Začala třetí etapa rekonstrukce centra města

V druhé polovině května začala v centru města plánovaná třetí etapa rekonstrukce náměstí s názvem „Řešení zpevněných ploch v centru města Kralupy nad Vltavou – III. etapa“. Předmětem této investice je realizace nových povrchů v Palackého ulici a v prostoru současného Palackého náměstí, v návaznosti na již realizované akce v rámci předchozích dvou etap.

Také zde živičné povrchy nahradí žulová dlažba, přičemž převážná část území bude mít charakter pěší zóny. Speciální částí bude znázornění úseku tehdejšího mlýnského náhonu, a to pomocí kamenných desek z bývalého objektu pivovarské spilky. „Třetí etapu vnímám jako tu vůbec nejzásadnější, neboť jejím prostřednictvím vznikne prakticky ucelená plocha Palackého náměstí, kterou bychom rádi využívali na kulturní a jiné akce. Konečně se tak v centru města budou moci scházet občané, což bude mít bezpochyby velký vliv na celkový život ve městě,“ vysvětluje místostarosta Vojtěch Pohl. Současně zde ovšem vznikne také 32 parkovacích míst a další prvky zeleně, po nichž velká část občanů volá. „Na novou výsadbu zeleně je myšleno prakticky v každé etapě přestavby náměstí. Tím, že se vysazují mladé stromy, tak bude bohužel nějakou dobu trvat, než budou plnohodnotně plnit svoji funkci. Jde o výsadbu, která je běžná v centrálních částech měst a svůj účel v budoucnu jistě splní. Další alternativou jsou kamenné nádoby, se kterými se také můžeme na našem náměstí setkat, ovšem ty plní spíše funkci estetickou,“ uvedl kralupský místostarosta.

Na podzim letošního roku bychom se tedy v Kralupech měli dočkat dalšího významného kroku, jež zásadním způsobem ozřejmí dlouhodobý záměr kralupských zastupitelů. Nicméně v současné chvíli se stále ještě nacházíme na začátku většiny prací, což potvrzují slova kralupského starosty Marka Czechmanna: „V průběhu měsíce května docházelo k odstraňování asfaltových povrchů. Následně nás čeká stavba kanalizace, na kterou budou všechny stávající objekty napojeny. Dešťové vody tak již nebudou odtékat na chodníky. Zároveň zde připravujeme nové elektrorozvody. Náměstí dostane posléze obdélníkový tvar, jehož přímou součástí se stane také prostor po bývalém hotelu Praha, který tak naváže na Vaníčkovu ulici.“

V dalších týdnech se práce přesunou do Palackého ulice, která je v této chvíli ještě stále průjezdná v obou směrech. „Ulice bude následně ohraničena výsuvnými zábranami. Na náměstí tak projedou pouze vozidla, která zabezpečují zásobování pro místní obchody. Ostatní řidiči se do centra dostanou Vaníčkovou ulicí a ulicí Husovou,“ uzavřel kralupský starosta. Finální podobu dostane centrum města až po realizaci etapy čtvrté, o jejíž možné podobě jsme podrobně informovali v březnovém čísle Zpravodaje. V tom následujícím se naopak zaměříme na plánovanou výstavbu bloku, jež vyplní dosavadní „otevřený prostor“ v blízkosti nově vzniklé Vaníčkovy ulice.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