Blíží se reforma odpadového hospodářství

Město Kralupy poskytuje jako jedno z mála (cca 10 míst v republice) bezplatnou likvidaci odpadů pro své občany, v sousedních obcích platí lidé tisíce korun… Samospráva poskytuje zdarma i nádoby na odpad k panelové zástavbě. K tomu mají místní občané (z většiny) neplacený servis sběrného dvora, který funguje 365 dní v roce, tam mohou uložit většinu velkoobjemových a separovaných odpadů produkovaných v domácnosti či na zahradě. Provozní náklady dosud kryly daně z nemovitostí. Odpadu však meziročně přibývá, nejen vlivem nárůstu obyvatel, ale i vývojem společnosti jako takové. Směsný odpad se vrší na skládkách v čím dál větší míře, vznikají tak nevzhledné kopce nelibé vůně, pro budoucí generace to budou objemné danajské dary…

Tento celorepublikový problém se aktivně řeší i na vládní úrovni, nejen v souvislosti s novými směrnicemi EU. Stát rozhodl, že se do roku 2030 nebude na skládky vozit nic…. V následujících letech tedy obce čeká prudké zdražení skládkování odpadu, aby byly dostatečně motivované třídit veškeré suroviny. Nárůst cen skládkovného bude o miliony ročně, za sedm let se může město dostat na dvojnásobek současných nákladů.

Na třídění odpadu (plasty, papír, sklo a další) jsme si zvykli, třídíme ukázkově, někdy tak horlivě, že svozové čety ani nestíhají kontejnery po městě vyvážet. Nyní je třeba posunout třídění dál.
Cílem připravované odpadové reformy je oběhové hospodářství*, odpady, co se vyprodukují, se použijí jako suroviny a vrátí se v nějaké jiné formě do oběhu, třeba v podobě výrobku, nebudou tedy tak plné skládky jako dnes.Jednotlivé vytříděné složky odpadu jsme schopni dále prodat (či předat bez poplatku) dalším zpracovatelům, tudíž pak nevozíme tolik na skládku a nevršíme kopce pro další generace,“ podotkl ředitel TSM Luboš Němec. Další úvahy recyklace se ubírají směrem k chemickým rozkladům vzniklého odpadu, zda by se i tyto produkty skládkování daly nějak lépe využít, ale to je zatím hudba budoucnosti.

*Cirkulární Česko 2040 
Oběhové hospodářství (cirkulární ekonomika) si klade za cíl udržet hodnotu výrobků, materiálů a zdrojů tak dlouho v ekonomickém cyklu, jak je to jen možné, a vrátit je do výrobního cyklu na konci jejich životnosti, přičemž se minimalizuje tvorba odpadu. Oběhové hospodářství se stalo jedním z klíčových konceptů v oblasti řady politik Evropské unie.
zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20211213_Vlada-schvalila-Cirkularni_Cesko_2040

Zefektivnění sběrného dvora v Kralupech

Aby bylo možné nakládat s odpady tak, jak nově ukládá zákon, budou nutné změny v rámci sběrného dvora, ten projde během nadcházejících měsíců stavebními úpravami. Nově bude využívána rampa pro pohodlnější manipulaci občanů s odpady, bude stanoven směr průchodu areálem**, občan bude nepotřebný materiál při pohybu po sběrném dvoru odkládat na určená místa dle druhu odpadu, s čímž mu pomůže průvodce, který jej navede/poradí, zkontroluje obsah dovezeného odpadu (první kontrola proběhne již na vrátnici, kde bude ověřeno, zda občan přivezl odpad roztříděný na položky viz seznam níže***.) Pokud by materiál neodpovídal deklarovanému, může být občan vykázán, např. směsný komunální odpad (již neroztřiditelný) patří do popelnice. „Tímto opatřením chceme zamezit dosavadnímu přetékání dvora odpady, frontě aut a nepřehledné situaci vlivem nashromáždění vozidel v areálu, kolem kterých se pohybuje několik rodinných příslušníků (během víkendového dne se tu otočí až 150 aut),“ poznamenal Luboš Němec, ředitel TSM Kralupy.

