Druhý víkend v září si připomeneme výročí A. Dvořáka

 Nelahozeves – Tradiční oslavy narození skladatele v jeho rodné obci Nelahozeves zahrnují pietní akt u Dvořákovy sochy, koncert v Památníku Antonína Dvořáka, sborový koncert pro rodiče s dětmi a bohoslužbu v kostelíku sv. Ondřeje, v rámci které zazní Dvořákova Lužanská mše. V dalších dnech bude oslava pokračovat koncertem česko-německé Akademie komorní hudby na zámku v Nelahozevsi.

Antonín Dvořák se narodil v 8. 9. 1841 v Nelahozevsi v domě čp. 12, kde provozoval jeho otec František Dvořák hospodu. Od roku 1847 chodil do nelahozevské školy, kde se učil u kantora Josefa Spitze, o kterém se tradovalo, že uměl hrát na všechny hudební nástroje. Školní docházku ukončil v roce 1853 s velmi dobrým prospěchem, za který byl od knížete Lobkowicze odměněn modlitební knížkou Nábožný křesťan. V Nelahozevsi prožil Dvořák prvních dvanáct let svého života, po skončení školní docházky v roce 1953 se i s rodinou přestěhoval do Zlonic. Přesto se rád do Nelahozevsi vracel. I místní obyvatelé pamatovali na svého slavného rodáka, když mu v roce 1901, v roce jeho 60. narozenin, uspořádali velkolepé oslavy, kterých se Dvořák ale nakonec nezúčastnil. V roce 1913 byla na Dvořákově rodném domě odhalena pamětní deska od Františka Hnátka a v roce 1941 se konaly v Nelahozevsi v rámci Dvořákova 100. výročí narození velké oslavy, které navštívilo kolem 2000 návštěvníků.

Jako Památník Antonína Dvořáka byl Dvořákův rodný dům otevřen v 9. září 1951 při příležitosti 110. výročí narození skladatele zásluhou Společnosti Antonína Dvořáka. S otevřením expozice v roce 1951 byly také zahájeny pravidelné oslavy „Dvořákova Nelahozeves“ konané v den skladatelových narozenin. Velkého významu nabyly zejména v roce 1991 během 150. výročí narození skladatele za účasti prezidenta Václava Havla a kardinála Miloslava Vlka.

 

Program:

neděle 9. 9. 2018

11:00

Slavnostní akt u sochy Antonína Dvořáka s vystoupením Dětského pěveckého sboru Radost Praha (sbormistr Jan Pirner)

11:30

Matiné finského tenoristy Topiho Lehtipuu a klavíristy Karla Košárka v Památníku A. Dvořáka

Písně pro hlas a klavír Antonína Dvořáka a Jeana Sibelia. O nových edicích písní Antonína Dvořáka promluví šéfredaktorka hudebního nakladatelství Bärenreiter Praha PhDr. Eva Velická, Ph.D.

Vstup volný

14:00

Koncert pro rodiče s dětmi na Zámku Nelahozeves na téma české hymny

Účinkuje Dětský pěvecký sbor Radost Praha (sbormistr Jan Pirner)

Jednotné vstupné 50 Kč

16:00

Bohoslužba v kostele sv. Ondřeje: Dvořákova Lužanská mše

Účinkuje Collegium 419 (umělecký vedoucí Lukáš Vendl)

Vstupné dobrovolné

 

úterý 11. 9. 2018

19:30

koncert na Zámku Nelahozeves

Program:  

Antonín Dvořák: Nokturno

Franz Schubert: Oktet F dur, pro klarinet, lesní roh, fagot, 2 housle, violu, violoncello a kontrabas.

Účinkují studenti a lektoři česko-německé Akademie komorní hudby.

Vstupné 120 Kč / 80 Kč (děti, senioři)

 

Informace ke koncertům a rezervace vstupenek a míst k sezení: kultura@nelahozeves.cz

Vstupenky na koncert pro děti a na večerní koncert 11. září 2018 lze zakoupit na Obecním úřadě v Nelahozevsi (tel.: 315 785 059).

 

Akce se koná ve spolupráci s obcí Nelahozeves, Společností Antonína Dvořáka, Zámkem Nelahozeves a společnostmi MERO ČR, a. s., JP Spedition a Musica Holešov. Koncert pro děti finančně podpořila Nadace A. Dvořáka.

 

autor: Kateřina Bryndová

Autor:admin