Medaile z podzimních závodů v trojboji

LUCEMBURSKO/SEDLČANY/KLATOVY – Od středy 15. 10. 2014 do neděle 19. 10. probíhalo v Lucembursku Mistrovství Evropy v benčpresu master, kterého se zúčastnil oddílový závodník a reprezentant Ivan Veselý. Ač mu soutěž tentokrát moc nesedla, nakonec svým výkonem získal 2. místo a stal se tak vicemistrem Evropy. Vzhledem ke svému věku závodník přemýšlí o ukončení kariéry liftera, my však stále doufáme, že své rozhodnutí oddálí na další sezónu.

V sobotu 25. 10. se v Sedlčanech konalo 1. Mistrovství Západních Čech v klasickém (RAW) silovém trojboji. Závodění v klasickém trojboji (tzn. bez speciálního vybavení) získává na popularitě, a to se také projevilo na zvětšující se základně závodníků v českém silovém trojboji. Zároveň s rozšířením počtu soutěží byl upraven kalendář pořádání soutěží a nově sezóna trojboje začíná již v říjnu.

Kralupský oddíl vyslal do závodu v Sedlčanech úctyhodných pět závodníků – Zdeňka Tuháčka (kat. do 93 kg), Petra Klicha (kat. do 120 kg) a nováčky v oddíle: Martina Vosmíka (do 83 kg), Lukáše Nývlta (do 93 kg) a Pavla Košťála (do 105 kg). Skupiny se závodníky se podařilo rozdělit tak, že to plně závodníkům Kralup vyhovovalo. Bez přebytečného stresu se dokázali navzájem odkoučovat a řádně se připravit na výkony.

Největším želízkem v ohni byl ještě stále zástupce juniorů Petr Klich, který vytvořil národní rekord ve své kategorii v mrtvém tahu, a to 275 kg. Svými výkony překvapil soupeře a jednoznačně se umístil na prvním místě ve své kategorii. Zároveň skončil v celkovém pořadí na 6. místě a v kat. juniorů na druhém místě. Mimo jiné si zajistil řádný postup na Mistrovství ČR mládeže.

Dlouholetý harcovník Zdeněk Tuháček skončil na 4. místě. Bohužel se na něm projevilo zranění zad, které ho trápí od srpna. Na nebodovaných pozicích se taktéž umístili nováčci v oddílu. Pro ně to však byla nová zkušenost k základům strongmanů a dle jejich slov se řádně připraví na další sezónu, aby se soupeři pořádně zapotili. Nesmíme také zapomenout zmínit, že ještě týden před závody se většina oddílu zúčastnila amatérské soutěže ve strongmanech v Kolíně.

O měsíc později, 22. listopadu, se konalo 23. Mistrovství oblasti v trojboji (tentokráte s vybavením). Za Kralupy se vypravil pouze závodník Tuháček. Ač ho v závodu stále omezovalo zranění, dokázal v benči zatlačit pěkných 210 kg, dohnal tím soupeře a nakonec získal 3. místo v soutěži. Soutěž závodník bral jako přípravu na soutěže v benči, která se konala o 14 dní později.

6. prosince oddíl trojboje Sokol Klatovy pořádal již 23. Mistrovství Čech v benčpresu. Opět se ho zúčastnil Zdeněk Tuháček, který dorazil na soutěž s odhodláním bojovat o první místo. Svým základním pokusem 210 kg znervózněl mnoho soupeřů a ti se museli začít snažit. Druhým pokusem šel na 217,5 kg, které podle rozhodčích nezatlačil čistě dle pravidel a výkon mu nebyl uznán. Třetím pokusem si vyzkoušel 220 kg, které byly nad jeho síly. Největším konkurentem ve váhové kategorii do 93 kg mu byl domácí závodník Paukert, který však technicky nezvládl ani jeden z těžkých pokusů a ze závodu vypadl. Zdeněk tak po posledním pokusu Paukerta věděl, že získal první místo a stal se mistrem Čech pro rok 2015. Celkově vybojoval 6. místo na šampionátu.

Od nového roku se naše řady rozšíří o nového dorosteneckého člena Pavla Kulku a společně s ním se vydáme na další, tentokrát již, republikové šampionáty.

 AUTOR: Ivan Veselý a Zdeněk Tuháček, oddíl silového trojboje

Invalid Displayed Gallery

FOTO: archiv oddílu

Autor:admin