Avizovanou změnou společně přispějeme k tomu, abychom nezdražovali provoz nakládání s odpady městu a v konečném důsledku sami sobě… Platná vyhláška totiž říká, že je na občanovi, aby odpad roztřídil. Samospráva to v přechodném období zatím nevymáhala, nyní se však dostáváme do bodu zlomu, dále takto nelze pokračovat… „Již nebude možné, aby lidé nosili pytle tajemného obsahu, které končí ve velkoobjemovém kontejneru, kam patří rozměrný odpad jako např. sedačky, zatím se to na skládce tolerovalo, ale každým dnem tomu může být konec, jako jsme to již v minulosti zažili s azbestem,“ dodal Tomáš Bronec, technik TSM.

Od nového roku bude tedy nutná větší příprava doma, bude třeba přivézt věci roztříděné dle druhu odpadu (textil, suť, dřevo, polystyren, velkoobjemový zvlášť), přehledně rozčleněné v rámci vleku na hromádkách, ideálně bez zbytečných pytlů). Každý odpad má svůj kód, který říká, co pod něj spadá (viz přehled***, který bude v dalším vydání KZ podrobně vysvětlen). „Nadále již také nebude možné svůj odpad třídit až v rámci areálu TSM, aby lidé neblokovali vjezd dalším přijíždějícím. Nábytek bude třeba dovézt rozebraný na desky, ne v celku,“ uvedl dále T. Bronec a doplnil: „V areálu není žádná třídicí linka, tuto práci za občany suplují naši zaměstnanci, ale vzhledem k množství je tento model již neudržitelný.“

Smyslem reformního řešení tedy je, že občané budou mít možnost přímo ovlivnit, jak vysoké poplatky za směsný odpad budou platit. „Ano, stát je zavede i u nás v Kralupech, jejich výši určí míra ochoty obyvatel třídit, poplatky za osobu se budou pohybovat v rozmezí 500-1 200 Kč, poplatky v rámci sběrného dvora se však měnit nebudou,“ podotkl Luboš Němec.

Andrea Jůnová, šéfredaktorka

**Plán pohybu a třídění surovin ve sběrném dvoře


***Typy odpadů přijímané ve sběrném dvoře TSM:
• stavební suť (zpoplatněno)
• stavební materiály z bytového jádra, okna, dveře, izolační materiál – polystyren, vata (zpoplatněno)
• sanita – záchody, umyvadla, vany, sprchové kouty (zpoplatněno)
• odpad ze zeleně (tráva, větve, vánoční stromky, listí)
• objemný odpad z domácností (skříně, stolky, židle, postele, matrace, čalouněný nábytek)
• nebezpečné složky komunálního odpadu (barvy, rozpouštědla, kyseliny, pryskyřice, lepidla)
• sklo (primárně patří do kontejnerů po městě)
• měkké a tvrdé plasty (primárně patří do kontejnerů po městě)
• papír, kartony, časopisy a noviny (primárně patří do kontejnerů po městě)
• kovový odpad
• jedlé oleje a tuky
• motorové oleje
• vysloužilé elektrospotřebiče, světelné zdroje, televize, počítače, baterie a akumulátory
• pneumatiky (pneumatiky s disky – zpoplatněno)
• azbest (neprodyšně zabalený)
• asfaltové pásy
• dřevo
• textil
• motorové a karosářské díly

Množství produkovaného odpadu ve městě a vývoj cen za likvidaci:

Rok 2022
cca 3,5 tis. tun – komunální odpad z popelnic/kontejnerů po městě
cca 2,1 tis. tun – sběrný dvůr – velkoobjemový odpad
cca 8,9 mil. Kč = skládkovné
cca 12 mil. Kč = celkové náklady na likvidaci zahrnující svoz odpadu za pomoci lidí a strojů (mzdové náklady, pohonné hmoty, opravy, servisování, odpisy atd.)

