Ohlédnutí za Dny Kralup

Drazí Kralupané,
dovolte mi malé ohlédnutí za právě proběhlými slavnostmi, které jste jistě ve městě buď navštívili, nebo zaregistrovali. Nebylo toho málo a zde je výčet těch nejpodstatnějších událostí.

Dny Kralup 2022 probíhaly od 1. do 5. června v různých částech města a celkově se na úkor důkladných příprav a umění interpretů v kombinaci se skvělým počasím vydařily nad poměry!
Když to zhodnotíme chronologicky, tak středa nabídla tradiční start v podobě výběhu na Hostibejk.
Ve čtvrtek se v rámci Bezpečného dne seznámili školáci s prací zaměstnanců IZS. V DPS se koncertovalo nejen pro seniory, v muzeu byla nachystaná noc s překvapením.

V pátek dopoledne si děti vyzkoušely, jaké to je být survivorem. Přes den se orientačně běhalo po městě. V podvečer se tancovalo a pohupovalo na Palackého náměstí v rámci hudebního happeningu; koho už bolely nohy, sedl si u kostela k filmu do letního kina. Koho nohy nebolely, pokračoval v disco tancování až do pozdních hodin v loděnici Kotva. Kdo odcházel až nad ránem, byl vlastně také takový páteční survivor.

V sobotu se ráno ve městě mohutně sportovalo a kdo se předchozí večer šetřil a umí za to vzít, vyhrával trofeje ve fotbale, volejbale, basketu či v rychlých člunech. Doprovodný program před hudebním festivalem přivítal nejen ty nejmenší zájemce a zvědavce. Kolem 16. hodiny se již krásným přírodním prostranstvím u řeky linuly první tóny nejen českých hudebních stálic. Festival odstartoval a rozezpíval každou svou nestárnoucí písničkou pan Jaroslav Uhlíř. Příjemnou kulisou bylo vystoupení westernových Country Beat. Po nich už žezlo večera pevně přebral nestárnoucí Petr Janda a jeho Olympic. Troufnu si tvrdit, že takovou atmosféru jsme v Kralupech léta nezažili a vystoupení Olympic bylo jakousi symbolickou satisfakcí našim občanům za roky čekání nejen na tuto kapelu.
V ohromné show zdárně pokračovala formace Vanua 2 s frontmanem ze stejnojmenného pacifického ostrova. Div, že Kralupy nehořely po vystoupení maďarských borců, kteří více než důstojně reprezentují své idoly Rammstein. Pekelné zvuky a plameny létaly vzduchem a atmosféra to byla vskutku ohnivá. Půlnoční laser show už vypadala o poznání bezpečněji a připomněla 120. narozeniny Kralup. Do hluboké noci ještě poté hrály kralupské metalové legendy Dissection.

V neděli se vstávalo opět do slunného dne a lidé si mohli nechat zkontrolovat svůj zdravotní stav v KD Vltava, navštívit volejbalový Turnaj nadějí nebo Charitu Kralupy v Sokolské. Komu už bylo před polednem vedro, hupnul u Chvatěrub do Vltavy a o kilometr dál už přijímal gratulace plavcům od pana starosty. Jedinečný rodinný program pak nabídl palouček u vltavské tůně, na němž přes víkend vyrostla středověká stanová osada Falconia s kompletní dobovou výbavou včetně zvířectva.
Jak vidíte (nebo jste sami měli možnost vidět), aktivit se za těch pět dní uskutečnilo nepřeberně a nejde je ani všechny dost dobře stihnout a vyzkoušet. Chvála a díky těm z vás, kteří se o to alespoň pokusili, přišli a společně s Kralupany si své tradiční slavnosti opět naplno užili. Byla vás většina a vypadali jste moc dobře!

Na přípravách a zajištění Dnů Kralup se jako každoročně podílela dlouhá řada lidí, kterým se sluší za perfektně zvládnuté slavnosti poděkovat.

Dovolte, abych za letošní DK vyzdvihl práci a úsilí zejména těchto organizací a osob:
Organizačně je zaštítil KaSS v úzké spolupráci s MěÚ a dále příspěvkovými organizacemi města jako TSM, ZUŠ, DDM, ZŠ Komenského, DPS či muzeum.
Podílející se organizace čítají zejména kluby a oddíly jako: KČT Kralupy, Sokol Kralupy, BK Junior, FK Čechie, Loděnice Kotva, Kralupský prak, Gladiator Training, Tiger – Jiu Jitsu, HK Kralupy, Play Real, TS Naděje, Farní charita Kralupy, Devět životů, Besip, Liga proti rakovině a mnohé další.
Děkujeme všem stánkům, dílničkám a prodejcům za skvělou kulisu akcí.
Děkujeme nízkoprahovému centru a TSM za zajištění úklidu na a po akcích.
Děkujeme sponzorům Dnů Kralup za finanční podporu: Synthos, Bidfood, Reisswolf, Auto Kralupy, KnVnet, Kochmantrans, K-Oil, Heckl a samozřejmě městu Kralupy za celkovou dotaci těmto kulturním akcím, které tak pro vás mohou být konány bez nároku na vstupné.
Díky mediálním partnerům: Kralupský Zpravodaj, Radio Relax a Kralupy TV.
Chválíme, tleskáme a děkujeme všem interpretům vystupujícím na DK (v tomto chronologickém pořadí): Senior Minichór, Hvězdičky ZŠ Komenského, Dětská dechovka ZUŠ, Dětská lidová muzika Notičky, Blue Cimbal, TH!S, Jaroslav Uhlíř, Country Beat, Olympic, Vanua 2, Rammstein Tribute, Dissection.

Programy vás z pódií provázeli a do posledních sil moderovali: Filip Janouch a Petr Pauljučok.
Krásně pro nás fotili a na sociální sítě přispívali: Jiří Kulka a Aleš Levý.
Dron obsluhoval a videa sdílel: Jan Doležálek.
O grafiku se starali: Jan Doležálek a Pavel Kessa Keller.

Speciální poděkování: Lenka Císlerová, Tereza Pulcová, Marcela Horčičková, Stáňa Valterová, Aleš Levý, Andrea Jůnová, David Kořínek, Jan Kobera, Lucie Novotná, Tereza Kučerová, Libuše Literová, Vladimír Brtník, Blanka Hájková, Tomáš Bronec, Michal Saur, Jiří Hájek, Miroslav Pecinovský, vedení Města Kralupy nad Vltavou a tým pracovníků KaSS.
Opravdu díky vám všem!
Robin Janoš, ředitel KaSS

Souhrnné video ze Dnů Kralup můžete zhlédnout po načtení QR kódu.

Autor:KZ