Multižánrový festival Magická noc trubadúrů

Multižánrový festival Magická noc trubadúrů se odehraje pod patronací spisovatele Václava Cílka

Magická noc trubadúrů se vrací do Kralup nad Vltavou. Jedná se o festival s podtitulem MUSICA, THEATRUM, MAGIA. Dominantní programovou náplní této ojediněle pojaté dark indie kulturní produkce je hudba. Magická noc ale vždy přináší i řadu překvapení s přesahem do dalších kumštýřských oblastí, kterými jsou zejména tanec, divadlo a fotografie.

Spisovatel Václav Cílek se stal kmotrem alba kralupské rockové skupiny Bratrstvo Luny, kterou pokřtil ve vyprodaném žateckém divadle při dubnovém festivalu Gothic Theatre. Kapela i spisovatel si padli takzvaně do oka a známý geolog či popularizátor věd zamíří do města nad Vltavou i v podzimním čase, aby svým charakteristickým intelektuálně uchopitelným způsobem obohatil festivalový program.

„Spolupráce s Václavem Cílkem, to je velký splněný sen. Naše poslední studiové album Bratrstvo Luny – Clamare je inspirováno i jeho dílem, song Pochod stromů má dokonce přímou inspirační stopu v jedné z jeho esejí. Jak se říká, to nejcennější, co vám může člověk věnovat je čas. A já si tohoto propojení moc vážím. Převzetí patronátu nad festivalem, připravovaná beseda pro Magickou noc trubadúrů i obsáhlý materiál, který jsme dali spolu dohromady pro paté číslo festivalových novin Trubadúr při půldenním toulání v menhirové lokalitě pod Špičákem u Kounovských řad, jsou úžasnou pečetí toho, jak sympatické je panu Cílkovi naše alternativní uchopení kultury,“,“ konstatuje pořadatel kralupského festivalu a kapelník Bratrstva Luny
Jindřich Kohm.

TRUBADÚR vyjde o srpnovém úplňku

Tradičním festivalovým programovým manifestem festivalu Magická noc trubadúrů jsou tištěné noviny formátu A3 o šestnácti stranách. Jejich páté číslo spatří světlo světa o srpnový úplněk 12. 8. 2022.

Kromě podrobného představení všech vystupujících souborů na Magické noci trubadúrů se čtenáři mohou těšit na rozsáhlý autorský materiál pořízený se spisovatelem Václavem Cílkem. Bude se jednat o velký rozhovor a reportáž z putování za Princeznou, nádherným menhirem vztyčeným nadšenci v lokalitě po Špičákem.

Ukázka z rozhovoru: Magická noc trubadúrů bude v Kralupech nad Vltavou, někdo si Kralupy spojuje s básníkem Seifertem, někdo s olympijským vítězem z Nagana Martinem Procházkou … jaké jsou vaše asociace k našemu městu?

Já mám nejradši ze všeho Dvořákovu cestu z Nelahozevsi do Kralup, se všemi těmi skalními útvary a Hostibejkem. Mám to spojené skrze ty skály a přítomnost řeky. A básníka Jaroslava Seiferta jsem samozřejmě četl a jeho tvorbu mám moc rád.

A jak byste „cílkovsky“ popsal naše město …

Tak už se vážení čtenáři dočtete v novinách TRUBADÚR. Informace o tom, jak je lze získat najdete na www.bratrstvoluny.com

„Tahleta věc, to je vlastně současná alternativa. Nekomerční, stranou, profesionálně udělaná pěkná věc, která vyrůstá z přesvědčení člověka nebo několika lidí, kteří se trošku vykašlou na ten svět kolem, jak spěje tím velkým mainstreamem. Pokřtíme toto album, ale nepokřtíme ho vodou ani šampaňským, ale kosmickými paprsky, kterých sem teď proniká daleko víc, protože je oslabený, maloučko oslabený magnetický štít Země. Takže ze všech koutů galaxie na nás i na to cédéčko dopadají kosmické paprsky, které moc neškodí – ozonová vrstva jich část zachytila, zbytek zachytila magnetosféra –, ale vtiskly se do světa, ve kterém žijeme. Když se křtí knížka nebo deska nebo cédéčko, tak se většinou přeje něco do života, do světa. A asi to, co já bych přál, není jenom této věci, ale nám všem, ať jsme schopni jít jinou, nějakou alternativní cestou životem…”
RNDr. Václav Cílek, CSc., v Praze dne 23. 11. 2021

(covidový křest v přírodě byl zopakován 9. dubna 2022 v Městském divadle v Žatci při festivalu Gothic Theatre IV.)

Autor:KZ