Před nádraží byla umístěna pamětní lavička

U vlakového nádraží byla zaměstnanci TSM Kralupy nainstalována zvláštním způsobem vypadající lavička posazená na vlakovém soukolí. Tento dost možná extravagantně vypadající prvek ovšem nepředstavuje jen klasické místo k posezení.

„Tato železniční lavička je dalším pamětním místem. Jedná se o připomínku bývalé vlečky buštěhradské železniční tratě provozované od roku 1856 do konce 70. let 20. století. Tato trať vedla mezi současným železničním nádražím a Husovou ulicí směrem za Žižkovu ulici k řece Vltavě a tehdejšímu přístavu,“ uvedl kralupský místostarosta Libor Lesák s tím, že město má v plánu si v budoucnu připomínat i další historická místa a události.

„Další pamětní místo by mělo vzniknout u dnešní silniční křižovatky ulic Gen. Klapálka a Chelčického, kde byla dříve zastávka s názvem Kralupy nad Vltavou – gymnázium. V tomto případě by se jednalo o shodnou lavičku, která již nyní stojí před nádražím. Další místa jsou pak v plánu v rámci výstavby nového centra města. Domnívám se, že historii je vhodné si připomínat právě těmito způsoby,“ uzavřel kralupský místostarosta.

Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ

Autor:KZ