Miroslav Sitař, zástupce kralupského kuličkového sportu: Kralupy jsou Mekkou kuliček!

V Kralupech máme celou řadu tradičních i netradičních sportů, ovšem vyzkoušeli jste už kuličky? Tato původně lidová hra, kterou se už na začátku minulého století bavili především venkovští chlapci, si našla útočiště právě v našem městě. Místní nadšenci tu před časem založili Český kuličkový svaz, pořádají tzv. Kralupskou ligu a také se během roku účastní několika zajímavých turnajů.

Jak se kuličky do Kralup dostaly? Kolik členů má současný kralupský tým?

Kralupy jsou Mekkou kuliček, přestože tu v dnešní době nefunguje žádný tým. Byl tu však založen Český kuličkový svaz – stalo se tak na místním hřišti (v areálu restaurace v Žižkově ulici). Následovalo rozšíření tohoto sportu i do jiných středočeských měst, později i do dalších krajů. Nyní jsou kuličky již celorepublikovou záležitostí, během roku probíhá hned několik prestižních turnajů. Kdyby měl někdo zájem stát se členem klubu, tak ho určitě založíme. Je potřeba minimálně šest hráčů. V začátcích bychom se mohli opřít o podporu zkušených hráčů, navíc bychom byli jediným týmem, který by měl k dispozici stabilní hřiště k tréninku.

Jaká jsou pravidla „kuličkového sportu“? Jedná se ryze o odpočinkový sport, nebo už i v této disciplíně je cítit rivalita a určitá prestiž?

Na turnajích Českého kuličkového svazu hrají vždy dva hráči proti sobě. Kuličky mají barevné rozlišení a cílem hry je dostat jako první všechny kuličky své barvy do důlku. Nejdřív každý hodí jednu kuličku od čáry hodu k důlku (rozhoz k důlku). Kdo je blíž, rozhodne, kdo začne v první hře. První hází všechny své kuličky (po jedné nebo i více najednou) z čáry hodu k důlku a snaží se jej zasáhnout. Pak udělá to samé jeho soupeř. V další části hry se pokračuje cvrnkáním. Každý cvrnká jen do svých kuliček, hráči se střídají po jednom cvrnku bez ohledu na to, jestli kulička skončila v důlku. Správný cvrnk je definován jako pohyb pouze jednoho prstu, přičemž se smíte dotknout jen své (jedné) kuličky. Ta pak může zasáhnout jakoukoliv jinou, i soupeřovu. Kdo má první všechny své kuličky v důlku, vyhrává hru. Zápas se většinou hraje na 2-3 vítězné hry. Čára hodu je vzdálena od středu důlku 7,5 m, důlek má průměr 7-11 cm. Kuličky vypadají na první pohled velice jednoduše, ale je to i fyzicky a takticky (občas) náročné. Po svém prvním turnaji jsem nechápal, proč mě bolí nohy. Po malých počtech jsem pak zjistil, že jsem během dne udělal osm set dřepů. Zájemci o tuto hezkou hru se nemusí účastnit jenom turnajů, ale mohou si jít kdykoliv zahrát s rodinou nebo kamarády na kuličkové hřiště, které se nachází na „LETNÍ OSVĚŽOVNĚ“ v restauraci U Kohouta. K dispozici je deset důlků každý den, a to v době otevření restaurace.

Kolik turnajů se už v Kralupech celkově uskutečnilo? Vyjíždějí zdejší soutěžící závodit také do jiných měst?

V letošním roce proběhne již třetí ročník „Kralupské kuličkové ligy“. Turnaje jsou tzv. „open“, čili zúčastnit se může v podstatě každý příchozí. Stačí se na místě přihlásit a zaplatit symbolické startovné. Turnaj je rozdělen do dvou kategorií – hráči do dvanácti let a výše. Turnaje se hrají po celé republice. Kralupská liga začíná již 2. 6. 2018 na hřišti v již zmíněné restauraci. Všichni jsou srdečně zváni.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