Městská policie se v rámci svých výcviků a školení učí, jak zacházet s handicapovanými osobami

Strážníci městské policie Kralupy nad Vltavou nad rámec běžných úkonů a zákroků v desítkách případů ročně vyjíždějí na pomoc také handicapovaným osobám, které např. upadly ve svém bytě, a následně se nedokázaly vyčerpáním samy dostat zpět na invalidní vozík nebo do jiné pro ně přirozené a komfortní pozice. Tyto osoby nebo osoby jinak motoricky handicapované však mohou být také v roli agresora.

Jedná se o naprosto neobvyklé situace, u kterých vznikají rozpolcené pocity s vysokou psychickou zátěží pro obě strany. Proto je jedno z mnoha praktických školení, kterým naší strážníci procházejí zaměřeno na to, jak nejlépe, efektivně a bezpečně zacházet s osobami handicapovanými pod akutní stresovou zátěží.

Strážníci si takto mohou v bezpečném prostředí vyzkoušet a nacvičit různé modelové situace. Ne všechny osoby vnímají připoutání na invalidní vozík jako svůj handicap, který je nějakým způsobem diskvalifikuje ve společenském uplatnění. Patrně proto se figurantem uvedeného školení  stal pan Pavel Opl, který je na invalidní vozík připoután z důvodu dětské obrny a zlomeniny krčku již několik let. Pavel celý svůj život sportuje a 15 let na vysoké úrovni závodil na tricyklu, na kterém se stal čtyřikrát vítězem na paralympiádě. Od roku 2019 se aktivně věnuje problematice prevence kriminality, přičemž v současné době spolupracuje s firmou Lenz Academy jako instruktor kurzů přežití a sebeobrany.

Díky jeho vitalitě, zkušenostem a empatii si takto mohli strážníci přirozeným způsobem vyzkoušet manipulaci s agresivním jedincem na invalidním vozíku, otestovat způsoby jak provést bezpečnostní prohlídku nebo jak naopak pomoci osobě handicapované posadit se zpět do vozíku a jak s těmito osobami vhodně manipulovat. V neposlední řadě získali strážníci také velmi užitečné informace, kde všude může mít potencionální agresor ukrytou zbraň, nebo jak nebezpečný může být při špatné manipulaci samotný invalidní vozík.

K tomu, aby mohl Pavel dále pracovat jako instruktor kurzů přežití, obranné střelby a sebeobrany na vozíku, potřebuje kvalitní, individuálně upravený a konstrukčně pevný aktivní mechanický vozík. Jelikož je tento vozík pro Pavla finančně nedostupný, byla vyhlášena peněžní sbírka, do které může kdokoliv přispět a pomoci. Více informací naleznete na https://www.donio.cz/ProPavla.

Nikola Horáková, Městská policie Kralupy nad Vltavou

Autor:KZ