Ohlédnutí za jarní výstavou v muzeu

Od 17. března do 23. dubna 2022 byla pro veřejnost, a hlavně pro školní mládež, otevřena krátkodobá výstava: JARNÍ A VELIKONOČNÍ TRADICE.

Na dobu březen–duben jsme společně připravili s lektorkami (kouzelnými babičkami z Klubu lidové tvorby Praha (KLT)) tuto lákavou výstavu. Malým i velkým návštěvníkům byly představeny lidové zvyky počínaje předjařím a konče největšími svátky jara – Velikonocemi. Společně jsme se s žáčky ponořili do pradávných lidových tradic, slavností i svátků, které naši předkové bedlivě dodržovali.
Pro objednané školní skupiny byly připraveny i programy s jarními dílničkami.
Následuje několik opravdu zajímavých čísel z výstavy:

– na rukodělných pracích se v čase několika let podílelo 26 členek KLT Praha, ale pro nás jsou to kouzelné babičky pro všestrannou šikovnost, lásku a vlídné zacházení i přístup k dětem;
– 2 babičky (Alenka a Věrka) celou výstavu naaranžovaly samy;
– víte, kolik zde bylo k obdivování rukodělných technik? 26 druhů;
– a kolik kraslic jste si mohli prohlédnout? Požehnaný počet 268 ks;
– do muzea se objednalo během několika dní – 22 školních skupin v celkovém počtu 450 žáčků + pedagogický doprovod;
– 5x si třída ZŠ i MŠ musela vybrat (z kapacitních důvodů) pouze prohlídku výstavy s výkladem muzejnice (115 dětí);
– výstava pokračovala úspěšně o patro výš moderními trendy současného zdobení velikonočních vajíček (kraslic) i nápadité aranže z přírody, které připravila kolegyně Iveta Saurová.

Rozloučili jsme se s Velikonocemi, všichni se těšíme na opravdické jaro a stále se na vás, milí čtenáři i návštěvníci, těšíme, až se do muzea přijdete podívat, zamyslet se, odpočinout si, ale také zažít něco nového, nebo si poslechnout koncert, či přednášku.
Zkrátka si u nás všichni malí i velcí najdete svůj vlastní zážitek a dobrou náladu.

Iveta Bendíková

Autor:KZ