Martin Hampl, manažer hokejového A mužstva: Hráči mají chuť v Kralupech něco dokázat

V minulé sezóně si kralupští fanoušci hokeje příliš neužili. Krajská liga byla po několika zápasech zrušena a atraktivní Redstone extraliga juniorů vůbec neodstartovala. „Věřím, že už se nic podobného opakovat nebude. Mladí kluci potřebují hrát co nejvíc,“ říká Martin Hampl, manažer kralupského A mužstva, jenž si na začátku letních prázdnin pochvaluje přístup devítky nováčků z řad úspěšné juniorky. „Kluci mají velký hlad, chtějí tady něco dokázat. Budeme se je snažit podporovat ve všech ohledech.“

Jaké jsou Vaše plány a cíle pro nadcházející sezónu? Doufejme, že tedy sezónu už „necovidovou“.

Na nadcházející sezónu se už moc těšíme. Naším cílem je jednoznačně hrát na špici Krajské ligy, držet se v horní polovině tabulky, a vytvořit si nejlepší pozici pro play-off. Tam bude naším cílem minimálně semifinále. Pokud se nám bude dařit, nebojím se říci, že se posléze pokusíme zabojovat o ty nejvyšší příčky. Takové cíle už máme letos. Naším dlouhodobým cílem však zůstává vítězství v Krajské lize, a to v horizontu dvou až tří let. Poté by už měl následovat postup do 2. ligy.

V A týmu došlo v průběhu několika týdnů k velkým změnám. Někteří hráči skončili, ovšem nahradili je junioři z poměrně úspěšného juniorského týmu, který hrál v předminulé sezoně na špici Redstone extraligy. Jaké jsou vaše pocity z omlazeného kolektivu?

Kostru týmu nyní tvoří hráči s věkovým průměrem kolem osmadvaceti let. Většinou se jedná o odchovance Kralup nebo o hokejisty, kteří v Kralupech začínali, avšak v průběhu času odešli do juniorských extraligových týmů a poté nasbírali v různých soutěžích patřičné zkušenosti v seniorském hokeji. Je pro nás určitě pozitivní zprávou, že se nám je povedlo do Kralup znovu přivést. Tuto základní kostru jsme pak doplnili devíti juniory, jež sice v minulém roce vůbec nehráli, ovšem o to větší chuť do hokeje mají. Už nyní je vidět, že se v prvním týmu chtějí prosadit, což nás skutečně těší. Šanci určitě dostanou všichni. Z juniorů jsou zvyklí na tvrdou práci a já osobně věřím tomu, že se už v nadcházející sezóně budou chtít kralupských divákům předvést v tom nejlepším světle.

Je evidentní, že se klubu podařilo účelně propojit juniorský a seniorský tým. Pokládáte právě toto za jeden z nejdůležitějších faktorů, který by měl velmi brzy přinést své ovoce?

Součinnost juniorky a A týmu je nezbytná. V Kralupech chceme stavět na odchovancích, to je naše cesta. Když budou naši kluci úspěšní, nebudeme muset řešit příchody hotových hráčů odjinud. To ostatně ani není naší prioritou. Navíc už nyní je v týmu velká konkurence. Myslím si, že letos má hlavní trenér Dušan Sikela skutečně z čeho vybírat. Do zápasů budeme nasazovat nejlépe připravené hráče. 

Fanoušci mají od týmu pochopitelně velká očekávání. Nicméně pro některé hráče určitě nebude přechod mezi dospělé snadný. I s přihlédnutím k tomu, že Redstone extraligu lze považovat za jednu z vrcholových soutěží u nás. Čeká naše mladé hráče skutečný křest ohněm?

Určitě to pro některé hráče lehké nebude. Tím spíše, když se v loňském roce prakticky vůbec nehrálo. Je velká škoda, že o ten vrchol v juniorském věku kluci přišli. Každopádně, jak už jsem uvedl, šanci dostane každý. Bude záležet jen na tom, jak ji kdo využije. Pro nás je nyní důležité hlavně to, že chtějí za Kralupy hrát, něco tady dokázat. Věřím, že se s tím nakonec dobře poperou. Ostatně někteří hráči si už stačili soutěž dospělých vyzkoušet.

