Naše město se stále mění

Nejen v Kralupech, ale po celé republice využívají stavebníci, investoři i soukromé osoby letní měsíce k realizaci staveb, rekonstrukcím a opravám. Ani toto léto v našem městě stavební ruch nechyběl.

Během prázdnin byla započata celá řada městských investičních akcí, které v těchto dnech směřují k úspěšné finalizaci. Probíhají práce na druhé etapě ulice Štefánikova, horní schodiště vedoucí na Hostibejk je těsně před dokončením Tou vůbec nejvýraznější investicí je bezpochyby rekonstrukce Štefánikovy ulice, jejíž první etapa proběhla dle stanoveného stavebního harmonogramu. „Hotovou část jsme převzali do předběžného užívání včetně parkoviště, které je nyní občanům zpřístupněno z jedné poloviny. Nicméně v rámci první etapy vznikla v ulici nová parkovací stání, která jsou už plně k dispozici,“ uvedla Marcela Horčičková, vedoucí odboru investic s tím, že v ulici Štefánikova již nyní probíhají práce na druhé etapě. Rekonstrukce by měla být dokončena 29. 9. 2017. Poté bude následovat kolaudace obou etap včetně hotové propojky s ulicí Mostní. Na jaře příštího roku plánujeme dokončení rekonstrukce celé ulice v rámci etap 3 a 4,“ dodala Marcela Horčičková k momentálně nejviditelnější investiční akci ve městě. „Možná trochu stranou zájmu je nyní kompletní výměna vrchního schodiště na Hostibejku, ale i tam v těchto dnech finišujeme. Poslední práce by měly skončit na konci září,“ upozorňuje vedoucí odboru investic na druhou etapu rekonstrukce, jejíž součástí je rovněž instalace nového veřejného osvětlení.

 

Opravuje a buduje se také v Mikovicích

V druhé polovině prázdnin se započalo s realizací projektu „Bezbariérové chodníky ve městě Kralupy nad Vltavou podél silnice II/101“, jehož cíl souvisí s vybudováním bezbariérového chodníku s povrchem ze zámkové dlažby, a to podél ZŠ a MŠ Gen. Klapálka, dále pak mezi křižovatkami ulic Gen. Klapálka x Chelčického a Gen. Klapálka x Horymírova. „Uskutečnění této akce bylo podmíněno získáním dotace. Protože Státní fond dopravní infrastruktury zveřejnil výsledky 29. 6. 2017 a samotná realizace byla naplánována od 3. 7. 2017, museli jsme termín posunout. Totéž se týká i výstavby chodníku v ulici 28. října, jehož součástí je i vybudování parkovacího pásu před základní školou. Do konce září bychom měli stihnout dokončit oba projekty,“ dodává Marcela Horčičková. Na obě akce jsme získali dotace z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Ve školách bylo rušno i o prázdninách

Investiční akce města se o letních měsících nevyhnuly ani kralupským základním školám. Na ZŠ v ulici Jodlova byla úspěšně provedena nová elektroinstalace včetně osvětlení a slaboproudu, ve škole Gen. Klapálka došlo dokonce na přestavbu velké části kuchyně, neboť její stav se ukázal být dlouhodobě neudržitelný. „Předchozí složení kuchyně bylo nepraktické a neefektivní. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli kuchyň řádně zkultivovat a uvolněný prostor využít jako třídu pro školní družinu. Po dobu celého září bude v nové kuchyni probíhat tzv. zkušební provoz, po jehož ukončení lze očekávat závěrečnou kolaudaci,“ předesílá věci příští Marcela Horčičková, těšící se rovněž z překvapení, které čeká na žáky ZŠ Třebízského. „Děti se dočkají úplně nové třídy. Ze stávajících několika místnůstek družiny vznikl jeden velký prostor, který škola využije jako jednu z částí školní družiny.“

Výstavba komunikace Na Skalách bude hotova do konce září

Na začátku července odstartovala také výstavba komunikace v obytné zóně v ulici Na Skalách, jejíž realizace se rovněž nachýlila k úspěšnému závěru. „Základní šířka vozovky byla navržena na sedm metrů. Po stranách ji lemují pruhy zeleně a v rámci projektu došlo také na parkovací místa, lavičky a odpadkové koše. Na všech komunikacích i na přístupu ke stávajícímu schodišti pro pěší v ulici Na Baště dochází nyní k instalaci nového veřejného osvětlení,“ uvedl Jindřich Karvánek, jenž má na odboru realizace investic na starosti stavební dozor.

Výstavba komunikace Na Skalách bude hotova do konce září Na začátku července odstartovala také výstavba komunikace v obytné zóně v ulici Na Skalách, jejíž realizace se rovněž nachýlila k úspěšnému závěru. „Základní šířka vozovky byla navržena na sedm metrů. Po stranách ji lemují pruhy zeleně a v rámci projektu došlo také na parkovací místa, lavičky a odpadkové koše. Na všech komunikacích i na přístupu ke stávajícímu schodišti pro pěší v ulici Na Baště dochází nyní k instalaci nového veřejného osvětlení,“ uvedl Jindřich Karvánek, jenž má na odboru realizace investic na starosti stavební dozor.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