„Dovednostní tour – generační spolupráce“

Střední Čechy – Krajská hospodářská komora Střední Čechy uskutečnila dne 7. a 14. 11. 2019 v SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou aktivitu projektu IKAP „Implementace krajského akčního plánu Středočeského kraje“ na podporu technického vzdělávání mládeže s názvem „Dovednostní tour – generační spolupráce“.

Této aktivity se zúčastnili studenti SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou společně s žáky 9. tříd ze Základní školy Velvary. Žáci ZŠ se rozdělili do dvou skupin. První skupina pod vedením učitele odborného výcviku p. Tomáše Klímy a pod vedením studentů školy v oboru elektromechanik  sestrojili podle technického plánku dekorativní elektrické blikátko osazené LED diodami. Vyzkoušeli si základy pájení, osazování desky tištěného spoje a nastavování a měření elektrických veličin. Sestavení blikátka bylo pro žáky zajímavým zážitkem.

Druhá skupina žáků si pod vedením Ing. Janďourkové a studentů školy v oboru chemik operátor vyrobila mýdlo. Mýdlo se připravilo z esterů vyšších mastných kyselin (vepřové sádlo, glycerinová hmota), a žáci tak mohli ověřit vlastnosti použitých chemikálií k výrobě mýdla.

Cílem této zajímavé aktivity bylo prohloubení spolupráce žáků základních a středních škol.

Autor:admin