ZŠ Komenského: Jak funguje žákovský parlament

Kralupy nad Vltavou – Dobře fungující školu s přátelskou atmosférou netvoří jen ředitel a učitelé. Velký podíl na tom, jaká škola bude, mají především žáci. Nejen tím, jestli se dobře učí a jak se chovají, ale i možností podílet se na jejím chodu.

Parlament-15-16

Proto i na ZŠ Komenského funguje žákovský parlament (dříve žákovská rada). Každý rok si žáci 5. – 9. tříd volí své dva zástupce, kteří je zastupují. Parlament se pod vedením zvoleného předsedy schází 1x za měsíc. Letos byla do této funkce zvolena Adéla Holomková (9. B). Schůzek se účastní i jeden zástupce pedagogického sboru, ten má však pouze koordinační funkci a působí jako prostředník mezi vedením školy, učiteli a zástupci žáků.

Hlavní funkcí žákovského parlamentu je zapojení žáků do života školy a umožnění vyslovit názory a náměty týkající se chodu školy. Měl by přispívat ke zkvalitňování vzájemné spolupráce a zlepšování vztahů ve školním prostředí. Dále by měl sloužit k tomu, aby se žáci mohli aktivně zapojit do dění ve škole, aby mohly být prosazeny jejich zajímavé náměty, názory a připomínky. Zástupci tříd následně seznamují ostatní spolužáky s aktuálním děním ve škole nebo s problémy, které školu trápí.

Zástupci parlamentu se také spolupodílejí na pořádání různých akcí. V minulém roce žáci uspořádali sběr hraček pro Farní charitu a i letos mají v plánu několik zajímavých akcí. Návrhů se sešlo mnoho, uvidíme, které nakonec získají největší podporu a budou zrealizovány.

autor: Mgr. Terezie Kaltounková,

koordinátor žákovského parlamentu, školní speciální pedagog

Autor:admin