Rok 2024
cca 11,2 mil. Kč = předpokládané skládkovné (pokud bychom nepřijali žádná opatření ohledně nakládání s odpady v rámci sběrového dvora, přijatými opatřeními si klademe za cíl snížit tempo navyšování ročního skládkovného)

ODPADY, KTERÉ LZE NA SBĚRNÉM DVOŘE ODEVZDAT:

Objemný odpad – komunální odpad vznikající běžně v domácnosti, který pro svůj charakter nebo velikost není možné odkládat do sběrných nádob na směsný komunální odpad nebo tříděný odpad (koberce, nábytek, zrcadla, matrace, molitany, sanitární keramické výrobky, vazby z knih, hračky aj.)

Papír – Papírové obaly, které se odkládají do modrého kontejneru, jsou z mnoha různých druhů papíru. Na SD můžete přivézt jakékoliv čisté kartony a to zejména ty větší, co se nevejdou do separačních nádob ve městě a ucpou je.

Co patří do modrého kontejneru na papír:

• SPRÁVNĚ – sešity, noviny, kancelářský papír, krabice, reklamní letáky, lepenka a karton, časopisy, celé svazky knih (vhazovat pouze bez vazby)

• ŠPATNĚ – mokrý, mastný a znečištěný papír, obvazy, hygienické vložky, voskový a uhlový papír (kopírák).

Sklo – Pro skleněné obaly jsou určeny kontejnery zelené a bílé barvy. Sklo je z hlediska recyklace výbornou surovinou. Vytříděné sklo se rozdrtí a přidá do výchozí směsi k výrobě nového skla, tímto je využití skla v podstatě nekonečné. Opětovně se z něj vyrábějí skleněné obaly a další výrobky. Tabulové sklo a větší skleněné výrobky je nutné odvézt do SD a neodkládat okolo kontejnerů. Sklo musí být předáno na SD bez jakýchkoliv neskleněných částí (dřevěné, plastové rámy, rámečky apod.)

Co patří do zeleného kontejneru na sklo:

• SPRÁVNĚ – lahve od alko i nealko nápojů, tabulové sklo z oken a dveří, sklenice od zavařenin – kovová víčka, uzávěry a nevymyté zbytky potravin nevadí!

• ŠPATNĚ – autosklo, drátosklo, zrcadla, porcelán a keramika, televizní obrazovky, zářivky, výbojky a žárovky, plexisklo, sklokeramika, kamenina, sklo znečištěné chemickými látkami, zlacená a pokovená skla apod.

Plasty – Plasty, jež mají své místo v kontejneru žluté barvy. Na SD se také dále třídí na objemné tvrdé plasty, které musí být zbaveny neplastových částí.

Co patří do žlutého kontejneru na plasty:

• SPRÁVNĚ – Sešlápnuté PET láhve, obaly od šamponů, tekutých pracích prášků, sprchových gelů, kečupů, fólie (např. od spotřebního zboží), sáčky, plastové tašky, obaly od pracích a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, plastové jídelní termoboxy, obaly od CD disků apod.

• ŠPATNĚ – obaly od olejů, silně znečištěné obaly se zbytky jídla, obaly od nebezpečných látek, barev, chemikálií, podlahové krytiny, trubky a výrobky z PVC, plastové hračky, bazény, plastové tuby od zubní pasty a pleťových masek, obaly se zbytky čisticích přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, molitan, stavební polystyren, gumové rukavice, silonové punčochy, podlahové krytiny, PVC či novodurové trubky apod.

Kovy – železné a neželezné. Kovy se ukládají do šedivých kontejnerů na tříděný odpad, které jsou rozmístěny po městě nebo na SD, kde lze odevzdat kovy větších velikostí. Ze železa dovezeného na SD musí být odstraněny všechny neželezné prvky (plasty, dřevo, sklo, izolace, stavební materiál apod.)

