Úspěch kralupského juda

Letošní rok byl pro kralupské judisty jedním z nejúspěšnějších v jeho, více než padesátileté, historii.
22. a 23. 10. se konaly přebory České republiky jednotlivců. Sítem kvalifikace se probojovalo sedm kralupských závodníků. Bohužel dva se nemohli zúčastnit z důvodu zranění. Na těchto přeborech vybojovala Tereza Tlustá v kategorii mladších žákyň bronzovou medaili. Druhý den jsme v kategorii staršího žactva slavili obrovský úspěch, když naši závodníci dvakrát stanuli na nejvyšším stupínku. První medaili doslova vydřela Ella Vrbská, v jejím finálovém souboji nebylo rozhodnuto v základní zápasové době, následovalo golden score, ani zde se žádné závodnici nepodařila bodovaná akce, a tak museli výrokem rozhodnout rozhodčí, a ten vyzněl jasně pro Ellu. Odpoledne nastoupil na tatami Jirka Šmerák a celkem suverénně si dokráčel pro další zlato pro naše barvy. Jirka i Ella zároveň vyhráli dlouhodobou soutěž Českého poháru.

6. 11. se v Brně konal přebor České republiky družstev starších žáků. Využili jsme pravidlo o možném hostování závodníků ze Středočeského kraje. Prvním soupeřem byl oddíl z České Lípy, naši kluci si docela věřili, ale přišla studená sprcha – prohra 5:4, tedy tím nejtěsnějším rozdílem. Naštěstí jsme bojovali ještě v repasáži o třetí místo. Postupně se nám podařilo porazit týmy SK TORI Judo Brno 7:2 a ENERGY JUDO TEAM z Hranic na Moravě 5:4. V boji o třetí místo nás čekal velmi silný tým SKKP Brno. Po prvních třech vahách to nevypadalo vůbec dobře, prohrávali jsme 3:0, po pěti 4:1, naštěstí tým podržely těžší váhy a skóre otočily na 5:4.

Dalším úspěchem je postup mužů do 1. ligy (2. nejvyšší soutěž), kdy družstvo je složeno převážně z odchovanců oddílu.

V našem oddíle sportují děti od čtyř let, ti nejmenší se učí základní pohybové dovednosti a teprve potom se učí těm judistickým. Dveře nezavíráme před nikým, některé děti i dospělí sportují jen pro radost – bez ambicí na ty nejvyšší stupínky, ale i ti mají u nás místo.

Katka Hronová

Autor:KZ