Zimní pohár ČR v plavání

Zimní pohár ČR v plavání – žactvo, ročníky 2011 a 2012

O prvním prosincovém víkendu se konaly hned dvě vrcholné plavecké akce, a to Zimní pohár ČR jedenáctiletého žactva v Mladé Boleslavi a Zimní pohár ČR desetiletého žactva v Liberci.

Plavecký oddíl Kralupy nad Vltavou reprezentovali tito plavci:
Petr Kolář, Ella Pustinová, Marie Jiskrová – ročníky 2011
Jan Váňa, Štěpán Pokorný, Alex Slavíček, Emili Klymenko a Ada Holoubková – ročníky 2012.

I když plavecký oddíl od května 2022 nemá svůj domovský bazén v Kralupech, neboť ten prochází v současné době rekonstrukcí, dokázali se mladí plavci perfektně připravit na tento vrchol zimní sezóny. Důkazem je nejen počet kvalifikovaných kralupských plavců, ale také počet medailových umístění, které dohromady těchto osm plavců přivezlo. Svěřenci trenérek Lenky Pustinové a Evy Klimešové přivezli celkem 11 medailí, z toho 6 zlatých, 1 stříbrnou a 4 bronzové medaile. Skupina plavců také přivezla celkem 6 bramborových umístění. To, že se příprava ubírá dobrým směrem, naznačil již listopadový Zimní pohár Středočeského kraje žactva. Z této krajské soutěže si tato kralupská skupinka plavců přivezla celkem 21 medailových umístění (7 zlatých, 11 stříbrných a 3 bronzové medaile).

Na Zimní pohár v Boleslavi se přihlásilo celkem 275 plavců z 66 plaveckých oddílů. Přijato však bylo pouze 163 plavců, kteří se kvalifikovali svými nejlepšími výkony v daných disciplínách. Nejúspěšnějším z výpravy byl Petr Kolář, který přivezl celkem 3 zlaté medaile. Ve znakových disciplínách, které jsou jeho hlavní disciplínou, nenalezl přemožitele. Třetí zlatou medaili získal za 100m polohový závod. K tomuto skvělému výsledku přidal ještě dvě velmi těsné brambory. Ella Pustinová, která měla za jeden den velmi náročný plavecký program, si vyplavala 1 zlatou medaili a 1 bronzovou medaili v dlouhých kraulových disciplínách. Doslova o vlásek ji unikla další bronzová medaile v disciplíně na 200 m volný způsob. Petr i Ella dokázali navázat na medailové úspěchy z letní sezóny a obhájit své výkony, za což jim velice gratulujeme. Pro Marii Jiskrovou byla účast na Poháru premiérou, která se jí velmi vydařila. Maruška si v tak velké konkurenci vyplavala 15. místo na 100m motýlek. Tento trojlístek si přivezl celkem 10 osobních rekordů.

Do Liberce se přihlásilo celkem 252 plavců z 62 plaveckých klubů. Přijato však mohlo být pouze 184 plavců. Jan Váňa opětovně exceloval ve svých oblíbených kraulových disciplínách a přivezl do Kralup celkem 2 zlaté, 1 stříbrnou a 1 bronzovou medaili. Nepopulární bramboru pak získal na prsové padesátce. Honza tak po letní sezóně opět potvrdil svoji dominanci v kraulových disciplínách. Štěpán Pokorný se oproti letní sezóně výrazně posunul a brambory, které přivezl v létě, nyní proměnil ve 2 bronzy v polohových disciplínách a dokázal tak, že je to všestranný plavec. Alex Slavíček si vyplaval tři umístění v top desítce. Nejlépe dopadl na znakové padesátce, kde těsně dohmátl na 4. místě. Děvčata Emili Klymanko a Ada Holoubková si vedla velmi dobře a vyplavala si několik osobních rekordů. Celkem si tato skupina přivezla 12 osobních rekordů.

Všem účastníkům gratulujeme k takto skvělým výsledkům a přejeme v roce 2023 hodně zdraví, minimálně stejně tolik plaveckých úspěchů, kterých dosáhli v roce 2022 a také velkou dávku štěstí, neboť i toho je potřeba. Celý plavecký klub se již nyní těší do zrekonstruovaného kralupského bazénu a doufá, že se tak stane co nejdříve.

Lenka Pustinová, Plavecký oddíl Kralupy nad Vltavou

Autor:KZ