Albert Kraliček: Jsem skutečně nesmírně rád, že má sochařská práce bude součástí nově vznikajícího centra Kralup

Kralupy nad Vltavou – O výrobě sochy dobrého vojáka Švejka pro město Kralupy nad Vltavou, jenž bude mít filmovou podobu legendárního Rudolfa Hrušínského, jsme informovali již dříve. Čas se ovšem s ohledem na výrobu sochy výrazně posunul směrem k finalizaci, což potvrdil i sochař Albert Králiček, zhotovitel díla z Nové Paky.

V jakém stádiu se nyní socha nachází?

Nyní se socha Švejka nachází ve stádiu odlévání do bronzu. Doplnily se detaily díla, jako např. bronzová informační deska popisující Josefa Švejka jako válečného veterána, čekajícího na kralupského drogistu Vaňka, a to s přáním občanů věčné slávy románu Jaroslava Haška.

Co jste si jako první pomyslel, když jste se seznámil s námětem díla? 

Když jsem s námětem seznámil, pracoval jsem s myšlenkou, jak vlastně téma a samotnou figuru ztvárnit, především tedy kompozičně. Později jsem pátral na internetu, jak by vlastně měl vypadat ten stájový pinč, tedy ukradený pes Lux. Modelem se mi nakonec stal náš knírač Rebel, jenž má podobné rysy. Dále jsem měl úkol tohoto pejska zakomponovat ke Švejkovi, ovšem tady jsem narazil na problém fajfky. Když člověk sedí na lavičce a přidržujete si levou rukou psa, má pravou ruku volnou. Ovšem k ní si nikdo nepřisedne, pokud v ní držíte fajfku. Z toho důvodu skončila v levé horní kapse uniformy a myslím, že to je správné – i výchovné. Závěrem jsem řešil možnost přisednutí ke Švejkovi a jeho umístění. Z toho vyplynuly parametry lavičky. Nakonec byl vyroben model cca 1:25.

Jak moc složité pro Vás bylo ztvárnění tváře slavného Rudolfa Hrušínského? Zkuste nyní trochu přiblížit, kterak vlastně probíhaly přípravy spojené s identifikací samotného obličeje? Kolikrát jste v poslední době např. zhlédl filmovou podobu Dobrého vojáka Švejka?

V průběhu příprav a samotné práce jsem Švejka viděl dvakrát. Jednou u vás v Kralupech po filmové rekonstrukci a jednou doma. Důležité bylo vypozorovat styl a ležérnost postavy při pohybu a také s tím související vlastnosti oblečení. Víte, Rudolf Hrušínský tady rozpohyboval filmovou postavu románového Švejka, kterou hrál, myslím, skvěle a já se ji snažil takto pojmout včetně portrétu. Občas mě dle fotek jeho herecký výraz udivoval, jak v rámci role vypadal portrétně jinak. Kladl jsem si otázku, jak to udělal? Takže socha Rudolfa Hrušínského, jako civilní osoby, by musela být jiná socha, navíc v jiné „starší“ fázi jeho života, aby si ho potom lidé právě se Švejkem nespojovali. V tomto případě je to ale na místě a podoba tady je. Na lavičce tedy sedí herec Rudolf Hrušínský v roli Švejka a drží psa. Co se týče přípravy podkladů, tak samotný průběh byl poměrně standartní. Pořízení fotodokumentace, studie filmových záběrů a v tomto případě i možnost zapůjčení dobové uniformy.

Máte představu, kdy by mohla být socha finálně dokončena?

Sochu Švejka mám v plánu dokončit do vánočních svátků tohoto roku. Osazení v Kralupech mám propočítáno na začátek května s tím, že samotné odhalení se uskuteční 20. května 2017. Myslím si, že všechny události spojené se sochou se hýbou správným směrem. Jsem skutečně nesmírně rád, že má sochařská práce bude součástí nově vznikajícího centra ve vašem městě.

Už jste někdy v minulosti realizoval obdobný projekt?

Ano, již v minulosti jsem realizoval podobnou sochu Alberta Einsteina sedícího před IQ-Landia Liberec. Jsem rovněž autorem sousoší monarchů v centru Mariánských Lázní, brány času v centru Tábora, busty T. G. Masaryka ve Šluknově atd. Nyní pracuji na portrétní plastice Petra Hapky. Bude slavnostně odhalená v květnu v Mariánských Lázních před zpívající fontánou.

autor: Aleš Levý, tiskový mluvčí MěÚ  

Autor:admin