Přípravy na DNY KRALUP jsou v běhu

V úterý 15. února se na městském úřadu konala koordinační schůzka k programu Dnů Kralup 2022.

Přípravy pětidenních slavností probíhají téměř po celý rok a i přes to, že situace nedovolila v předchozích dvou letech slavnosti Dnů Kralup konat v obvyklé podobě, na letošní rok nahlížíme více optimisticky.
Zástupci města Kralupy nad Vltavou se sešli s několika hlavními pořadateli, aby se vzájemně seznámili se svými představami a dosud připraveným programem.

V zastoupení Kulturního a společenského střediska VLTAVA hovořil ředitel Robin Janoš a programová produkční Jitka Košťálová. Představili hlavní kostru slavností, do níž dále přispějí i ostatní pořadatelé větších i menších akcí.

V pátek 3. června v 16:00 hodin budou DNY KRALUP 2022 na Palackého náměstí slavnostně zahájeny.
Připravený je bohatý program až do 22:30 hodin:
– dětská dechovka Základní umělecké školy v Kralupech;
– Blue Cimbal – první elektrifikovaný cimbál, se kterým cimbalista Roman Veverka představí moderní hity i lidové písně;
– kapela TH!S s baskytaristou, hercem a režisérem Vojtou Kotkem.
Poté se návštěvníci budou moci rozhodnout, jestli zůstanou na promítání filmu Kina na kolečkách (letos je pro silnější zážitek objednáno projekční plátno o velikosti 10 x 5 metrů) nebo se přesunou do loděnice Kotva na „oldies disco“.

V sobotu 4. června bude již tradičně na břehu Vltavy, pod mostem T. G. Masaryka Kralupský festiválek s doprovodným programem od 12:00 hodin.
– Hudební festiválek otevře a s jistotou rozezpívá Jaroslav Uhlíř s kapelou;
– Country beat přidá porci country music;
velmi příjemným zážitkem bude setkání s kapelou Vanua 2, která vznikla spojením muzikantů ze skupin YannickTevi band a Blue Effect, maďarský revival kapely Rammstein jistě potěší všechny příznivce této skupiny;
– kralupská thrash-metalová Dissection představí svoje nové album;
– třešničkou na pomyslném dortu bude dlouho očekávaný koncert legendární formace Olympic.
Tradiční ohňostroj nahradí netradiční laser show věnovaná letošnímu 120. výročí povýšení Kralup na město.

Pro milovníky výletních plaveb bude k dispozici vyhlídková loď.

V neděli 5. června je na paloučku u řeky Vltavy od 11:00 – 17:00 připraven program nejen pro rodiny s dětmi. U vltavské tůně vyroste lovecký tábor, kde budou k vidění koně, dravci, lovečtí psi a veškerá historická lovecká výbava. Součástí bude i dobová střelnice s výkladem a přednáška o myslivosti s letovými ukázkami dravců. Zhruba ve třinácti stanech, obydlených více než čtyřiceti účinkujícími v dobových kostýmech, se návštěvníci seznámí s životem lidí ve středověku a ukázkami řemesel. Historii si tak každý bude moci doslova ,,osahat”.
Malí návštěvníci si při projížďkách vyzkouší pohled na svět z koňského hřbetu.

A co dalšího bohatý program Dnů Kralup přinese?
Ve středu 1. června se uskuteční tradiční výběh po 187 schodech na místní kopec Hostibejk – „Běh do hostibejckých schodů“.

Ve čtvrtek (2. 6.) na břehu Vltavy u loděnice Kotva budou k vidění ukázky ze zásahů Policie ČR, hasičského záchranného sboru na suchu i ve vodě, vybavení sanitního vozu zdravotní záchranné služby, budete si moci s lektory Českého červeného kříže vyzkoušet ošetřit různé druhy zranění, napsat si testy z pravidel silničního provozu a mnoho dalších aktivit. To vše při akci „Bezpečný den“. V zahradě DPS se můžete těšit na pásmo staropražských a jiných žertovných písní v podání kralupského pěveckého uskupení Senior minichor pod názvem ,,Ku Praze uhání vlak“, vystoupení proběhne v 16:00 hodin.

Ve čtvrtek v podvečer při „Muzejní noci s překvapením“ bude k vidění dernisáž výstavy „Fenomén IGRÁČEK“.
Základní škola Komenského ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Kralupy n. Vlt. opět připravují páteční dopolední program na břehu Vltavy u kavárny iCafé, určený především dětem.

Do sobotního programu přispěje Klub vodních sportů se svou již tradiční a velmi oblíbenou soutěží rychlých člunů „Kralupská míle“.
A stálicí sobotního programu je i turnaj ve volejbale „Memoriál Simony Machanové“ a turnaj malé kopané „Turnaj století“.

Neděle bude patřit amatérským odvážlivcům v plavkách či neoprenech, a to při „Kralupském kilometru“. Závod pořádaný pod taktovkou kralupského plaveckého oddílu POKR je závislý na počasí více než ostatní akce, a proto je jeho konání podmíněno teplotou vody.
Další nedělní sportovní aktivitou bude „Turnaj nadějí ve volejbale“ a v Kulturním a společenském středisku VLTAVA proběhne i „Den zdraví“.

Do programu svými oslavami přispěje i Charita Kralupy nad Vltavou, oslavou svého 20. výročí.

To a ještě mnoho dalšího si lze užít ve dnech od 1. do 5. června při DNECH KRALUP NAD VLTAVOU 2022.
Více o programu, na kterém se stále pracuje, se dozvíte na www.dnykralup.cz

 

Autor:KZ