Jaký byl školní rok ve Farní charitě

Kralupy nad Vltavou – Uplynulé období bylo pro nás velmi živé, jsme plni dojmů, a tak nám dovolte krátké ohlédnutí.

Jak už je zvykem, začátek školního roku je ve znamení Kralupského vinobraní. Akce, která se setkala s velkým zájmem místních i přespolních a dnes můžeme říci, že již tradičně patří k oslavám svátku Sv. Václava v Kralupech. Letos nás čeká již 8. ročník. Za tu dobu se charita rozrostla o další zaměstnance, jsme tak schopni připravit vinobraní více méně vlastními silami. Pro zaměstnance to sice znamená šichtu od 8 hodin ráno téměř do půlnoci a je to věc opravdu náročná. Večer padáme únavou. Přesto chceme, aby to tak zůstalo a veškerou přípravu i prodej občerstvení pro vás zajišťujeme vlastními silami. Můžete si být jisti, že vše, co na našem vinobraní ochutnáte, je připraveno s největší péčí a láskou a vždy čerstvé.

Co nás trochu v poslední době trápí, je úbytek dobrovolníků. Mnozí z našich dlouholetých pomocníků a podporovatelů mají dnes vlastní rodiny, a tak bychom rádi oslovili vás, Kralupáky, kteří byste mohli a chtěli pomoci s přípravou. Zvláště se hodí mužské ruce na stěhování všech potřebných „rekvizit“ na plácek před charitu (sporáky, lednice, lavice, stoly…) a další dobrovolníci na prodej občerstvení. V případě zájmu se, prosím, obracejte na tel. 606 613 018 nebo na kohokoli ze zaměstnanců. Slíbit můžeme dobrou náladu a přehršel zkušeností J.

Dva týdny po vinobraní jsme měli možnost strávit krásný večer ve společnosti hudebního uskupení Spirituál Kvintet. Zkušenost to pro nás byla nová, trochu jsme se obávali, zda zvládneme organizaci tak, aby měli všichni návštěvníci očekávaný a slibovaný komfort. Nakonec vše klaplo ke spokojenosti naší a především vás, návštěvníků. Povzbuzeni tímto zážitkem jsme s napětím očekávali další akci a to tentokrát byla Májová tancovačka s kapelou MTO. I když návštěvnost nebyla zdaleka taková, jakou jsme očekávali, s klidným svědomím můžeme i tuto akci pozitivně zhodnotit. Každý, kdo přišel, se výborně pobavil, odcházel vytancován do sytosti, s úsměvem na rtech a spokojen. I nám bylo ctí strávit takto příjemný večer nejen s Tomáše Hanákem a ostatními herci divadla Sklep, ale i s vámi, kteří jste přišli.

Dvakrát do roka také pokračujeme s pořádáním Blešáku, což je díky vrtochům počasí akce velmi nevyzpytatelná. Nicméně nás to neodradí od snahy nabízet prostor k prodeji nepotřebných věcí a v konečném důsledku tak šetřit životní prostředí. Vždyť, jak my v charitě s oblibou říkáme, jsme „zahadrovaný a zakrámovaný“ národ, tak proč kupovat stále nové a nové a pak vyhazovat, když je možné koupit starší, které ještě slouží.

Školní rok se blíží ke svému závěru, rekonstruovaný dům v Riegrově ulici je zkolaudován a my s napětím a očekáváním otevíráme tréninkovou kavárnu Rígrovka. Interiér se opravdu povedl, kavárna je útulná, jídlo chutné a posezení příjemné. I když se jedná o náš zatím nejnáročnější projekt, pevně věříme, že se mu podaří najít si své místo v centru Kralup. Naše tréninková kavárna se snaží nabídnout víc, než jen dobrou kávu a zákusky. V ohnisku zájmu máme kromě zisku především člověka samotného. Proto dáváme pracovní šanci těm, kteří by se v ryze komerční sféře neuplatnili. Zaměstnanci kavárny jsou vždy rozděleni do směn tak, aby na jednu tréninkovou pozici byli dva řadoví zaměstnanci. Dostatek příležitosti k získání pracovních zkušeností také dáváme mladým lidem a studentům-brigádníkům. Zaměstnanci kavárny vás možná obslouží s malou chybkou, nedokonale, můžete si ale být jisti, že je to pro ně jedna z mála šancí, jak se díky chybě něco dalšího naučit. Ač je to pro nás náročnější a vedení těchto lidí vyžaduje plné nasazení, jsme přesvědčeni o tom, že to má smysl a věříme, že se mezi vámi najde dostatek těch, kteří tuto myšlenku s námi sdílíte a podpoříte nás svou návštěvou kavárny.

Při své návštěvě Rígrovky můžete také nahlédnout do keramické dílny, která sídlí v prvním patře, prohlédnout vyráběné výrobky, nakoupit či s paní keramičkou domluvit kreativní kroužky. Kavárna je zatím otevřena každý všední den od 10:00 do 20:00, je možné zde také pronajmout salonek na pořádání oslav či párty. Nebo se zúčastnit plánovaných tematických večerů. Vše na FB Rígrovka nebo www.rigrovka.cz.

A poslední změna, která stojí za pozornost, je přestěhování Šuplíku v Lobečku na novou adresu. S malou přestávkou pokračujeme s prodejem seconhandového oblečení a spotřebního zboží na adrese Tylova 735 (první věžák za mostem). V těchto dnech pracujeme na zařízení obchodu, ze skladu jsme navezli spoustu dosud nepověšeného oblečení. Na vaši návštěvu se těšíme ve standardních otevíracích hodinách od 9:00-17:30. Chybět zde nebude ani Zásilkovna a výdejní místo pro farmářské tržiště Scuk.cz.

Výčet aktivit je sice bohatý, nicméně v popředí zájmu charity pořád zůstává provozování sociálních služeb a pomoc člověku v konkrétní životní situaci. To je hlavní motiv charitní práce. Sociální podniky, které provozujeme (Šuplíky, šicí dílna a nově Rígrovka) byly založeny z našich vlastních naspořených financí a nejsou placeny z dotací. Dotace, které charita čerpá, kryjí cca 80 % celkových nákladů na provoz sociálních služeb. Z toho vyplývá, že při tomto financování je charita dlouhodobě ve ztrátě. Jedním ze smyslů sociálního podnikání je generovat zisk a tím postupně vylepšovat rozpočet charity tak, aby v budoucnu byla čím dál méně závislá na dotacích od státu. Je to ale běh na dlouhou trať a bez rozumné míry riskování to nejde. Věříme, že se nám s vaší pomocí podaří generovat zisk co nejdříve a tím také co nejdříve splatit dluhy, které sebou počínající podnikání přináší. Zkrátka nejvíce nám pomůže, když budete nakupovat v našich sekáčích, chodit do naší kavárny na dobroty a budete u nás šít. J

O své se také už několik let hlásí objekt Azylového domu v Minicích, který prochází postupnou a náročnou rekonstrukcí. Díky vám, kteří naše akce navštěvujete, se rekonstrukce zatím daří, i když financí není nazbyt. Také z toho důvodu bylo zřízeno sbírkové konto: 115-7390750297/0100.

Naše motto pro další školní rok je: „Dáváme šanci slabým, dejte šanci i vy nám.“

S přáním příjemného léta

tým Farní charity Kralupy nad Vltavou

Autor:admin