Dle mého názoru by spolupráce s městem mohla být daleko větší. A to se netýká pouze sportovního odvětví. Nicméně si myslím, že nebýt příspěvků od města, velká část sportovních oddílů by nemohla fungovat. Proto patří vedení města a všem zastupitelům velké díky za to, že do sportu z rozpočtu města vyhrazují významnou finanční podporu, která se týká nejen vlastní činnosti oddílů a jednotlivců, ale i budování nových sportovišť a oprav těch stávajících.

Karmela Smejkalová

Autor:KZ