Co patří do šedivého kontejneru na kovové obaly:

• SPRÁVNĚ – nápojové plechovky, kovové uzávěry, šroubovací víčka, konzervy, alobal, hliníková víčka, hliníkové obaly od potravin (pozor na obaly spojené s dalším materiálem – tzv. kombinované nebo kompozitní obaly), tuby od kosmetiky (bez zbytků původního obsahu).

• ŠPATNĚ – nápojové kartony (tetrapaky) aj. kompozitní obaly (např. blistry od léků, stříbrné obaly od chipsů, psích/kočičích žrádel apod.), spreje a deodoranty se zbytky obsahu, kovové součásti vozidel, plechovky od barev, laků či jiných. nebezpečných látek, elektroodpad, baterie.

Biologicky rozložitelný odpad – je odpad rostlinného původu z údržby zeleně, ze zahrádek (tráva, větve, listí apod.) a rostlinné zbytky z domácností (slupky a zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, skořápky apod.) Pokud občané nemají vlastní, lze od MěÚ získat hnědé popelnice, nebo odpad odvézt na SD.

Co patří do hnědého kontejneru na bioodpad:

• SPRÁVNĚ – zbytky ovoce a zeleniny, suchý plevel, tráva, listí, nastříhané větve, slupky z ovoce a zeleniny, skořápky z vajec a ořechů, odpad z domácností rostlinného původu, seno, sláma, sypané čaje a kávová sedlina, hlína z květináčů, piliny, hobliny, popel ze dřeva.

• ŠPATNĚ – zbytky jídel, oleje a tuky, uhynulá zvířata a zvířecí exkrementy, kamení a smetky z chodníků, plasty, papír, sklo, textil a kovy, stavební odpad, jednorázové pleny, popel z uhlí, mléko a mléčné výrobky, zbytky masa a výrobky z něj, ryby a výrobky z nich, dřevotříska, nebezpečný odpad (chemikálie, léky, baterie), bioodpad zabalený do igelitových sáčků a pytlů. Jakýkoli z těchto odpadů znehodnotí celý obsah hnědé nádoby.

Nápojové kartony – Nápojové kartony lze recyklovat v papírnách nebo na speciální lince, která umožňuje využití jako třeba stavební izolace. Nápojové kartony by měly být vypláchnuté a krabice sešlápnuté. Kontejnery na nápojové kartony jsou označeny oranžovou nálepkou. Oranžově označené kontejnery jsou pouze ve městě.

Co patří do kontejneru na nápojové kartony:

• SPRÁVNĚ – nápojové krabice od džusů, mléka a mléčných výrobků, vín, rajského protlaku.
• ŠPATNĚ – nápojové kartony, nápojové krabice znečištěné zbytky potravin.

Jedlý tuk a olej – Odevzdat jedlý olej a tuk je možné na SD nebo ve městě, kde jsou k tomuto účelu určeny plastové popelnice se zeleným víkem a žlutým popisem. Důrazně žádáme občany, aby do nádob vhazovali olej pouze v dobře uzavřených plastových (PET) lahvích, nikoli ve skleněných – ty se mohou po vhození snadno rozbít! V žádném případě pak olej do popelnic nevylévejte!

Co patří do kontejneru na jedlý olej a tuk:

• SPRÁVNĚ – uzavřené PET láhve s jedlými oleji a tuky (fritovací oleje, ztužené jedlé tuky apod.)

• ŠPATNĚ – technické oleje (převodové, motorové, tlumičové), maziva a kapaliny.

Motorové, převodové a mazací oleje – Oleje jsou na SD přijímány bezplatně. Při vstupu na SD je povinnost nahlásit tento odpad!!! Vrátný vás odkáže na obsluhu, která olej zváží a převezme. Informaci o hmotnosti pak občan předá při odjezdu ze SD na vrátnici. Vyjetý motorový olej podle zákona o odpadech (§ 92) spadá do kategorie nebezpečného odpadu. Platí tedy povinnost použité motorové oleje ekologicky likvidovat. Jiné způsoby likvidace jsou zcela nepřípustné.

