Hydepark

Hydepark – prostor pro názory občanů či zastupitelů města

Starosta naplno

„Starosta naplno“ mělo být heslo mé komunální kampaně v roce 2018. Na poslední chvíli jsem se nechal přesvědčit, že s přídomkem „budu“ to zní lépe a rozhodněji. S „budu starosta naplno“ jsem se ale vnitřně ani sám moc nesžil, a nakonec mi to moc štěstí nepřineslo. Měl jsem dát na svou intuici.
Vzpomínka na toto heslo mi plně ožila po letošních volbách. Proč? Před čtyřmi lety mě napadlo proto, že tehdejší starosta Petr Holeček (STAN) kumuloval v té době svou uvolněnou funkci starosty s další ze zákona uvolněnou funkcí senátora. Abyste tomu porozuměli, uvolněná funkce je ze zákona taková, kde se předpokládá potřeba plného úvazku, a proto je osoba přímo zákonem uvolněná ze svého dosavadního pracovního poměru, aby se tak své volené politické funkci mohla věnovat naplno. Ano, zase to klíčové slůvko.

Zákonodárce prostě chtěl, aby člověk v uvolněné funkci netříštil svůj čas, energii a empatii do více směrů. Stejným způsobem jsem to vnímal i já a chtěl tak voličům ve své osobě slíbit starostu naplno. Starostu, který dá městu všechno. Tak jak se to nejen podle mého, ale i podle původního záměru zákonodárců, dělat má.

V minulém volebním období se stal podobný případ místostarostovi Liboru Lesákovi (ODS), který byl v roce 2020 zvolen do uvolněné funkce krajského radního. Libor Lesák se k tomu postavil o něco více čelem a požádal v Kralupech o to, aby se z jeho uvolněné funkce místostarosty stala funkce neuvolněná, což znamenalo, že ji nemusel vykonávat naplno a pobíral za ni krácený plat.

Když došlo na hlasování, byl jsem proti. Dostal jsem následně dotazy, proč jsem návrh nepodpořil, když jde o něco, co jsem předtím vždy kritizoval a tento postup se jeví jako řešení. Je to naprosto jednoduché… v Kralupech nad Vltavou byl uvolněný starosta a dva uvolnění místostarostové. Tři politické osobnosti, které se dění ve městě a práci pro něj věnovali vším svým úsilím a já mám stále za to, že je to tak nejlepší. Kralupy si zaslouží, aby pro politiky nebyly na druhé koleji.

Právě z toho důvodu jsem tehdy nepodpořil neuvolnění místostarosty Lesáka, který od té doby městu logicky věnoval jen část své kapacity, protože se musel věnovat krajským záležitostem. Stejně jako předtím starosta Holeček, který měl coby senátor pochopitelně hodně jiných starostí na parlamentní úrovni. Je úplně jedno, kolikrát nám budou politici napříč republikou vyprávět, že obojí stíhají, nebo že je to vlastně přínosem. Jedním zadkem se dá v jednu dobu stejně vždycky sedět jen na jedné židli. To víme přece úplně všichni.

K mému obrovskému překvapení došlo po letošních volbách k něčemu, co tohle město nepamatuje. Staronová koalice ODS, Nová Vlna a STAN svým hlasováním na ustavujícím zasedání zastupitelstva rozhodla, že pozice starosty (v osobě Libora Lesáka) i jednoho z místostarostů (v osobě Petra Holečka) budou neuvolněné. Na radnici tak zůstal zřejmě pouze jeden jediný člověk, který to myslí s městem vážně, a tím je Vojtěch Pohl z Nové Vlny. On jediný je nyní uvolněným členem zastupitelstva města a v pozici 1. místostarosty také jediným představitelem města, pro kterého nejsou Kralupy nad Vltavou pouhým vedlejšákem.

Starostu a místostarostu tak v tuto chvíli vlastně dělají lidé, kteří svou funkci naplno dělat nemohou nebo nechtějí. I to byl důvod, proč jsme jako opozice při hlasování právě Vojtěcha Pohla podpořili, zatímco starosta Lesák a místostarosta Holeček byli do svých funkcí zvoleni jen těsnou většinou 11 hlasů.

Tomáš Pekárek, MBA

Reakce Libora Lesáka, starosty města a radního Středočeského kraje:

Spojenou funkci uvolněného radního Středočeského kraje a neuvolněného zástupce města jsem vykonával i v minulém období, kdy jsem byl na pozici místostarosty. Je to záležitost, která se mezi zástupci Středočeského kraje běžně vyskytuje. V současné době je ve dvou rolích např. i starosta města Slaného, Benátek nad Jizerou či Úval u Prahy. V minulém volebním období se tyto funkce slučovaly nejenom mezi radními Středočeského kraje, starosty a místostarosty samospráv, ale i mezi poslanci Parlamentu ČR.

Z mého pohledu to tedy určitě není tak, že bych pracoval pro město napůl, umím si práci dobře rozvrhnout, spousta věcí se dá řešit online schůzkami, i díky tomu se dá vše zvládnout, člověk však musí počítat s tím, že bude na radnici sedět po večerech, případně i o víkendech. Svoji agendu tedy budu vykonávat naplno, nechci však být uvolněný v obou funkcích, to by nedávalo smysl. Navíc tímto způsobem dochází k úsporám městských peněz na moji mzdu.

Pro Kralupy je v konečném důsledku výhoda i v tom, že mám v rámci práce radního přehled o všem, co se v našem kraji chystá, přináším tedy včasné a přesné informace z vlády či státního rozpočtu o tom, kdy a jaké vyjdou dotační tituly, mohu tak město dobře připravovat na další roky.

Autor:KZ