Vzpomínka na starostu Sokola Ni zisk, ni slávu!

Tento měsíc to bude 60 let, co zemřel starosta kralupského Sokola, pan Karel Holub. Člověk, který po všech stránkách ostatní převyšoval.

Narodil se 20. srpna 1902 ve Zlosyni cestmistrovi Josefu Holubovi (1866-1937) jako šesté dítě a dostal jméno Karel. Po vzoru svého otce si zvolil povolání tak, aby mohl rozhodovat o výstavbě a správě cest a silnic. Byl nakonec jmenován jako jejich okresní správce. Navíc ještě pořizoval plány nových kralupských objektů a dohlížel na jejich výstavbu.

Od mládí byl tělem i duší Sokolem. Ti také mohou děkovat za obnovu tělocvičny, za výstavbu dvěstěmetrové běžecké dráhy a několika hřišť. Za své zásluhy byl Karel Holub zvolen jednomyslně starostou kralupského Sokola. Jeho aktivita neznala mezí. Hned vedle hudebního pavilonu obnovil letní divadlo, které bylo při všech sokolských slavnostech využíváno. Po válce se mu podařilo pro letní pobyt žactva zakoupit hospodu a obchod v Kokořínském údolí v Konrádově. Po několika brigádách byl objekt připraven pro prázdninový pobyt dětí.

Další jeho velkou láskou bylo divadlo. Dokázal navrhnout a sám vytvořit a vymalovat jakékoli kulisy. Hrály se tu především operety. K hostování pozval i svého švagra, herce Bedřicha Veverku, který předvedl svou novou hru „Bedřicha Veverky ta pravá“. Pro úspěch měla několik repríz. Karel Holub byl též vášnivým střelcem. V mysliveckém revíru, který se rozkládal od Veltrus přes Zlosyň až do Dřínova, nevynechal snad žádný hon. Střílely se koroptve, bažanti, králíci, zajíci i vysoká. Střeleckému oddílu pomohl tím, že jim projektoval a vybudoval střelnici na asfaltové holuby. Tyto střelecké soutěže měly často i zahraniční hosty. Široký okruh jeho zájmové činnosti a přílišné kouření Karlovi podlomily zdraví. Umírá 31. května 1958, tři měsíce před dovršením 56 let. Je až neuvěřitelné, co vše dokázal za tak krátce vyměřený čas. Je pochován mezi svými drahými na hřibově ve Veltrusech.

Vlastimil Řada

Autor:KZ