• SPRÁVNĚ – technické oleje (převodové, motorové, tlumičové), maziva a kapaliny v plastových nádobách.

• ŠPATNĚ – jedlé oleje a tuky (fritovací oleje, ztužené jedlé tuky apod.), je nepřípustné lití oleje do kanalizace, narušuje to proces čištění vody a způsobuje celou řadu problémů. Vyjetý olej se nesmí použít ani jako palivo do kamen, pro spalování je třeba použít speciálně upravený olej.

Pneumatiky – Lze odevzdat na SD v jakémkoliv množství a rozměrech v rámci veřejného místa zpětného odběru. Pokud budou pneumatiky předány na SD s disky, bude účtován poplatek za demontáž.

ETERNIT a jiné materiály obsahující AZBEST – Na SD přijímáme materiály obsahující AZBEST, ale dle vyhlášky pouze NEPRODYŠNĚ ZABALENÉ!!! Dovoz většího množství materiálu je potřeba si předem domluvit.

Jak nakládat s AZBESTEM:

• SPRÁVNĚ – vybourané stavební a demoliční odpady obsahující AZBEST musí být neprodleně po vzniku zabaleny do neprodyšných obalů nebo uloženy do utěsněných nádob či kontejnerů a označeny a předány do zařízení pro nakládání s odpady, které je určeno k jejich sběru nebo odstranění. Vhodné pro zabalení můžou být různé big bagy, velkoobjemové vaky, žoky, nebo různé silné plastové pytle a strečové fólie.

• ŠPATNĚ – na SD bude odmítnut tento volně ložený nezabalený materiál.

Stavební a demoliční odpady – Odpad vznikající při zřizování staveb, jejich údržbě, při změnách dokončených staveb a odstraňování staveb. Na SD lze odvézt v množství nepřesahujícím objem přívěsného vozíku za osobní automobil. Při větším množství vás obsluha SD nemusí přijmout. V takovýchto případech si objednejte kontejner s odvozem přímo na skládku. Stavební odpad není komunálním odpadem! Stavební a demoliční odpad je na SD zpoplatněn!

Jaký stavební a demoliční odpad přijímáme:

• SPRÁVNĚ – stavební suť, betony, dlažba, střešní tašky, sádrokarton, zemina, kamení.

• ŠPATNĚ – odpad s kovovými částmi, plasty, kabely, sanitární technika, odpady zabalené v papírových nebo plastových pytlích, polystyren, IPA, eternit, montážní pěny.

Izolační asfaltové materiály, lepenka IPA – Pokud se přiveze na SD materiál v rolích je nutnost dát ho do kontejneru rozložený na pásy.

Co patří do kontejneru na asfaltové izolace:

• SPRÁVNĚ – čistě asfaltové izolace bez stavebních materiálů.

• ŠPATNĚ – příměsi stavebních sutí.

Dřevo a dřevěný nábytek – Odevzdat dřevěný materiál je možné jen na SD. Dřevěné a dřevotřískové výrobky musí být kvůli vytíženosti kontejnerů rozděleny na jednotlivé desky dle kvality (A./B.) a odstraněny kovové části větší než 30 cm.

Jak třídit dřevo:

• SPRÁVNĚ – A. Čisté dřevo – desky, rámy, prkna, latě, hranoly, kulatina, povrchově neupravené dřevo, čisté palety, bednicí desky, dřevotřískové desky (DTD) – míchané v poměru 50/50 s čistým dřevem, překližka – v poměru 30/70 s čistým dřevem, dřevěný nábytek, OSB desky, lepené dřevo, třívrstvé podlahy, střešní konstrukce – neošetřené.