Konkurence je nyní v kralupském mužstvu opravdu velká, avšak ne všichni se do základní sestavy dostanou. Budete uvolňovat některé hráče na hostování?
Ano, je to jedna z variant. Určitě o této možnosti budeme jednat.

Co soudíte o stávající úrovni Krajské ligy? Dosahují některé celky druholigové úrovně?

Úroveň Krajské ligy se každoročně zvedá. V soutěži se čím dál víc objevují hráči z 1. či 2. ligy, ovšem toto jejich rozhodnutí nikterak nesouvisí s jejich kvalitami. Jsou to všechno lidé, kteří se v určitý moment rozhodli, že dají přednost svým profesím před hokejem. Krajská liga je pro ně v tomto ohledu ideální, neboť zápasy se hrají „pouze“ o víkendech. Další skupinou hráčů jsou borci z mládežnických akademií, jimž rovněž tento systém soutěže vyhovuje. Je tedy zřejmé, že nejkvalitnější týmy z Krajské ligy, tedy hlavně z těch našich dvou skupin, se mohou směle poměřovat s těmi o něco horšími týmy z 2. ligy.

Co všechno obnáší Vaše úloha u A týmu HK Kralupy?

V první řadě mám na starosti finanční zabezpečení. To je pro fungování mužstva v jakékoliv soutěži nezbytné, zvláště pak v Krajské lize mužů. Většina týmů má kvalitní organizaci, nemluvě o solidním finančním zázemí. Naším cílem je rozhodně být na špici tabulky, takže se musíme snažit najít si cestu ke sponzorům a vážit si i podpory města. Bez těchto partnerů bychom se jen těžko obešli. Osobně se snažím stále hledat nové partnery a představovat jim naše záměry. Jsem opravdu vděčný za to, že většině subjektů se vize klubu libí a že nás i v nadcházející sezóně budou podporovat. Naší filozofií je hrát co nejatraktivnější hokej pro kralupské příznivce, pro místní lidi, chceme divákům nabídnout odpovídající úroveň a vychovávat si vlastní hráče, jež budou město řádně a s chutí reprezentovat.

Jinak od roku 2019 se nám vždy podařilo naplnit stanovený rozpočet, což je dobrá zpráva nejen pro hráče, ale také pro veřejnost. Fanoušci od nás očekávají nejlepší možné výkony a my je pochopitelně nechceme zklamat.

Je ve hře nějaký faktor, prostřednictvím kterého by bylo možné se v těchto věcech nějak výrazněji posunout?
O tom nikterak nepřemýšlíme. Osobně si myslím, že máme všechno ve svých rukou. V naší skupině působí hned několik silných soupeřů (Velké Popovice, Rakovník, Černošice), ovšem v té druhé je jich ještě víc (Čáslav, Poděbrady, Mladá Boleslav, Benešov a další). Když se nám ale podaří tým vhodně sestavit, dovolím si tvrdit, že budeme schopni porazit každého.

Martin Hampl v kralupském dresu

Jaký tým bude podle Vás favoritem soutěže? Lze toto nějakým způsobem odhadnout? Samozřejmě i s ohledem na již zmíněnou covidovou pauzu.
Těžko se toto odhaduje. Nemáme zatím signály o tom, že by některé týmy do soutěže nenastoupily, přestože to pro menší kluby asi nebude vůbec jednoduché. My ale nyní máme výhodu v širokém kádru, je skvělé, že máme z čeho brát. Hned jak to bylo možné, začali jsme s tréninky, do konce června jsme trénovali i na ledě, což pokládám za velkou výhodu. Na led pak plánujeme jít v polovině srpna, přičemž mladší hráči, pokud budou chtít, mohou začít trénovat o dva týdny dříve. Myslím si tedy, že po fyzické stránce budeme připraveni dobře.

