Sezóna na veltruském zámku je zahájena

Veltrusy – Zámek Ostrov Veltrusy v sobotu 30. ledna 2016, jako jeden z mála objektů pod správou NPÚ, zahájil sezónu 2016, a to novou výstavou s názvem „Váhy, míry, závaží na zámku vám ukáží“. Seznámíte se zde nejen s historií měření a vážení, ale i se způsoby kontroly přesnosti měřidel a boje proti nepoctivým výrobcům a obchodníkům.

Kolik váží libra? Co je to látro a jak je velký žejdlík? Na tyto i další otázky vám odpoví nová dlouhodobá výstava, která potrvá do roku 2018. Je věnovaná historii měr a vah na území Českých zemí v kontextu vývoje Habsburské monarchie. Důraz je kladen na tři ctnosti, vážící se k měrám a vahám: přesnost, poctivost a spravedlnost. Jádrem výstavy je soubor historických předmětů, používaných k měření a vážení před zavedením metrického systému i po tom, co vešel v užívání. Nebude chybět ani část věnovaná využití měr a vah na veltruském hospodářství hraběcí rodiny Chotků.

V den otevření výstavy, v sobotu 30. ledna 2016, byl ve spolupráci s Celní správou připraven pro návštěvníky doprovodný program při příležitosti Mezinárodního dne celníků. Právě celníci měli totiž k měření a vážení vždy blízko. Kromě komentované prohlídky výstavy bylo možné si prohlédnout zajímavé předměty zabavené při celních kontrolách, navštívit kancelář celníka z doby První republiky, podívat se na použití celnických psů v akci nebo na technologické vozidlo. To vše se zasvěceným komentářem členů Celní správy v současných i historických uniformách.

30. ledna zároveň ve Veltrusích začala sezóna 2016. Pro návštěvníky se po měsíční pauze opět otevřely interiéry severozápadního křídla zámku, kde je možné každý víkend navštívit vzdělávací program s názvem „Aristokracie: začátek konce“. Ten nabízí pohled do života a osudů posledních majitelů veltruského panství. Jimi byli Karel a Livie Chotkovi, které sem jako své dědice pozval v roce 1921 hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu. V těchto autentických prostorech se na konkrétních příkladech hrabat Chotků šířeji seznámíte se šlechtickým prostředím, rolí šlechty ve státní správě nebo jejím životním stylem.

V únoru a březnu 2016 bude otevřeno vždy o víkendech a státních svátcích.

autor: Romana Indrová Semelková, DiS.

DSC_0741

DSC_0823

kancelář

výstava

foto: Jan Kadeřábek a archiv zámku Veltrusy      

 

Autor:admin