Antonín Křemenák, hokejbalový brankář: Ze Světového poháru jsem si přivezl úžasné pocity!

Kralupan Antonín Křemenák je patnáctiletý hokejbalový brankář. S českým reprezentačním týmem vybojoval na Světovém poháru v hokejbalu třetí místo v kategorii U16. Hokejbalu se věnuje od sedmi let a trénovat začal v HBC Kladno.

Jaké pocity sis přivezl z České Třebové z letošního světového poháru?

Přivezl jsem si úžasné pocity, protože třetí místo je hodně dobré, zejména když je tam taková silná konkurence týmů, jako jsou Kanada a Slovensko. Celkem se do turnaje přihlásilo šest států a hráli jsme nejprve každý s každým, poté vyřazovací metodou první s druhým, třetí se čtvrtým a tak dále.

Které okamžiky v celé sérii byly nejtěžší?

Když jsme prohráli se Slovenskem v základní části, protože jsme si uvědomili, že už nemůžeme být ve finále. To bylo asi pro náš tým nejtěžší, ale potom jsme jim to oplatili v boji o třetí místo, a to už jsme byli v pohodě.

Proč sis zvolil zrovna hokejbal?

No, já jsem hrál nejdřív hokej, tady v Kralupech, byl jsem na postu obránce a bavilo mě skákat do střel. Nechtělo se mi moc hrát, ale chtěl jsem spíš chytat. Jenže tady v Kralupech zrovna nebyla možnost být brankářem, tak jsme hledali v okolí. Nakonec jsme s tátou vybrali hokejbal v Kladně, zkusil jsem to a dojíždím tam dodnes.

Jak náročná byla cesta do reprezentace?

Já už jsem hrál v reprezentaci v kategorii U14. Hráči do reprezentace se vybírají na kempech, kam mě nominoval můj kladenský trenér. Na kempech se trénuje více a intenzivněji a jsou tam hráči z celé České republiky. Reprezentační trenéři si postupně vybírají hráče, až nakonec vznikne 23 členné družstvo. Hráčů je 20, brankáři jsme tři.

Jaké vybavení má hokejbalový brankář?

Stejné, jako hokejový, kromě bruslí, takže betony, vestu, lapačku, vyrážečku a hokejovou helmu. Když máte dobrou výstroj, rány míčkem prakticky vůbec nebolí. Ale párkrát jsem dostal do odkrytého místa a nebylo to nic příjemného.

Jak se dá spojit sport a studium?

Letos jsem skončil základní školu a zatím mi to vycházelo. Stíhal jsem školu, úkoly i tréninky. Nyní začínám studovat střední stavební školu v Praze, a tak teprve uvidím, jak vše zvládnu s dojížděním.

Čemu se chceš v budoucnu věnovat?

Ještě nevím, ale chtěl bych zkusit cestovat. A hokejbal by musel asi jít trošku stranou. Ale opravdu ještě nevím.

Jaké nejbližší zápasy Tě teď čekají?

Teď v září budu hrát za dorost v klubové kategorii. Další světový turnaj bude zase až na konci školního roku. A od října by měly
zase začít reprezentační kempy.

Kdo je tvým sportovním vzorem?

Je to kanadský brankář Marc-Andre Fleury. Minulý rok dovedl svůj tým do finále NHL, kde bohužel prohráli. Ale mně se líbí jeho styl chytání a hodně se od něj inspiruju.

Radka Holeštová

Autor:KZ