Na co se v nadcházející sezoně nejvíce těšíte?
Jednoznačně na diváky! Tady v Kralupech je po hokeji hlad, zvláště po té roční pauze se určitě všichni těší. Moc bych si přál, abychom atraktivním hokejem dokázali diváky pobavit. Uděláme pro to všechno.

Letošní Mistrovství světa českým fanouškům příliš radosti neudělalo. Co je podle Vás tím stěžejním důvodem toho, že oproti konkurenci čím dál víc zaostáváme?
Nevýhodou českého hokeje je stále zmenšující se hráčská základna. V tomto ohledu tomu bylo dříve jinak, měli jsme z čeho vybírat. Tyhle časy jsou ale už dávno pryč. Velkým státům už příliš konkurovat nemůžeme. Určitě se to znovu ukáže na nějakém turnaji, kde budou hrát všichni hráči z NHL. Jinak naši kluci na MS sice bojovali, snaha tam byla zřejmá, ale celkově nám ten turnaj nevyšel. Uvidíme, jak to bude v dalších letech… Je ale asi jasné, že časy Nagana se hned tak nevrátí.

My ale můžeme nyní věřit, že to pravé ořechové budeme mít tady, v Kralupech. Je to tak?
Budeme se o to všemi možnými silami snažit. Na tomto místě bych chtěl ještě jednou poděkovat za podporu sportovní komisi, místním zastupitelům a radě města, protože bez jejich pomoci bychom nemohli pomýšlet na mety, kterých bychom jednou chtěli dosáhnout. Totéž platí o podpoře místních podnikatelských subjektů, partnerů a sponzorů. I bez jejich podpory bychom se neobešli. Moc jim za tuto pomoc děkujeme. Věřím, že vzájemnou spolupráci budeme i nadále rozvíjet. Zároveň bychom chtěli, aby se okruh našich partnerů ještě rozšířil.

Jak byste si představoval ideální stav hokeje v Kralupech?
Ideální stav pro mě znamená velký divácký zájem! Přeji si, aby lidé na hokej chodili pravidelně a těšili se na každý zápas. Bylo by skvělé, kdyby se v kralupských hospodách začal hokej znovu více rozebírat! Proto zde chceme postavit tým, kterému budou lidé fandit. Nezapírám, cíle máme velké. Je tu okruh mladých hráčů, našich odchovanců, jejichž metou je 2. liga. Následující sezóna nám v tomto ohledu hodně napoví. Je samozřejmě možné, že se nám z počátku až tolik dařit nebude, ovšem pro nás je nyní podstatné hlavně to, že hráči chtějí Kralupy reprezentovat a že mají motivaci tady něco dokázat. Moc bych si přál, aby byl hokej v Kralupech znovu sportem číslo jedna!

Martin Hampl (52 let) je kralupským hokejovým odchovancem. Během své hráčské kariéry prošel pražskými juniorskými týmy (Slavia Praha, Konstruktiva Praha (dnešní Kobra Praha), aby se posléze do Kralup znovu vrátil. Zde působil v Krajské lize dospělých, poté ve 2. lize. Následně si stejnou soutěž vyzkoušel ve Slaném a v Neratovicích. Od roku 2019 působí jako manažer A mužstva HK Kralupy nad Vltavou.

Seznam přípravných zápasů:
20. 8. 18,30 hod – HK Kralupy – HK LEV Slaný
25. 8. 18,45 hod – HK Kralupy – TJ HC Řisuty
27. 8. 19:00 hod – HK Kralupy – Spartak Žebrák
3. 9. 18,30 hod – HK LEV Slaný – HK Kralupy (bude se hrát na ZM v Kralupech)

KOMPLETNÍ ROZPIS ZÁPASŮ PRO SEZÓNU 2021/2022: https://www.hokejovekralupy.cz/zapasy/klm-2021-22/

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