Kralupy a Neratovice se dočkaly vzácných sokolích mláďat. Sledovat je můžete online

Rafinérie ORLEN Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou a výrobní areál Spolany Neratovice žijí radostnou novinou. V hnízdních budkách se tu vylíhla celkem čtyři mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Na komíně v Kralupech se nachází i nově nainstalovaná online kamera, díky které můžou diváci dění v budce pravidelně sledovat na webu starameseosokoly.cz. ORLEN Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Díky tomuto partnerství se v průmyslových areálech skupiny doposud vylíhlo 37 ptáků. V České republice se přitom vyskytuje jen 110 párů.

Sokol stěhovavý je jedním z mála druhů, který v naší krajině v minulém století zcela vyhynul, ale dokázal se úspěšně vrátit. Proto je každý přírůstek ceněn. Hnízdění sokolů v průmyslových areálech bývá co do počtu vyvedených mláďat velmi úspěšné, jelikož zde dravci mají dostatek klidu a potravy. Na komíně v Kralupech nad Vltavou sokoli zahnízdili v březnu a nyní vyvedli dvě mláďata. Diváci je mohou sledovat díky nově instalované kameře. Podle zpráv ornitologů vyvedl mladé i sokolí pár v neratovické Spolaně, který nechal bez povšimnutí hnízdní budku vybavenou kamerou a usídlil se v budce na druhé straně areálu, ze které vystrnadil poštolky. Původní domov na komíně však prázdný nezůstal. Noví nájemníci na sebe nenechali dlouho čekat, a tak návštěvníci webu starameseosokoly.cz mohou sledovat i hnízdění holubí rodiny.

Nyní čeká mláďata kroužkování, díky kterému bude možné sledovat, zda úspěšně přežívají, kam se odstěhují, s kým zahnízdí, jestli jsou si věrní a další informace z jejich života: „Pouhým okem sokoly rozlišit nedokážeme, ale díky kroužkům je rozeznáme. Když mláďata dostanou kroužek, je to jako číslo našeho občanského průkazu. Poté na fotopasti nebo dalekohledem přesně zjistíme, o kterého sokola jde,“ upřesňuje ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Sokol stěhovavý se dožívá až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol stěhovavý je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holuby, kachny, další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve 40. a 50. letech minulého století, kdy se na území tehdejšího Československa hnízdilo minimálně 60 párů. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí v Česku hnízdilo již zhruba 20 párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba 110 párů sokolů stěhovavých.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 420 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 20 stanic. Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává více než 4 800 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, email: pavel.kaidl@unipetrol.cz

Autor:KZ