Středočeský kraj zrušil proplácení žákovského jízdného

Střední Čechy – Středočeský kraj přestane proplácet takzvané žákovské jízdné. O ukončení programu Stipendium Středočeského kraje na dojíždění do školy rozhodli krajští radní v souladu se svým programovým prohlášením na zasedání v úterý 22. listopadu.

„V koalici jsme se shodli, že školní jízdné, které je krajem vypláceno, je nespravedlivá a duplicitní sociální dávka. Kraj tu není od toho, aby vyplácel sociální dávky. Těch čtyřicet milionů, o které se jedná, se dá využít efektivněji. Třeba na vybavení do mateřských škol nebo do středních škol,“ prohlásila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Středočeský kraj realizoval projekt Stipendium Středočeského kraje na dopravu do školy od školního roku 2009/2010. Předchozí vedení Středočeského kraje předběžně plánovalo vyčlenit na žákovské jízdné, resp. na úhradu nákladů na dojíždění do školy středočeským žákům, učňům a studentům v rozpočtu pro rok 2017 částku 40 milionů korun, tedy stejně jako na rok letošní. Od počátku fungování projektu poskytl kraj na tyto náhrady jízdného dosud celkem zhruba 385 milionů korun, a uspokojil tak 155 700 žádostí, nicméně dalších 4 000 podaných žádostí ještě zbývá k vypořádání. „Prostředky, které se na nespravedlivém žákovském jízdném ušetří, nasměrujeme zpět do školství, například na materiálové vybavení škol a na podporu výstavby nových škol. Navíc tím, že se žádosti nebudou muset vyřizovat, omezí se výrazně už tak přebujelá byrokracie na krajském úřadě,“ konstatoval radní pro oblast vzdělávání a sportu Jan Skopeček (ODS). Rozhodnutí ukončit stipendijní program na dojíždění do škol je jedním z bodů Programového prohlášení Rady Středočeského kraje, které vychází z koaliční smlouvy a vymezuje základní směr pro činnost rady kraje složené ze zástupců koalice stran ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů zvolených za TOP 09 v období 2016–2020.

autor: tisková zpráva Středočeského kraje

Autor:admin