Znovuzrození Nelahozeveské zámecké stezky

Každý obyvatel Kralupska bezesporu někdy navštívil nádhernou Dvořákovu stezku klikatící se podél řeky mezi městy Kralupy nad Vltavou a Nelahozevsí. Pro mnoho z nás to je jedna z nejkrásnějších procházek, které náš region nabízí. Věděli jste však, že ještě v 19. století byly takové stezky dvě?
Jedna dole u Vltavy (současná Dvořákovka), druhá vysoko na skalách. Ta propojovala bývalý nelahozevský zámecký park s Lobečskou skálou v Kralupech. Čas ji však nešetřil. Pokud bychom chtěli dnes vyrazit po její trase, museli bychom překonat hluboké rokle, husté porosty a dokonce i jednu černou skládku. Tak to však zůstat nemusí!

Proto jsme se rozhodli, že jako občané Kralup, Nelahozevsi a celého regionu bychom mohli spojit síly a stezce navrátit její zašlou krásu. Nejen, že tak obnovíme dílo našich předků, ale pro sebe a budoucí generace otevřeme zapomenutá, avšak nádherná místa v naší krajině. Díky této stezce také vznikne okruh propojící Kralupy a Nelahozeves, na který do budoucna můžeme navázat s rozšiřováním cestní sítě pro všechny vášnivé turisty, procházkáře a běžce našeho regionu.

Nebude to ale snadné a sami to rozhodně nedokážeme. My však víme, že spojí-li se láska k přírodě a pracovití lidé, dějí se zázraky! Vyzýváme tedy každého Kralupáka, aby se k nám připojil a podílel se na vzniku Nelahozevecké zámecké stezky – bude se hodit každá volná ruka. Sejdeme se koncem března a společnými silami se vrhneme na úpravy terénu, prořezání náletů, úklid odpadků, stavbu lávek… A na konci toho všeho se projdeme po zbrusu nové stezce až k nelahozevskému zámeckému parku.

Poznamenjte si tedy víkendy 16.-17. 3. a 23.-24. 3., kdy se vrhneme na realizaci.
Pokud se o projektu chcete dozvědět více, dikutovat o jeho podobě a časem se třeba připojit do týmu dobrovolníků, srdečně vás zveme na veřejná setkání v Kralupech nebo Nelahozevsi:
Radim Sitař

Více informací 

 

Autor:KZ