Neoprávněný nedoplatek za plyn

Příběhy se šťastným koncem

Paní Olze přišel nedoplatek za plyn ve výši 38 tis. Kč. Byl to pro ni šok, nikdy dříve za plyn nedoplácela, vždy jí naopak vraceli (cca 7-8 tis. Kč). „Kdyby to bylo na konci současné topné sezóny, ještě bych to pochopila, ceny šly nahoru, ale za uplynulý rok?“, svěřila se paní Olga.
Za byt 2+1 to pro ni byla astronomická suma, kterou nechtěla akceptovat. Faktura byla velmi nepřehledná, chtěla, aby se jí na ni před úhradou podíval někdo znalý, vzpomněla si na bezplatnou nabídku poradenství na MěÚ Kralupy – rady energetického poradce pana Vlka. Pan Vlk jí při prvním ohledání faktury řekl, že uvedená částka je nesmysl.

S firmou se však nebylo možné spojit, nezvedala telefony, na e-maily neodpovídala, nakonec pan Vlk vyřešil situaci paní Olgy přes Energetický regulační úřad, během týdne přišel omluvný e-mail od poskytovatele, že byla faktura špatně vystavena, následně přišla nová faktura, kde paní Olze vraceli více než 8 tis. Kč.

„Pan Vlk je lidový a empatický člověk, chtěla bych mu touto cestou ještě jednou moc poděkovat za obrovskou pomoc. Ráda bych ho všem občanům doporučila, ať se nebojí přijít poradit, rád pomůže každému. Městu Kralupy děkuji za skvělou službu občanům,“ doplnila s úsměvem paní Olga.
Andrea Jůnová, šéfredaktorka

Komentář specialisty na energie Ing. Vladimíra Vlka: „Poskytovatel plynu se s největší pravděpodobností snažil paní Olgu vědomě podvést, viděl dřívější ročník narození této poškozené, tak to zkusil… Rád bych apeloval na ostatní plátce, hlavně seniory, aby věnovali vyúčtování velkou pozornost, při pochybnostech jsem tu pro ně.

Někteří nečestní obchodníci se snaží zneužít současné energetické krize ke zvýšení obratu nekalými praktikami. Velké pole působnosti budou tito šmejdi pravděpodobně mít i po novém roce, kdy bude stát cenu dotovat, opět bude nutné důkladně hlídat svoje nová vyúčtování, zda je vše zohledněno správně.

Poradna pana Vlka je i nadále k dispozici každý čtvrtek od 15:00 do 17:00 hodin v přízemí MěÚ Kralupy (kancelář č. 122).

Autor:KZ