Kam za kulturou a zábavou v půli léta

Střední Čechy – Zveme na několik akcí, které se konají ve Středočeském kraji:

Let It Roll  

1. 8. – 4. 8. 2019  HYPERLINK https://letitroll.cz  

Největší drum & bassový festival na světě Let It Roll Open Air se bude konat od 1. do 4. srpna v areálu bývalého letiště v Milovicích. Akce každoročně přiláká desetitisíce fanoušků z celého světa a je tomu také proto, že je zde vždy vytvořena skvělá letní party, atmosféra prodchnutá tím nejlepším z elektronické hudby. Kompletní seznam vystupujících čítá téměř dvě stovky jmen. Jsou mezi nimi jak ty největší hvězdy drum & bassové scény, tak i desítky prozatím méně známých, ale velmi zajímavých a talentovaných hudebníků a tvůrců. Mezi nejslavnější interprety, kteří na festival zavítají, patří například Andy C, Chase & Status, Pendulum, Noisia, Camo & Krooked, Dimension, Sub Focus nebo High Contrast. Let It Roll festival je výjimečný také proto, že je vyhlášený svým důrazem na vizuální stránku. Důkazem je vždy mimo jiné zahajovací ceremonie, která spojuje hudební kulisu s projekcí a světelnou show a fanouškům tak prostřednictvím několika smyslů vypráví nový kousek příběhu, jímž je daný ročník inspirován. Úvodní představení budou doprovázená premiérami speciálně složených tracků od těch nejlepších producentů. Novinkou pak bude sobotní vyhlášení ankety „TOP 10 nejlepších drum & bass tracků historie“ a chybět nebude oblíbená atrakce Bus Parties nebo konference Beats Evolution Conference 2019.   

Highjump  

2. 8. – 3. 8. 2019  HYPERLINK “http://www.highjump.cz/cs  

Jubilejní dvacátý ročník otevřeného mistrovství České republiky v extrémních skocích do vody ve volné přírodě – cliffdiving – se uskuteční v pátek a v sobotu 2. a 3. srpna. Letošní podtitul zní “Legendy“ a to proto, že se bude vzpomínat na uplynulých dvacet let konání tohoto výjimečného skokanského závodu. Akce samozřejmě nebude jen o minulosti. Opět ji navštíví přední světoví skokani a skokanky. Mistrovství se bude konat v žulovém lomu v Hřiměždicích u Příbrami a soutěžící se utkají ve skocích z několika výšek, jmenovitě z 12, 16 a 20 metrů. Na programu jsou také exhibiční skoky z výšky téměř 30 metrů. Kromě cliffdivingu se návštěvníci seznámí s dalšími adrenalinovými sporty a chybět nebude ani skvělý a rozmanitý hudební program. Na několika pódiích se představí mimo jiné také kapely, které se zapsaly do historie akce. Návštěvníci se mohou těšit na skupinu PSH, dále vystoupí rapper Smack, ska-reggae formace Fast Food Orchestra a mnoho dalších. Novinkou pro letošní ročník bude čistě elektronická scéna Prima Cool Stage, na níž zahrají přední čeští dýdžejové vyznávající styl house music.  

Týnecký střep  

3. 8. 2019  HYPERLINK “https://www.mestotynec.cz/muzeum/index.htm”  

V areálu hradu Týnec nad Sázavou se v sobotu 3. srpna uskuteční den plný historických atrakcí. Slavnosti mají své návštěvníky nejen pobavit, zaujmout,  nabídnout jim den plný zábavy a letní pohody, ale cílem je také obohatit a vzdělat. Každý si z pestrého programu zajisté vybere něco, co ho osloví nejvíce. Mimo jiné se účastníci mohou těšit na divadelní představení, šermířské souboje, vystoupení kejklíře, ukázky sokolnictví, dobových řemesel, středověká střelnice a vojenského ležení a ochutnávku dobových jídel. Dále zde bude tržiště, zahraje hudební doprovod a připraven je také program pro děti, například hry, kreativní dílny a soutěže. Návštěvníci mohou také zajít na prohlídku expozic městského muzea a gotické věže s vyhlídkou a od osmi hodin večer se mohou těšit na koncert skupiny Poutníci.  

