Malí „soptíci“ Kralupy skvěle reprezentovali

NELAHOZEVES – Sobota 14. 2. 2015 byla v Nelahozevsi ve znamení hasičských dovedností. Místní sbor pořádal již 14. ročník halové soutěže – Floriánkovo uzlování. Soutěžilo se ve třech kategoriích, a to přípravka (do 6 let), mladší děti (6-10 let) a starší žáci (10-14 let). V jednotlivých kategoriích malí soptíci bojovali za jednotlivce i družstva v několika disciplínách: uzlovaná, požární útok, určování technických prostředků, puzzle a sýrovaná.

Hlavní disciplínou byla uzlovaná, kde malí reprezentanti našeho města vázali lodní a tesařský uzel, plochou spojku, zkracovačku a úvaz na proudnici. Nezalekli se ani ostřílených soupeřů například z Tuháně, Kel, Všetat i Mlazic.

 

1/ Uzlování

a) uzlová štafeta (lodní, tesařský, plochá spojka, zkracovačka, úvaz na proudnici)

Plní celá pětičlenná hlídka (družstvo)

mladší děti

Každý člen družstva si těsně před pokusem vylosoval uzel, který vázal. Soutěžící se rozmístili vedle sebe za čáru (vzdálenou dle možností pořadatele), každý naproti svému stanovišti. Na pokyn startéra vyběhl první soutěžící ke svému stanovišti, kde uvázal svůj uzel. Po jeho uvázání ponechal lístek s názvem u uzlu a odběhl zpět za čáru, potom vyběhl další soutěžící. Takto to pokračovalo, dokud se nevystřídalo všech pět soutěžících. Pokus skončil doběhnutím posledního závodníka za čáru.

starší děti

Soutěžící se postavili za sebe za čáru vedle stolku, na kterém byly položeny lístečky. Na lístečcích byly názvy pěti výše uvedených uzlů. Každý soutěžící si před vyběhnutím vzal ze stolku lísteček s napsaným uzlem. Potom přiběhl ke stanovišti, které odpovídalo svým vybavením uvázání uzlu a uvázal daný uzel. Po jeho uvázání ponechal lístek s názvem u uzlu a odběhl zpět za čáru, potom vyběhl další soutěžící. Takto to pokračovalo, dokud se nevystřídalo všech pět soutěžících. Pokus skončil doběhnutím posledního závodníka za čáru. Soutěžící si brali lístek až po doběhnutí předchozího za čáru.

 

b) soutěž jednotlivců (5 obvyklých uzlů);

Každý soutěžící uvázal za sebou v libovolném pořadí 5 obvyklých uzlů (lodní, tesařský, plochá spojka, zkracovačka, úvaz na proudnici), na stanovištích, které tomu odpovídalo vybavením (tesařský na hadici, lodní na kolíku apod.). Mladší kategorie (přípravka) vázala uzle klasicky, starší a nad 15 let pouze se zavázanýma očima.

 

Hodnocení uzlování družstev:

Chybně uvázaný uzel 30 vteřin

Odmítnutí uvázání uzle 1 minuta

Mluvení a rušení hry – za každý případ 10 vteřin

Uvázání uzle na jiném stojanu 30 vteřin (počítáno jako chybný uzel)

Předčasné vyběhnutí – za každý případ 30 vteřin

Nenechání lístku u uzlu 10 vteřin

 

Hodnocení uzlování jednotlivců:

Chybně uvázaný uzel 30 vteřin

Odmítnutí uvázání uzle 1 minuta

Uvázání uzle na jiném stojanu 30 vteřin (počítáno jako chybný uzel)

Uzle se budou vázat podle Směrnice hry Plamen (s výkladem) pro ZPV.

 

2/ Požární útok – spojování armatur na 2 proudy

Plnila celá hlídka.

Hlídka si připravila 2x B hadici, rozdělovač, 2x C hadice a 2x proudnici. Na plato se připravily armatury v pořadí jako při požárním útoku. Tzn. hadice B, rozdělovač, hadice C a proudnice. První z hlídky vstoupil do ohraničeného prostoru a spojil všech 6 spojů, opustil plato, druhý systém rozpojil a tak až do posledního pátého z hlídky, který naposled vše spojil, opustil plato na start a skončila časomíra.

Hlídka, která dosáhla nejlepšího času spojení armatur v požárním útoku, zvítězila.

 

3/ Určování technických prostředků

Plnila celá hlídka.

Soutěžící určovali poslepu technické prostředky dle Požárního útoku CTIF – klíč na spojky a šroubení, sací koš, rozdělovač, hadicový vazák, sběrač, proudnice C, hadice C v kotouči, hadicový nosič. Špatné určení jednotlivého TP znamenalo 30 vteřin navíc.

 

4/ Puzzle

Plnila celá hlídka na čas.

Vítězí hlídka, která správně složí puzzle za nejnižší čas.

 

5/ Sýrovaná

Plnila celá hlídka.

Všichni z družstva se postupně jeden za druhým snažili dostat míček (sýr) přes všechny díry koordinací pohybů provázkem až k myšce na čas.

Časy všech pěti soutěžících se sčítaly. V případě spadnutí míčku (sýru) do díry dotyčný z hlídky začínal znova a čas hlídce stále běžel. Nejlepší hlídka pak měla nejlepší čas, když dostali všichni míček (sýr) k myšce.

 

Výsledky Floriánkova uzlování 2015

Přípravka družstva – 2. místo

Přípravka jednotlivci:

Adéla Karolína Nejedlá – 2. místo

Matěj Kantner – 3. místo (z 11 závodníků)

 

Družstva mladší – 11. místo (z 21 družstev)

Jednotlivci mladší:

Adéla Krejzová – 19. místo

Martin Gaško – 24. místo

Kristýna Hořejší – 33. místo

Jaroslav Vyšín – 48. místo (z 65 jednotlivců)

 

Družstva starší – 11. místo (z 13 družstev)

Jednotlivci starší:

Hana Jelačičová – 7. místo

Aneta Krejzová – 9. místo

Jakub Jelačič – 17. místo

Jana Nejedlá – 40. místo

Marek Jelačič – 47. místo (z 57 jednotlivců)

 

V celkovém pořadí doplňkových disciplín vybojovalo družstvo kralupských starších hasičů zlatou pozici. Družstvo mladších vybojovalo v požárním útoku a v puzzle bronzovou příčku.

 

Dětem patří velký obdiv za jejich dovednosti a vynikající reprezentaci Sboru dobrovolných hasičů Kralupy nad Vltavou.

 

 

AUTOR a FOTO: Lenka Moravcová

Invalid Displayed Gallery

Autor:admin