Historické polepy na moderním autobusovém nádraží

V rámci dokončovacích prací na novém autobusovém terminálu vyvstala mimo jiné i otázka, co bude zdobit prosklené plochy přístřešků. „Prostor si zasloužil více než nezbytné bezpečnostní polepy skel a proto jsme se rozhodli jít cestou v našem městě již viděnou a osvědčenou a to světlo-propustnou fototapetou“ řekla M. Horčičková. Uchopitelné téma historie Kralup navrhl přímo tajemník MěÚ K. Hainc, který je znám svým patriotismem a vztahem k historii našeho města.

Nejnáročnější byl výběr fotografií. Fotografie byly vybrány z knihy Ing. Josefa Stupky Zmizelá tvář Kralup, která čítá téměř stovku fotografií starých Kralup. „Záměr byl, aby fotografie připomínaly místo a blízké okolí, kde autobusový terminál nyní stojí. Proto fotografie ulice Jungmannovy, Palackého náměstí, Žižkovy ulice a již zmizelé ulice Jateční. K vidění je i prostor před vlakovým nádražím a křižovatky Husovy a Žižkovy ulice,“ říká L. Císlerová, která dala tapetám konečnou podobu. Výsledek týmové práce tak dal možnost proniknout cestujícím do historie města.

Historické tapety jsou součástí aktivit na oslavu 120. výročí města. Místo dočasné výstavy fotografií na počest povýšení Kralup na město budou tapety zdobit okolí po delší čas. Již teď se obyvatelé Kralup a turisté mohou těšit na pokračování této aktivity, další historické fototapety jsou ve výrobě, místa instalace však zatím zůstanou opředena tajemstvím.

 

 

 

 

Autor:KZ