Městská policie řeší desítky autovraků ročně

Odstavená chátrající vozidla překážejí v ulicích každého většího českého města včetně Kralup nad Vltavou. Hromady šrotu se zrezivělými karoseriemi, rozbitými okénky a vypuštěnými pneumatikami nejenže hyzdí vzhled města, především ale zabírají parkovací místa, která potom, zvláště na sídlištích, žalostně chybí a lidé tak každý den obtížně hledají místo k zaparkování svého standardně užívaného vozidla.

Mapování výskytu autovraků zajišťuje městská policie, která rovněž provádí úkony směřující ke zjištění majitelů těchto vozidel a v případě, že zjistí, že se jedná o protiprávní jednání, předává událost k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Nejjednodušším způsobem je přímé dohledání majitele vozu (např. šetřením v okolí, lustrací dle RZ, VIN kódu apod.). Je-li na vozidle umístěna RZ, je vozidlo rovněž prověřeno v databázi odcizených vozidel. Protiprávním jednáním může být kromě přestupků spojených s parkováním například zábor veřejného prostranství s pokutou až 50 000 Kč, je-li vozidlo zaparkováno mimo pozemní komunikaci, nezaplacené povinné ručení s pokutou v rozmezí od 5 000 Kč do 40 000 Kč či propadlá STK s pokutou až 50 000 Kč. V případě zjištění vlastníka vraku je posléze vlastník strážníky vyzván k jeho odstranění. Za poslední čtyři roky bylo v Kralupech nad Vltavou řešeno městskou policií celkově 125 autovraků, z nichž 84 si jejich vlastníci odstranili sami na vlastní náklady, 37 bylo odstraněno TSM (náklady jsou vymáhány od posledního vlastníka vozidla uvedeného v registru motorových vozidel) a u dalších čtyř nyní probíhá řízení.

Majitelé takových vozidel přitom riskují všechny výše uvedené postihy zcela zbytečně. Zbavit se autovraku je dnes celkem jednoduché, stačí ho odvézt na vrakoviště či do kovošrotu, kde ho přijmou zadarmo, nebo za něj i nějaké peníze vyplatí. Výše odměny závisí na konkrétním vozidle, jeho stavu, roku výroby, využitelnosti náhradních dílů a také je podstatné to, zda je o díly z daného vozu ještě zájem. Některá vrakoviště zajišťují i odtah vozidel zdarma. Tyto podmínky jsou umožněny díky státním dotacím pro vrakoviště za ekologické zpracování vyřazených vozidel.

 

 

Autor:KZ