Tenisem žiji 62 let, nepřestává mě to bavit…

Kralupský tenisový spolek TJ Kralupy o. s. byl založen v lednu v roce 2009, sdružuje milovníky tenisového sportu z Kralup a přilehlého okolí všech věkových kategorií. Oblíbeným tenisovým trenérem je pan Zdeněk Vlasák.

Jak dlouho hrajete tenis?
Hraji tenis už 62 let. Od svých deseti. Můj kamarád mi řekl, ať si zkusím zahrát tenis o zeď, dal mi raketu a od té doby mě to stále baví.

Co vás na něm baví?
Vše, tenis je inteligentní sport bez osobního kontaktu. Musíte mít dobrou jak psychickou, tak fyzickou kondici.

Jaký byl váš nejlepší trenér a jak jste trénovali?
Mým trenérem byl Svatopluk Stojan, napsal sedm knih o tenisu a byl to daviscupový trenér Švýcarska. V 60. letech odešel do Švýcarska, kde byl tenisovým trenérem. V té době jsme trénovali 3x týdně.

Jak jste se k tomuto sportu dostal?
Chodil jsem do kralupské základní školy J. A. Komenského pěšky z Dolan podél vody, kde byly dříve tenisové kurty (u Vitany). Sedl jsem si vedle spolužáka, který hrál tenis. Pozval mě, abych si s ním šel zahrát. Moc mě to chytlo a začal jsem hrát i závodně.

Které sportovní roky byly vaše nejlepší?
Můj nejlepší rok tenisu byl v roce 1973, kdy jsem vyhrál okresní přebor, kde jsem porazil nejlepšího staršího žáka v ČSSR Miloše Cuce, který hrál v Praze za klub I. ČLTK. Pamatuji si to podle toho, že se mi ten rok narodila moje dcera, takže to vítězství bylo pro moji dceru. Ten rok jsem se také dostal do semifinále krajského přeboru v kategorii mužů.

Jezdil jste v té době na turnaje do zahraničí?
V té době jsem jezdil na turnaje jen po Československu, protože jsme byli komunistický stát a nemohli jsme nikam vyjet.

Jezdili s vámi rodiče na turnaje a zajímali se o to, jak hrajete?
Ne, nezajímali, ale byli rádi, že tenis hraji a že nechodím do hospody.

Jak dlouho jste hrál závodně?
Do 60 let jsem hrál závodně i kategorii veteránů. Celkem jsem hrál závodně tenis 48 let. Po ukončení závodní dráhy jsem nechtěl s tenisem přestat a tak jsem začal s trénováním mládeže.

Kdy jste začal s trénováním?
Ve 24 letech, trénoval jsem i nejlepší tenisty v Československu např. Lucii Škutinovou, která byla první na žebříčku v Československu a nakonec odešla do Švýcarska.

Jsou nějaké velké úspěchy našeho tenisového klubu v Kralupech nad Vltavou v době, kdy jste hrál závodně?
Ano, postoupili jsme do druhé ligy a tam jsme se 3 roky drželi se Svatoplukem Stojanem a Miloslavem Czechmannem. Ve druhé lize jsme se drželi od roku 1968 až do roku 1970.

Změnila dnešní doba tenis?
Ano, ve všem. Ve vybavení, např. v raketách a jejich výpletu, v obuvi a oblečení. Dříve se také hrály rychlé přímé údery, dnes se hrají hlavně liftované.

Je něco, co by ještě mělo zaznít?
Ze všeho nejvíc bych si přál, aby se děti začaly věnovat nejen tenisu, ale hlavně sportu obecně. Za mých mladých let jsme nic jiného neměli než ten sport. V té době jsme neměli notebooky nebo telefony, takže jsme měli více času na sport. Byli jsme proto daleko fyzicky zdatnější, než jsou dnešní děti. Jako malý kluk jsem chodil do SOKOLA.

František Kobza, student Dvořákova gymnázia

Tenisové kurty u Vitany (zleva Vladimír Styblík, Miloslav Czechmann, Jan Hynek a Zdeněk Vlasák)

Autor:KZ