ZŠ Třebízského se pyšní novou kuchyní a jídelnou

Těsně před začátkem vánočních svátků byla na ZŠ Třebízského zkolaudována několikaměsíční investiční akce, jež se primárně týkala rekonstrukce elektro rozvodů v celém objektu školy a generální rekonstrukce jídelny a kuchyně, a to včetně modernizace gastro provozu.

Projekt, k jehož zahájení došlo na začátku letních prázdnin, byl náročný nejen po stránce stavební, ale také organizační. Snahou města bylo dokončit první část tak, aby mohlo dojít k řádnému zahájení školního roku. Dle původních předpokladů rekonstrukce kuchyně a jídelny pokračovala další tři měsíce. „Investiční akce ve školách jsou zpravidla velmi stresující, přičemž ani tato nebyla výjimkou. Všechny zainteresované strany totiž věděly, že v září musí být vše nachystáno na začátek školního roku,“ uvedla v rozhovoru pro YouTube kanál MěÚ Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic.

Zajištění náhradního stravování
Nutno podotknout, že bez jednoho týdne se tento úkol podařilo splnit, ovšem kterak zajistit žákům a pedagogům náhradní stravovací prostory? Další nezáviděníhodná výzva byla nasnadě. Bývalý starosta Marek Czechmann na proces hledání vzpomíná takto: „Věděli jsme, že toto bude velký problém, neboť v blízkosti školy není jídelna, která by mohla obsloužit takovýto počet osob. S paní ředitelkou Kuzníkovou jsme dlouho hledali adekvátní řešení, nebylo to vůbec jednoduché.“ Náhradní stravování posléze zajistila paní ředitelka se svým týmem kuchařek pro potřeby školy v pohostinství U Chemika, což byla v krajní situaci jedna z nejschůdnějších alternativ.

Zahájení provozu
Nekomfortní přesuny tříd jsou však už naštěstí minulostí. Žáci, učitelé a další zaměstnanci školy si nyní „zvykají“ na moderní a po všech stránkách přívětivé prostředí. Gastro komponenty jsou tvořeny nejnovější technikou, novinkou je i objednávkový systém obědů prostřednictvím integrovaného počítače. Přívětivým dojmem působí i samotná jídelna, účelně napojená na výdejní pulty. Zajímavé řešení nabízí i možnost přepažení místnosti mobilní stěnou, díky níž může vzniknout oddělený prostor. Z jídelny tak lze během několika vteřin vytvořit zajímavou zasedací místnost, která mimo jiné zaujme i prosklenou stěnou (pohledem z chodby).

Ze slov kralupského starosty Libora Lesáka je zjevné, že se investice opravdu povedla: „Tato akce samozřejmě není až tolik viditelná, ovšem pro město je bezpochyby velmi důležitá. Protože jsou základní i mateřské školy naším majetkem, musíme se o ně řádně starat a nedopustit tak kolaps v oblasti školství. V tomto trendu chceme pokračovat i v následujících letech,“ uvedl kralupský starosta s tím, že tato akce byla kompletně financována z místního rozpočtu ve výši devadesáti miliónů korun. Stavební práce provedla pražská společnost Metrostav a. s.

Aleš Levý, tiskový mluvčí

Autor:KZ