Monika Kolková, vedoucí a provozovatelka městského útulku Lesan: Psi neslouží jako alibi

Kralupský útulek pro psy Lesan funguje více než 20 let. Monika Kolková pomáhá ztraceným psům vrátit se k majitelům, těm nechtěným pak hledá nový domov. Uplynulý rok poznamenaný krizí spojenou s epidemií přinesl více zájemců o adopci psů. V rozhovoru M. Kolková odpovídala na to, proč letos zůstalo více kotců v útulcích prázdných, nebo jak se krize promítla do financování Lesanu.

Loni se objevovaly zprávy, že psí útulky mají tolik zájemců o adopci, až jim docházejí psi. Projevilo se to i v Kralupech?

Ano, i u nás jsme zaznamenali zvýšený zájem o adopci psů. Především na jaře, při první vlně koronaviru.

Co je příčinou? Je pravda, že lidé chtějí jen alibi pro vycházení z domu v případě vyhlášení tvrdších opatření, nebo nacházíte jiné důvody?

Hodně lidí pracovalo z domova nebo museli zůstat doma s dětmi. Ti, co již delší dobu zvažovali pořízení nějakého psího parťáka, se tak rozhodli si ho adoptovat právě v době, kdy většinu dne trávili doma. Uvědomovali si, že je potřeba se psovi více věnovat, aklimatizovat ho v novém prostředí a lépe se navzájem poznat. Prostě ideální čas. Vzhledem k tomu, že byly po nějakou dobu uzavřené hranice a nebylo možné dovážet psy ze zahraničí, byl větší zájem o ty naše české útulkáče. Nakonec nezaplňovali útulek psi útěkáři. Měli totiž své páníčky doma a ti se jim i více věnovali. Není pravdou, že by si lidé pořizovali psy jen jako alibi pro vycházení z domu. Nesetkali jsme se s tím my a pokud vím, tak ani jiné útulky.

Je možné nekalé úmysly adoptivních majitelů odhalit?

Hodně s lidmi mluvíme, probíráme všechno možné ohledně zvířat, podmínek pro chov, jako jsou zázemí, zkušenosti, časové možnosti, finanční stránku, dále představy, záměry s nimi a podobně. Následně po adopci provádíme i kontroly v místě chovu. Také spolupracujeme s jinými útulky a předáváme si vzájemně informace. Pokud se jedná o atraktivní plemeno nebo jeho křížence, které je zajímavé pro tzv. „množírny“, tak odcházejí do adopce kastrovaní. Po čtvrt století práce nejen se psy, ale také s lidmi sázím také hodně na vlastní intuici. Člověku, o kterém máme po důkladném prověření pochybnosti, psa vůbec nevydáme.

Setkali jste se s vracením již „nechtěných“ psů?

Lhala bych, kdybych tvrdila, že se nám toto nestalo. Stává se to po celou dobu mého působení v útulku, opravdu ale jen sporadicky. S dobou koronaviru to nijak nesouvisí. Vždy se snažíme vybrat takové páníčky, kteří jsou ideální pro konkrétního psa a snažíme se vše probrat do detailů. V případě nějakých problémů poskytujeme poradenství a noví majitelé mají možnost zdarma využít výcvikové středisko v Bašti, se kterým mnoho let spolupracujeme. Bohužel občas ani to nestačí, a tak raději vezmeme psa zpět a hledáme jiného páníčka. Někdy se změní poměry v rodině, což bývá také důvodem, že se k nám psi vracejí.

Koronavirus mnoho odvětví zasáhl i po finanční stránce. Projevilo se to i v utlumení podpory ze strany dárců či sponzorů?

Není to jen koronavirus, utlumení podpory ze strany dárců se vůči útulkům projevuje již několik let. Lidé svou pomoc směřují více do soukromých spolků, jež veřejnost chytí dostatečně dramatickými příběhy, často vymyšlenými nebo nadsazenými. Tyto spolky si cíleně vybírají psy, na které lidi nejvíce slyší, především štěňata a psy malých společenských plemen a jejich křížence.

Koronavirus mnoho odvětví zasáhl i po finanční stránce. Projevilo se to i v utlumení podpory ze strany dárců či sponzorů?

