Co ovlivňuje cenu tepla v našem městě?

Co stojí za meziročním nárůstem ceny o 100 %? Proč mají Kralupští rozdílné ceny v rámci primárního a sekundárního rozvodu? Jak je to s rozpočítáváním tepelných ztrát při distribuci? Jak jsme na tom s cenou ve srovnání s jinými městy? O odpovědi jsme požádali kompetentní osoby – ředitele dodavatelské společnosti Tamero Invest, místostarostu Vojtěcha Pohla a ředitelku Městského bytového podniku…

Vyjádření teplárny TAMERO INVEST s. r. o. k předběžným cenám tepla pro rok 2023

Vážení odběratelé,
o vysokých cenách energií se toho za poslední rok napsalo a namluvilo mnoho. Bohužel je to věc, která se dotýká nás všech, a musíme se s ní nějak poprat. Vysoké ceny nás trápí nejen z pohledu občanů, ale i z pohledu českého průmyslu, který díky vysokým cenám energií přestává být konkurenceschopný.
Teplárna TAMERO INVEST se vždy chová zodpovědně, rozumně a uváženě investuje do nových úsporných a ekologických technologií a dodržuje platná nařízení a normy pro výrobu a distribuci tepla. Jako jedni z prvních v republice jsme již před více jak 23 lety odstavili uhelné kotle a přispěli tak k tomu, aby se nám všem v Kralupech a okolí lépe žilo. Za posledních 10 let jsme provedli kompletní rekonstrukci podzemních horkovodních rozvodů a výměníkových stanic ve městě (kromě krátkých úseků, které budou dokončeny v následujících letech). Do této rekonstrukce bylo investováno 100 milionů korun a výsledkem je snížení ztrát tepla na rozvodech na méně než polovinu a minimalizace nákladů na jejich provoz a údržbu. Všechny tyto kroky vedou k tomu, že občané Kralup mají dlouhodobě jedny z nejnižších cen tepla (vyráběného ze zemního plynu) v republice.
Cena tepla je kalkulována podle pravidel stanovených v Cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Cenové rozhodnutí stanovuje, jaké náklady a jaký zisk lze do ceny tepla zahrnout. Do ceny tepla pro rok 2023 navíc vstupuje Nařízení vlády o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci – tzv. cenové stropy.
Protože je nyní velice těžké predikovat, jaká bude cena zemního plynu v průběhu letošního roku, byla předběžná cena tepla pro rok 2023 kalkulována s cenou zemního plynu stanovenou nařízením vlády.
Pokud dojde v průběhu roku k poklesu ceny zemního plynu a její stabilizaci, bude výsledná cena nižší. V případě významného snížení ceny plynu bychom ještě v průběhu roku provedli aktualizaci kalkulace předběžné ceny.
Cena zemního plynu již pravděpodobně nikdy nebude tak nízká jako v letech 2013-2021, ale věříme, že brzy klesne na přijatelnou úroveň pro náš všechny.

Vzhledem k častým dotazům, které v současné době dostáváme, se pokusím na některé ve stručnosti odpovědět:

Proč je cena tepla tak vysoká, když Tamero prodává odpadní teplo?
Teplárna neprodává odpadní teplo, veškeré prodané teplo je vyrobeno na kotlích spalováním komerčního paliva, v našem případě většinou zemního plynu.

Proč Tamero zdražuje?
Cena tepla je závislá hlavně na ceně zemního plynu a na ceně emisních povolenek. Jelikož cena plynu i emisních povolenek vzrostla, musí vzrůst i cena tepla.

Můžete sdělit nákupní cenu plynu?
Nákup plynu v tak velkých objemech, které realizuje naše teplárna, probíhá podle cen na energetické burze, kde se obchoduje plyn na různá časová období a cena se mění z minuty na minutu. V jeden okamžik můžeme například nakoupit plyn pro dnešní den, na příští měsíc, na třetí kvartál a pro rok 2024. Výslednou cenu tak známe teprve, až když je měsíc ukončen. Z tohoto důvodu také na začátku roku zveřejňujeme předběžné ceny tepla a až začátkem následujícího roku kalkulujeme cenu podle skutečných nákladů. Rozdíl mezi skutečnou a předběžnou cenou je pak vzájemně vyúčtován.

Jaké má Tamero náklady na výrobu tepla, může uvést rozpad ceny pro občany, z čeho se skládá? Jakou položku tvoří údržba, servis… Jak tvoří přirážku.
Největší položky v ceně tepla jsou variabilní náklady, konkrétně náklady na zemní plyn a emisní povolenky. Náklady na údržbu a provoz jsou v řádu jednotek korun v jednom GJ tepla. Výši přiměřeného zisku stanovuje cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Převezme Tamero od města sekundéry?
Teplárny naší velikosti neprovozují sekundární rozvody, to je parketa bytových družstev.

