Kralupští divadelníci s rozevřenou oponou!

Divadelní soubor Scéna, který už více než jedno století zpestřuje kralupský kulturní život, vstupuje do dalšího roku v nové síle! Ačkoli se opět rozrostl počet nově narozených členů (za posledních 5 let přes 20 kousků) a chod souboru visí na ochotě babiček (jimž patří sterý dík), byla loňská sezóna bohatá. Hodně se hrálo, doma i v cizině, nové komorní představení Loutna s Pěnkavou se účastnilo postupové přehlídky a celý ansámbl vykočoval do partnerského Komárna, kde odehrál vše, co se dalo. 

Povedlo se i pravidelné Za vodou, kdy už potřinácté zavítalo do Kralup to nejlepší z naší neprofesionální divadelní scény, nadmíru příjemná byla i letošní Tyjátjátra, podzimní nesoutěžní divadelní přehlídka tentokrát sestavená z šesti divadelních večerů, které měly skvělou návštěvnost i atmosféru.

Divadelní klubovna za kulturním domem vždy praskala ve švech a diváci jistě ocenili, že opět prošla další úpravou, nové dřevěné jeviště ji posunulo zase o krok blíže k podobě malé nezávislé divadelní scény, ze zisků z představení je stále doplňováno i světelné vybavení a technické zázemí a proběhly i další svépomocné úpravy. Však klubovna slouží stále častěji i jako alternativní prostor využívaný KD, jehož útulnost a přirozenost ocení i vystupující muzikanti.

Divadelni hippie ples 2014

Prostor nežije jen v noci, po odpoledních zde fungoval divadelní dramaťáček, opět se vydařil i pravidelný dětský jarmark a dětská filmová dílna.

Poslední únorovou akcí byla velká benefice pro podporu divadelního festivalu v Liberci, kde radní nepřejí kultuře tak, jako v Kralupech. Mimo jiné zde byla opět po čase k vidění inscenace DS Scéna Zabiják Joe, která po letech dovedla kralupské divadlo na vrchol – k postupu na Jiráskův Hronov, odkud to výš už u nás nejde. Kralupáci hojnou účastí na benefici dali najevo, že rádi podpoří dobrou věc, a patří jim za to dík!

Na události bohatý je i výhled do dalších měsíců. V březnu se těšte na divadelní ples, tentokrát ve stylu hippies, který možná přeroste do prvního kralupského woodstocku. Kdo neviděl kralupskou mezinárodně nejznámější inscenaci NASETO!?, kterou soubor hrál už i v Estonsku a Lucembursku, ať neprošvihne na konci března festival v kralupském pivovaru, protože tam tento hudební horror pro dospělé bude k vidění. Mimochodem, pivovar je místem, kde se před 145 lety hrálo první představení kralupských divadelníků.

Od dubna se krom hostujících představení (info o zájezdech na webu) bude soubor soustředit i na přípravu premiéry, která by měla být vrcholem letošního festivalu Za vodou, který bude 13. a 14. června. Oč se jedná? Nechte se překvapit.

Pokud byste měli zájem se dozvědět více o činnosti souboru, sledujte stránky  HYPERLINK “http://www.kralupy.cz/scena” www.kralupy.cz/scena či sociální sítě, ale protože kralupští divadelníci jsou lepší na divadlo než na doplňování webu, tak vězte, že nejvíc se o nich dozvíte, když jim napíšete či se u nich zastavíte. Vítaní jsou všichni zájemci, přívrženci anebo i noví herci (ale i pomocníci, technici – každá ruka i noha se uplatní).

(pište, volejte či ptejte se na HYPERLINK “mailto:scena@kralupy.cz”scena@kralupy.cz, na FB či na číslech 737 132 180 doženete Radima, 737 219 186 Pavla a 723 751 059 Helču).

Za neustálou přízeň, duševní i finanční podporu patří dík a potlesk kralupského divadla městu i všem lidem v něm!

V úctě váš divadelní spolek Scéna

Autor:admin