První skautský oddíl byl v Kralupech založen právě před osmdesáti lety

Kralupy nad Vltavou – Toto významné výročí si ve čtvrtek 10. září 2015 připomněla stovka bývalých i současných kralupských skautů a junáků na vernisáži výstavy s názvem „Poutavý příběh ze života kralupských skautů“.

skaut02 Vlajková četa zleva.

 První skautský oddíl byl v Kralupech založen za první republiky již v roce 1935, a to kralupským Zdeňkem Čadkem za pomoci slánského Josefa Švarce. Ten úplně první kralupský oddíl měl čtrnáct členů. Skautské hnutí na Kralupsku během pěti let pevně zapustilo své kořeny, počet členů utěšeně vzrůstal. Bohužel, počátkem tzv. Protektorátu byly skautské oddíly úředně rozpuštěny.

Po roce 1945 došlo v Kralupech k obnovení skautského oddílu, málokdo však tušil, že je to opět na pouhých pět let. Vzhledem k tomu, že světové skautské hnutí bylo i tehdy myšlenkově a organizačně navázáno především na západoevropské země a USA, někdejší československý režim během tehdejšího vzrůstajícího mezinárodního napětí nehodlal nechat nic náhodě a rozhodl se po vzoru SSSR zřídit jednotnou dětskou i mládežnickou organizaci. Pionýr a tehdejší ČSM začal fungovat téměř výlučně v rámci škol, podniků, vojenských útvarů atd.

Přibližně od poloviny šedesátých let minulého století a zejména v době Pražského jara se skauti začali opět probouzet a obnovili své dětské oddíly, a to včetně Kralup, kam přišly po vybudování tehdejšího Kaučuku pracovat doslova mraky mladých lidí.

skaut06

Slavnostní nástup na muzejním dvorku.

Koncem šedesátých let se nově jednalo o platformu skaut – junák, která nakonec fungovala přibližně pouze dva roky, než počátkem sedmdesátých let přišla tzv. normalizace. Tehdejší kralupští junáci ani nestačili dostavět svoji velkou klubovnu u lobečské tůně, tzv. Ipsu. U této stihli dokončit pouze její velmi hrubou stavbu, která však nakonec přišla vniveč.

Žluté šátky se opět měnily za červené, a to na osmnáct dlouhých let. Nutno dodat, že bývalí junáci poté mnohdy takticky dále přežívali jako dětské a mládežnické turistické oddíly! Počátkem roku 1990 přešly zpět do obnoveného kralupského Junáka hned tři oddíly od kralupských turistů. K praktickému obnovování skautské organizace Junák došlo v Kralupech již na konci roku 1989 a český Junák od posledního obnovení své činnosti tedy v Kralupech aktuálně funguje právě 25 let. O obnově kralupského skautingu v roce 1989 více zde:
www.skautskyinstitut.cz/stories/jindriska-satavova-1942/.

Alfou a omegou současného skautsko-junáckého dění v Kralupech je středisko „Střelka“ ve skautském domě „Bára“ v Šafaříkově ulici, jež prakticky zastřešuje naprostou většinu kralupských skautsko-junáckých oddílů a jejich aktivit. Více na www.strelka.cz.

Skvěle připravená výstava o historii kralupského skautingu potrvá v kralupském městském muzeu až do neděle 8. listopadu 2015. Ohledně otevíracích hodin muzea určitě navštivte jeho zbrusu nové internetovské stránky www.muzeumkralupy.cz.

skaut15

Kralupský starosta Petr Holeček nemohl jako skaut na vernisáži chybět.

 

Vybrané snímky z vernisáže výstavy:
http://mat-kpy.rajce.idnes.cz/Kralupy_-_Skautsko-junacke_osmdesatiny_10.09.2015

text a foto: Martin Tlustý

Autor:admin