Proč Tamero nevyrábí z něčeho jiného než z drahého plynu – uvažovali jste o uhlí/mazutu? Není to výhodnější?
Ceny, a hlavně dostupnost jednotlivých paliv průběžně monitorujeme, náhradní palivo je spíš otázka dostupnosti než ceny. Návrat ke spalování uhlí nezvažujeme, nebylo by to ekonomické. Také by to nebylo v souladu s naší strategií udržitelného rozvoje. Uhlí je v Evropě nedostatek a dováží se z Austrálie a Jižní Ameriky, výstavba uhelného kotle by trvala 3-5 let. Evropa v budoucnu s uhlím nepočítá, jako přechodné palivo k bezemisní energetice bude sloužit následujících 10-20 let zemní plyn.

Má Tamero oproti jiným městům nižší/vyšší cenu tepla?
Dle dostupných statistik jsou ceny tepla Tamera pod celorepublikovým průměrem.

Petr Štorek, výkonný ředitel, Teplárna TAMERO INVEST s.r.o.

Na další dotazy občanů k cenám tepla odpovídá Vojtěch Pohl, místostarosty města:

Rozpočítávají se na občany tepelné ztráty při distribuci?
Maximální ztrátovost na potrubí je 15 %, a to pouze v místech, kde ještě nedošlo k jeho rekonstrukci. Tato ztráta je v ceně tepelné energie na sekundárních rozvodech rozpočítána.

Co následky havárie na sekundárním potrubí na sídlišti Cukrovar?
Ztráta byla hrazena z hospodářského výsledku Městského bytového podniku v Kralupech nad Vltavou, ten vzal (po odsouhlasení Radou města Kralupy) havárii finančně na sebe. Město ví, že zdejší situace je již několik let nevyhovující. K nápravě bylo třeba zrevidovat projektovou dokumentaci na přestavbu a rekonstrukci tamějších sekundérů. Nyní má město k dispozici stavební povolení, na základě něhož je možné žádat o dotaci na obnovu rozvodů. Snahou města bude žádost v co nejkratším čase zprocesovat a pokud bude dotace přiznaná, rekonstrukce může být zahájena (pravděpodobně v létě 2024).

Je v plánu převod sekundérů na Tamero?
Pokud by město chtělo Tameru sekundární rozvody přenechat, bylo by to s doplatkem v řádech milionů korun na jejich opravu. Tamero nemá zájem na jejich vlastnění. Jak jsem zmínil výše, město má nyní v úmyslu podat žádost o dotaci na Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci Národního plánu obnovy na rekonstrukci rozvodů na Cukrovaru. Ale je třeba si uvědomit, že ani jejich rekonstrukce nepřinese občanům zlevnění tepla, ovšem přinese úsporu energie a eliminaci zmiňovaných ztrát.

A co ceny tepla v Kralupech a jinde?
Kralupy zaznamenaly meziroční 100% nárůst ceny, jako všude jinde, kde výrobci tepla používají jako hlavní surovinu plyn. Loňská cena v Kralupech byla relativně levná ve srovnání s ostatními městy, ani nyní tedy cenou nevybočujeme od jiných měst. Nadějí je, že se situace může v průběhu roku vyvíjet, cena plynu by mohla výhledově klesnout, což by znamenalo i pokles ceny tepla…

Proč je na primárních rozvodech o 100 Kč levnější cena tepla než na sekundárních rozvodech?

Odpovídá Mgr. Hana Bínová, ředitelka Městského bytového podniku v Kralupech nad Vltavou…

Město Kralupy n. Vlt. je vlastníkem sekundárních rozvodů v délce 2 km, prostřednictvím kterých je rozváděno teplo a teplá voda koncovým odběratelům v lokalitách Lobeček, sídl. Cukrovar a částečně na Hůrce. Městský bytový podnik (MěBP), příspěvková organizace byl svým zřizovatelem městem Kralupy pověřen, aby zajišťoval licencovanou činnost v odvětví rozvodu tepelné energie (TE). To znamená, že v lokalitách, kde je veden sekundární rozvod MěBP funguje jako mezičlánek mezi výrobcem tepla spol. Tamero Invest s. r. o. a koncovým zákazníkem.

Naším úkolem je provádět na sekundárních rozvodech opravy, výměny potrubí, armatur, měřidel spotřeby a v neposlední řadě vyúčtovávat spotřebu dle jednotlivých odběrných míst. Náklady na tuto službu tvoří rozdíl mezi cenami na primárních a sekundárních rozvodech.

Cenu tepelné energie rozváděné MěBP, která je tvořena v souladu se zákonem č. 526/1990 o cenách a platnými cenovými rozhodnutími Energetického regulačního úřadu, tvoří ekonomicky oprávněné náklady: nakoupená tepelná energie od Tamera Invest s. r. o., náklady na opravy a údržbu, správní režie a přiměřený zisk. Zisk je zpětně využíván výhradně k investování do oprav a udržování sekundárních rozvodů.

 

Autor:KZ