Není to jen koronavirus, utlumení podpory ze strany dárců se vůči útulkům projevuje již několik let. Lidé svou pomoc směřují více do soukromých spolků, jež veřejnost chytí dostatečně dramatickými příběhy, často vymyšlenými nebo nadsazenými. Tyto spolky si cíleně vybírají psy, na které lidi nejvíce slyší, především štěňata a psy malých společenských plemen a jejich křížence.

Jak mohou lidé útulku pomoci?

Pomoci mohou lidé materiálně, seznam potřebných věcí pravidelně aktualizujeme na našich stránkách. Co se týče finanční pomoci, možností je několik. Jmenovitě nákupem zboží v našem internetovém obchůdku, virtuální adopcí našich svěřenců nebo sponzorským darem na náš transparentní účet. Jsme vděčni i všem, kteří přiloží ruku k dílu a pomohou nám s různými pracemi nebo přijdou naše hafany vyvenčit. Pomocí je ale i pouhé sdílení na Facebooku.

Zmínila jste venčení psů. Tato možnost je tu tedy i v současné době?

Ano, samozřejmě lidé musí dodržovat daná pravidla. Vstup je dovolen jen s rouškou a v nezbytně nutném počtu. Psi jsou venčitelům předáváni venku, přičemž dodržujeme odstupy. V rámci socializace je venčení a kontakt i s jinými lidmi pro psy velice důležitý. Vzhledem k tomu, že některé útulky tyto aktivity zcela zakázaly, je o venčení velký zájem. Na víkendy už si lidé objednávají venčení dopředu, protože se stává, že na ně žádný pes nezbude. Je super, když vidíte spokojeného, vyběhaného a příjemně unaveného hafana, jak se nabaští a v klidu odpočívá po jedné nebo dvou procházkách v kotci. Tohle jim přece nemůžeme upřít.

Musel útulek přistoupit na nějaké další změny v souladu s opatřeními souvisejícími s koronakrizí?

Kromě opatření, jež všichni musíme dodržovat i v běžném životě a o kterých jsem mluvila v předchozí otázce, jsme bohužel museli přistoupit například ke zrušení naší již tradiční Nadílky pro lesánky. Rušily se také přednášky ve školách či školkách a nekonaly se ani voříškiády, kterých se účastníme. Vyjma přednášek, které jsou samozřejmě zdarma, jsou pro nás všechny tyto aktivity jak finančním přínosem, tak i reklamou.

Jaké novinky plánuje útulek pro rok 2021?

V první řadě chceme dokončit revitalizaci starých kotců, kterou jsme započali již v roce 2019 a díky finanční podpoře především pana Jindřicha Trpišovského, trenéra Slavia Praha, nadačním fondům Psí Naděje a Pes v nouzi se blížíme do finále. Chybí dodělat poslední 3 kotce, do nich nové boudy, svody vody a k nim nádrže. Je potřeba dodělat pár věcí na již hotových kotcích a svést také dešťovou vodu do nádrže, kterou plánujeme pořídit. V útulku nemáme přívod vody a dešťovka je pro nás hlavním zdrojem. Také je nutné opravit odvodňovací kanálek. Dále budeme pokračovat ve zvelebování útulku. Máme v plánu rozdělit venkovní prostor na více výběhů, aby mohlo najednou volně běhat více psů. V zadní části výběhu chceme vysadit nějaké vzrostlé stromy pro lepší zastínění. Také bychom rádi hafanům vyrobili pár překážek na vyžití a výcvik. V neposlední řadě bychom chtěli vymyslet a zrealizovat nějaké ochlazování kotců v letních měsících. Chybí nám také skladovací prostory. Pro tyto účely bychom mohli využít stávající halu. Jsou zde, ale ještě potřeba nějaké úpravy. To už ale asi mluvím o plánech nejen na rok 2021, nýbrž na další pětiletku.

Vzkázala byste něco příznivcům?

Moc bych chtěla poděkovat všem, kteří nás podporují a pomáhají. Moc si toho vážíme. Krásný a šťastný nový rok 2021.

Martina Ivanová, redaktorka

Autor:KZ