Tomáš Bezděk: Šachový talent z kralupské líhně

Patnáctiletý Tomáš Bezděk sklízí úspěchy na čtyřiašedesáti polích. Není to zemědělec, ale nadějný hráč šachu domácího oddílu. Jeho raketově výkonností vzestup je inspirující. V letošní sezoně se probojoval na Mistrovství České republiky v kategorii H16, v aktuálním republikovém žebříčku mu patří skvělé 17. místo. Je úřadujícím krajským přeborníkem v praktickém i rapid šachu a pravidelně nastupuje za áčko Kralup. Začátkem března uhrál FIDE elo 1989 a tím splnil podmínky pro udělení 1. výkonností třídy. Bývalí trenéři (František Seiner, František Hánl) i ti současní (Stanislav Stárek, Miloslav Vanka) musí mít z jeho výkonnostního růstu obrovskou radost.

Tomáši, určitě nám dokážeš popsat své šachové začátky. Ono to není zase tak dávno …

Šachy jsem začal hrát v mých osmi letech. Nejdřív jen tak doma pro zábavu s tátou, který mě naučil pravidla a základy hry. Po zjištění, že mě to baví a nevedu si špatně, mě rodiče přihlásili do šachového kroužku v Domě dětí a mládeže. Kroužek trenérsky vedli František Seiner a Vladimír Verner. Naučili mě základy šachové strategie, zahájení a další pro hru důležité věci. Mým prvním turnajem byl v roce 2017 Bakovský rákosníček, kde jsem skončil na 20. místě se třemi body. Když jsem se v roce 2018 poprvé kvalifikoval na Mistrovství Čech, začal mě trénovat František Hánl. To mě hodně posunulo vpřed. I když se mi Mistrovství Čech nakonec moc nepovedlo, tak mě neúspěch vůbec neodradil, naopak, namotivoval mě k ještě intenzivnějšímu tréninku. Na Velikonoce roku 2019 jsem jel na svůj první mezinárodní turnaj do Frýdku-Místku, na 40. turnaj šachových nadějí. Byť to stále ještě nebyla žádná sláva, podstatné bylo, že jsem si konečně uhrál své první mezinárodní Elo, což je šachový rating, který ukazuje sílu hráče a lze jej získat poražením stanoveného počtu hráčů, kteří již toto hodnocení mají.

První úspěchy se dostavily poměrně rychle…

S tím jak se postupně zvyšovala moje výkonnost, začalo se mi konečně dařit i na turnajích. Nejdřív se mi v červnu 2019 povedlo vyhrát Krajský přebor mládeže v kategorii H14 a současně jsem si opět zajistil postup na Mistrovství Čech. Tam už se mi dařilo mnohem lépe, a byť jsem skončil až na 40. místě, porazil jsem výkonnostně mnohem silnější soupeře, takže jsem měl nejvyšší nárůst Elo ratingu ze všech hráčů turnaje. Po tomto turnaji jsem začal trénovat se Stanislavem Stárkem, což byl další velký posun vpřed. Ve stejném roce jsem musel čelit jednomu zásadnímu a nelehkému rozhodnutí. Fotbal, který jsem hrál od svých pěti let za kralupskou Čechii, nebo šachy. Oboje, ještě s nástupem na víceleté gymnázium, se prostě stíhat nedalo. Vyhrály šachy a nelituji toho, byť jsem opouštěl něco, kde jsem prožil spoustu nádherných okamžiků.

Život všech sportovců značně zkomplikovala covidová výluka. Jak to bylo u vás?

Hrálo se jen minimum turnajů a většina šachového dění se přesunula do online světa k rychlým a bleskovým partiím. Klasické „vážné“ šachy se téměř nehrály. Naštěstí jsem začátkem roku stihl odehrát alespoň dva velké turnaje v Praze – Prague Chess Open B a Prague International Chess Festival. Po zklidnění covidové situace jsem v srpnu 2020 odehrál úžasný turnaj Open Říčany, kde jsem skončil v Open B celkově druhý. Nádherný pocit „stát na bedně“ s dospělými hráči. A taky první finanční odměna. Mistrovství Čech se toho roku z důvodu pandemie bohužel nekonalo.

Naštěstí Mistrovství České republiky v roce 2021 se již mohlo odehrát.

Díky vysokému Elo hodnocení jsem postoupil na Mistrovství ČR. Nastupoval jsem jako 22. nasazený, finálně skončil 12., což byl pro mě velký úspěch. Od září 2021 už hraji v základní sestavě za kralupský „A“ tým i „B“ tým. Hostuji za Klub šachistů Říčany v 1. lize mládeže. Téhož roku jsem ještě odehrál Mistrovství Čech a Polofinále MČR juniorů, kde jsem si opět slušně zvýšil Elo hodnocení.

Letošní sezona již běží bez omezení, jaké jsou tvé další plány?

Letos už mám za sebou Mistrovství ČR mládeže v Luhačovicích, kde jsem skončil na 13. místě. Nebýt dvou nepovedených partií, které jsem ztratil zbytečnými chybami v koncovce, umístil bych se mnohem líp. Tak to ale někdy v šachu je. Budujete hodiny krůček po krůčku pozici, v časové tísni pak uděláte chybu a celá pečlivě budovaná hra jde „do háje“. To se ale stává i v jiných sportech. Důležité je se z chyb poučit, ne se s nimi trápit. V nejbližší době bych chtěl hrát hned několik velkých turnajů jako třeba 41. turnaj šachových nadějí, nebo Pardubický šachový festival, na konci léta opět Open Říčany. Samozřejmě je velice těžké skloubit školu s šachy, ale prozatím se mi to poměrně daří. Aktuálně mám dva trenéry, Stanislava Stárka a Miloslava Vanku, snažím se trénovat každý den, abych se zlepšil a příští rok Mistrovství ČR vyhrál. Tak uvidíme…

Jindřich Kohm

Autor:KZ