Okořská garda na Točníku 

10. 8. 2019  HYPERLINK “https://www.hrad-tocnik.cz/cs/akce/5097-okorska-garda-na-tocniku”  

Hrad Točník si nechal vystavět Václav IV. a jednalo se o sídelní hrad, tedy stavbu, která má potlačeny obranné prvky a slouží k rezidenčnímu účelu. Hrad nebyl dobyt zvenku, ale zničen zevnitř místními lidmi, kteří se zde ukryli před Švédy během třicetileté války. I tak si místo a trosky uchovaly jedinečné kouzlo a atmosféru dávných dob. Aby návštěvníci ještě autentičtěji okusili, jak zde vypadal život, a blíže se seznámili s dobou, kdy byl hrad obýván, je na sobotu 10. srpna naplánována událost s názvem Okořská garda na Točníku. Program této historické přehlídky a slavnosti obsahuje ukázku šermířských soubojů a divadelní představení. 

Mělnický košt 

10. 8. 2019  HYPERLINK http://www.melnickykost.cz/

Mělnický košt je tradiční svatovavřinecká slavnost vína a gastronomie, která se koná v historickém centru města a je zahájena čestnou salvou. Po zahájení následuje krátká historická scénka a hudební vystoupení, jmenovitě se představí multižánrová skupina s bluesovými kořeny Jamie Marshall´s Amplified Acoustic Band, folkové těleso Jananas a rockově laděný Michal Ambrož & Hudba Praha. Degustovat se bude to nejlepší, co mohou mělničtí vinaři nabídnout. Chybět nebude ani bohatá nabídka ryzlinků rýnských, díky které návštěvníci poznají všechny chutě a odlišnosti této pro místní vinaře typické odrůdy. 

Letní divadelní scéna v Posázaví 

10. 8. 2019  HYPERLINK https://www.mestotynec.cz/muzeum/  

Ve městě Týnec nad Sázavou nezapomínají, že jsou prázdniny, tedy čas, kdy mají děti volno a rodiče musí vymýšlet, jak je zabavit. Právě v Týnci s tím chtějí pomoci, a tak se zde koná již 16. ročník festivalu Letní divadelní scéna v Posázaví. Divadelní představení probíhají v červenci i v srpnu a v tomto týdnu – tedy v sobotu 10. 8. od 17:00 – se odehraje představení Kuba a Kubikula. Hraje se venku v areálu hradu Týnec nad Sázavou. Už jen posezení v hradních historických kulisách, v místě tajemném a věru pohádkovém, bude pro malé děti zážitkem. 

Zátopkova 10 

11. 8. 2019  HYPERLINK “https://www.zatopkova10.cz”  

Zátopkova 10 neboli běh na 10 kilometrů se uskuteční v neděli 11. srpna ve Staré Boleslavi. Závod je pojmenován po jedné z největší hvězd nejen českého sportovního nebe – Emilu Zátopkovi.  Bez sebemenšího zaváhání je možné Emila Zátopka nazvat legendou vytrvalostního běhu. Muž, který na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 vyhrál závody na 5 i 10 kilometrů a poté ještě maraton, je i po tolika letech inspirací pro mnohé amatérské i profesionální sportovce. K uctění jeho památky je pořádán závod, který vede po trasách, po nichž sám Emil Zátopek skutečně běhal. Trasa vede po lesních cestách, poběží se intervalově, což není zcela obvyklé, ale každý účastník si tak bude moci svůj běh lépe vychutnat a podat náležitý výkon. Mimo hlavní závod na 10 kilometrů je naplánována také štafeta na 2x 5 kilometrů a dětské závody. 

Charifest 

11. 8. 2019  HYPERLINK “https://www.centralbohemia.cz/dre-cs/794-kolinske-kulturni-leto-2019-charifest.html

Charifest je akce pořádaná v rámci Kolínského kulturního léta. Tento charitativní hudební festival má podobu koncertů pod širým nebem odehraných na Kmochově ostrově. Příjemnou, letně uvolněnou atmosféru vykouzlí hudebníci v neděli 11. srpna od pěti hodin odpoledne. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení těchto muzikantů: George & The Boggie Allstars, Veroniky Wildové & Divoko a písničkářky Terezy Balonov

autor: Kateřina Kubíčková, 

tisková mluvčí Středočeské centrály cestovního ruchu

Autor:admin