Alexander Kerst, známý z detektivky Derrick, se narodil před 100 lety u nás

Alexandr Kerst (Kerszt) byl herec a dabér českému divákovi známý především ze seriálu Derrick (německý kriminální seriál vyrobený televizními stanicemi ZDF, ORF a SRG mezi lety 1974 a 1998. V hlavných rolích vyšetřovatelů oddělení vražd mnichovské kriminální policie účinkovali Horst Tappert jako vrchní inspektor Stephan Derrick a Fritz Wepper jako inspektor Harry Klein.)

Původ
Kerst se narodil 23. února 1924 jako Friedrich Alexander Kerszt v tehdejších Kralupech na Vltavě, dnes Kralupech nad Vltavou v č. p. 124, byl to syn bankéře. Otec Bedřich Kerszt, působil jako bankovní ředitel v Mariánských Lázních, dědeček pocházel z Uher a babička z Vídně. Kerstova matka byla zase původem z Ústí nad Labem, jeho dědeček (Jan Priebsch) byl ředitelem tehdejší chemické továrny v Kralupech.

Život
Kerst absolvoval střední školu v roce 1942, jeho kariérním plánům zpočátku bránila válka, po jejím skončení a po vojenské službě v roce 1946 začal mladý Alexander studovat germanistiku a divadelní vědu ve Vídni. Zároveň se vyučil hercem na renomovaném „Semináři Maxe Reinhardta“, mimo jiné také u Freda Liewehra (1909-1993). Své první menší role dostal novopečený herec ve vídeňském „Volkstheater“ a v „Burgtheater“. Během této doby se živil také jako řečník a reportér rakouského rozhlasu.

V roce 1954 byl Alexander Kerst najat do Kasselu a další angažmá ho během následujících dvou let zavedlo do Wuppertalu, Berlína, Mnichova a Hamburku. Rychle se stal významným charakterním hercem, v letech 1956 až 1962 byl na jevišti Münchner Kammerspiele a hostoval mimo jiné i na Salzburském festivalu.

Kariéra
Kerst přišel k filmu na počátku 50. let, na plátně debutoval malou rolí ve filmu „Dobrodružství ve Vídni“ (1952). Následovaly role ve filmech jako “Dawn”, “Die Toteninsel” či “Suchkind 312”. Zahrál si také v melodramatu, válečném dramatu či v protiválečném filmu. Až do konce 60. let hrál role v úspěšných filmových produkcích jako např. “Maigret a jeho největší případ” (1966) s Heinzem Rühmannem nebo ve filmu “48 Hours to Acapulco”. Mezi jeho pozdější díla pro kina patří inscenace „Proč nám UFO kradou salát“ (1980).

Všestranný herec dosáhl obrovské popularity a trvalého obsazování v ambiciózních literárních adaptacích, kriminálních románech a komediích prostřednictvím televize. Mimo jiné se představil jako markýz ve filmu „Marquise of Arcis“, nebo v díle „Ideální manžel“ (1966) podle stejnojmenné komedie Oscara Wilda.

Kromě opakovaných vystoupení v populárních krimiseriálech jako „Stahlnetz“, „Kriminální muzeum“, „Derrick“, „Der Alte“, byl tento nápadný herec k vidění například jako plukovník Green ve vícedílném seriálu „Das Messer” (1971).
Později se Alexander Kerst objevil na plátně jako John Hanks ve filmové adaptaci Rosamunde Pilcher „Vítr nad řekou“ (2001) a v třídílném seriálu „The Patriarcha“ (2005). Poté si znovu zahrál po boku Iris Berben a Matthiase Habicha v mnoha cenami ověnčeném dramatu „Stříbrná svatba“.

Kromě toho Alexander Kerst pracoval pro rozhlasové hry a dabing, svůj charakteristický hlas propůjčil Martinu Landauovi, Robertu Mitchumovi, Yvesi Montandovi a Fernandu Rey.

Věnoval se také divadlu, zůstal mu věrný i několik let před svou smrtí. Ještě nedávno nadchl diváky v komedii Esther Vilar “Cestování s lady Astor” a zahrál si George Bernarda Shawa po boku skvělé herečky Marie Beckerové, jedné z ikon německy mluvících scén. Spolu s Marií Becker zazářil také v „Everyman“ na festivalu v Curychu v létě 2002.

Herec s nezaměnitelným hlasem pořádal také recitační večery a jiná literární setkání.

Sympatický a uznávaný charakterní herec Alexander Kerst zemřel po dlouhé nemoci ve věku 86 let 9. prosince 2010 v Mnichově.

V „Süddeutsche Zeitung“ psali o Kerstovi jako o muži s „výraznou tváří a vrzavým hlasem“, také „velkou všestranností“ postavy, která byla „po desetiletí jedním z nejvyhledávanějších herců v německé televizní scéně“. V nekrologu „Tagesschau“ byl televizní průkopník Alexander Kerst popsán jako „důstojník a gentleman“. A der Spiegel o něm napsal: „Seniorské charisma v kombinaci s aurou jemné melancholie předurčilo vysokého herce, který se narodil v Čechách, pro obor, který nevymírá: obor význačných gentlemanů s minulostí.”
Andrea Jůnová

Rodina
Alexander Kerst byl bratrancem rakouského barytonisty Paula Wolfruma (1943–1990). První Kerstova manželka byla Susanne Korda, herečka a produkční známá z filmů Das mittlere Fenster (1959), Geisterkomödie (1962) a Útěk do Berlína (1961). Po rozvodu se Kerst oženil podruhé s Ingrid Saleike, třetí v pořadí byla bývalá letuška. Jedno z hercových dětí (syn Daniel Kerszt) je známý díky filmům Derrick (1974), Der Alte (1977) a Aktenzeichen XY… ungelöst! (1967). Vnuk (Constantin Kerszt) se úspěšně věnuje fotbalu.

Zdroje: www.munzinger.de/; www.knerger.de; www.steffi-line.de/

Autor:KZ