B. Okna a okenní rámy ošetřené nátěrem, dveře, dřevovláknité izolační desky (hobra), MDF desky, sololit, laminátové podlahy, dřevo znečištěné asfaltem a lepenkou, kompozitní materiály – kombinace plast/dřevo, textil/dřevo, střešní konstrukce – impregnované a povrchově upravené, multiplexové desky – voděvzdorná překližka (černý povrch), materiál s hliníkovou fólií, telegrafní sloupy, pražce.

• ŠPATNĚ – Okna, okenní rámy a dveře se skleněnou výplní, dřevěné desky se zrcadlem, dřevo z demolic se stavebním materiálem, dřevo s plastovými prvky, dřevo se železnými prvky většími jak 30 cm.

Elektrozařízení a světelné zdroje – Místa, kde můžete zdarma odkládat takové vysloužilé výrobky, jsou označována jako „místa zpětného odběru”. Ve městě je možnost odkládat menší elektrozařízení do červených kontejnerů. Na SD je možné odkládat jakékoliv množství a velikost elektroodpadu.

• SPRÁVNĚ – televizory, počítače, monitory, tiskárny, rádia, audio, chladničky, elektrické trouby, mikrovlnky, větráky, přímotopy, elektrické nářadí a hračky, malé elektrické spotřebiče, světelné zdroje.

• ŠPATNĚ – rozebrané a nekompletní (pokud možno).

Textil – Na textil, oděvy a ostatní doplňky jsou ve městě označené kontejnery, nebo je možnost odevzdat je i na SD. Do sběrných boxů patří věci čisté a zabalené.

Jak třídit textil:

• SPRÁVNĚ – oděvy, obuv, módní doplňky, hračky a knihy, které je možno dále použít k původnímu účelu (do kontejneru je vhazujte zabalené v igelitovém pytli, aby nedošlo k jejich znečištění). Dále ostatní oděvy a textilní materiál.

• ŠPATNĚ – plesnivé, mokré či od chemikálií zašpiněné hadry, koberce.

Polystyren – Ve městě jsou instalované konstrukce se zavěšenými velkými pytli pouze na čistý obalový polystyren. Odpady z EPS vznikající při zateplování budov (odřezky a zbytky) není dovoleno vhazovat do žlutých kontejnerů ani do instalovaných pytlů. Při předání do SD je třeba doložit prohlášení prodejce/výrobce, že daný polystyren neobsahuje nadlimitní množství HBCDD, látky zpomalující hoření (konkrétní podmínky stanovuje obecně závazná vyhláška příslušné obce). Tento materiál lze také předat na základě dohody recyklátorovi nebo také přímo výrobci EPS desek, případně lze využít nádoby před některými stavebninami.

Který polystyren do SD:

• SPRÁVNĚ – obalový polystyren, čistý stavební polystyren.

• ŠPATNĚ – stavební polystyren s lepidlem, obalový polystyren s lepenkou.

Autovraky – Na našem SD v současné době nelze odevzdávat! Možnost je pouze menší karosářské kusy a autodíly, a to vždy po dohodě při vstupní kontrole na SD.

Léky, injekční stříkačky – Nespotřebované či prošlé léky můžete odevzdat v lékárně, injekční stříkačky a jehly (např. jehly z inzulínových per diabetiků) lze odložit do speciální nádoby ve sběrném dvoře.

Barvy, rozpouštědla, kyseliny, pryskyřice, lepidla apod. – Nebezpečný odpad patří jen na SD! Nebezpečné odpady, nebo obaly jimi znečištěné, mají nebezpečné vlastnosti, které mohou ohrozit zdraví lidí a životní prostředí. Proto musí být využity nebo odstraněny ve speciálních zařízeních, které se nacházejí v rámci SD. Tyto odpady nepatří do sběrné nádoby na směsný komunální odpad!

Jak odevzdávat nebezpečný odpad:

• SPRÁVNĚ – v originálních obalech nebo v obalech, které jsou popsány pro identifikaci obsahu.

• ŠPATNĚ – anonymní odevzdání bez identifikace obsahu.

Autor:KZ