Moderní avšak urbanisticky laděné domy v centru města

Centrum Kralup pomalu dostává novou tvář. Společnost Rezidence Kralupy s.r.o, která v září 2020 (jako jediný zájemce elektronické aukce) za cenu 35 050 000 Kč odkoupila od města pozemky v centru města o velkosti 2 717 m2, již odhaluje navrženou studii k projektu bytových domů, pro něž byly dané pozemky dle schválené územní studie určeny.

Jednou ze základních smluvních podmínek prodeje pozemků v centru města bylo dodržení závazné územní studie nazvané „Dostavba za Husovou ulicí z 1/ 2020“. Výstavba bytových domů je tedy navržena tak, aby ladila s okolními stavbami a celou podobou budoucího náměstí. Mezi budovou bývalého pivovaru a blokem domů v Husově ulici vznikne 68 nových bytových jednotek. Komplex bude mít charakter polyfunkčních domů, tzn. že v přízemí vznikne prostor pro komerční využití, horní patra budou určena pro bydlení.

„Podle schválené územní studie budou domy vypadat jako samostatně stojící, tedy dolní patro bude sloužit právě pro komerční účely. Domníváme se, že v centru města najdou komerční prostory uplatnění a budou pro občany užitečné,“ říká Hristo Iordanov Nikolov, jednatel společnosti Rezidence Kralupy s.r.o. Místostarosta Libor Lesák na jeho slova navazuje: „Mohou tam vzniknout kanceláře, může tam být provozována kavárna, restaurace, kadeřnictví či cokoli jiného. Jde o to, aby nabízené služby probudily život na náměstí a aby je využili také ti občané, jež budou navštěvovat městská zařízení budoucího multifunkčního centra zrekonstruovaného pivovaru. Očekáváme, že pohyb v centru bude větší, proto chceme občanům nabídnout služby nové.“ Vedení města předpokládá, že by rekonstrukce pivovaru a stavba bytových domů mohly být prováděny současně. Kralupské centrum a náměstí by tímto krokem mohlo být zkompletováno a být občanům k dispozici zároveň.

„Co se týče přestavby pivovaru, tak v současné době máme připravenou projektovou dokumentaci pro stavební povolení, dořešujeme jenom dílčí problémy týkající se přívodu horkovodů ze Synthosu a.s. Do konce letošního roku bychom chtěli vysoutěžit dodavatele stavby. Pokud se nám to podaří, tak by stavba podle optimistických předpokladů mohla trvat tři roky. Když si investor dostavby bytového komplexu trošku pospíší, tak by obě akce mohly být dokončené zhruba do půl roku od sebe,“ popisuje plány L. Lesák. Podle předpokladů investora, jednatele společnosti Rezidence Kralupy s.r.o. Hrista Iordanova Nikolova, by stavba nových bytových domů mohla být zahájena za rok až rok a půl. Samotná výstavba by měla trvat zrovna tak dlouhou dobu. Do roku 2025 by se tak Kralupy mohly dočkat celkové proměny náměstí.

Karmela Spejchalová, šéfredaktorka

Autor:KZ