Práce v centru města pokračují

Stín naší tragické historie si po letech vybírá svou daň

Občané Kralup si už nějaký ten pátek zvykají na stavební práce na Palackého náměstí, jež jsou součástí akce „Řešení pevněných ploch v centru města Kralupy nad Vltavou – II. etapa“.

Prostřednictvím tohoto jinak velmi náročného projektu byla na konci měsíce května dokončena jedna z jeho dílčích částí. Jednalo se o povrchové úpravy v Jodlově ulici, nacházející se v blízkosti zubní polikliniky a přilehlé autobusové zastávky. „V této části centra se podařilo vše zdárně dokončit. Řidiči ani chodci se už nemusí obávat žádných dalších omezení. Na příslušných místech ale ještě počítáme s instalací sloupků, aby nám motorová vozidla nevjížděla do prostor pěší zóny,“ uvedla Marcela Horčičková, vedoucí odboru realizace investic a správy majetku s tím, že mnohem komplikovanější se v průběhu jara ukázaly být práce spojené s výstavbou tzv. Pivovarské ulice.

„Výstavba nové ulice byla prodloužena do konce září. Důvodem je nezbytnost spočívající v kompletní výměně podloží. V průběhu realizace jsme totiž objevili další sutiny, které zde byly zahrnuty ještě z doby náletu na město. Geolog jednoznačně potvrdil, že tato výměna je nezbytná, neboť by se v budoucnu mohlo stát, že by se nám nová komunikace mohla začít propadávat. Z tohoto důvodu se nám stavba přece jen o něco protáhne, ale s tím se bohužel nedá nic dělat.“

Současně se stavbou náměstí probíhá také přemisťování trafostanice společnosti ČEZ, a.s. Stávající budova bude následně odstraněna, čímž vznikne další volný prostor, o jehož možném využití se nyní jedná. A jaké alternativy jsou ve hře? Zde nabízím pohled pana Libora Lesáka, kralupského místostarosty: „Pro mě by bylo nejideálnějším řešením pozemek vyměnit s majitelkou sousedního pozemku a udělat tam jakýsi ‚odstup‘ od budovy pivovaru. Pakliže se však s majitelkou nedohodneme, existuje možnost vytvořit zde dětské hřiště, případně odpočinkovou zónu pro maminky s dětmi. Tento prostor by mohl úzce navazovat na přízemí budovy pivovaru, kde by měla být umístěna knihovna a kavárna.“ O dalších záměrech se brzy dočtete v některém z dalších čísel Zpravodaje.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