Pavel Langmaier, vedoucí šachové mládeže TJ Kralupy: Kralupští šachisté se chystají na mistrovství ČR

Oddíl šachu v Kralupech bude mít na mistrovství republiky mládeže dva zástupce. Přípravy na stále odkládaný turnaj probíhají online. Co se týče pandemické situace, Pavel Langmaier, vedoucí mládeže, věří, že se vše vrátí do starých kolejí: „Na klub jako takový to nebude mít výrazný vliv, jen co nám to bude umožněno, začneme fungovat tak, jak před pandemií. U mládeže to může mít následky jak negativní, tak i pozitivní.“

Už více než rok nám život znepříjemňuje pandemie. Jak toto období probíhalo u Vás v oddílu?
Kralupský šachový oddíl se stejně jako ostatní kluby a sportovní odvětví potýká s pandemií téměř naprostým utlumením činnosti. A to mají šachy například oproti ping-pongu tu výhodu, že je lze hrát online, přes internet. Ovšem těžko se v tom pak udržují ty sportovní prvky. Ještě před vypuknutím pandemie talentovaní mladíci z Kralup předváděli vynikající výkony v prestižních turnajích Prague Open 2020 či Prague International Chess Festival 2020. Od března 2020 byly veškeré soutěže zastaveny a čekalo se na jejich restart. Nakonec většina z nich zůstala nedohraných. V létě činnost oddílu probíhala relativně v zajetých kolejích, konaly se letní soustředění mládeže i šachové turnaje, včetně Krajského přeboru mládeže v praktickém šachu či Mistrovství ČR mládeže v rapid šachu. Bohužel na podzim opět většina soutěží už nezačala, až na jednu výjimku, ligu mládeže, která se má dohrávat teď v květnu nebo v červnu 2021. V současnosti probíhají tréninky formou distanční výuky, ale to zdaleka nenahradí kontaktní způsob tréninků.

Jaké turnaje, kterých jste se plánovali zúčastnit, se kvůli pandemii neuskutečnily?
Kvůli pandemii byla zrušena celá sezóna 2020/ 2021 tradičních soutěží družstev dospělých. Šachový oddíl TJ KRALUPY, z. s., měl přihlášené čtyři týmy do čtyř různých soutěží. Co se týče mládeže, tam je zrušených turnajů mnohem více. Namátkou Turnaj šachových nadějí 2020 a 2021 – Frýdek-Místek, Talentcup 2020 – Malenovice, MČR školních družstev – Zlín (účast mělo vybojované Dvořákovo gymnázium), oblíbené regionální turnaje Bakovský Rákosníček 2020 i 2021, O Vánočního kapra 2020 – Dobrovice, či turnaje v Mladé Boleslavi a Neratovicích. Bohužel nakonec bylo po několika pokusech zrušeno i MČech mládeže, které bylo nahrazeno přímo MČR mládeže. Co se týče turnajů, které jsme měli pořádat v Kralupech nad Vltavou, tak se podařilo odehrát turnaj O pohár starosty Kralup nad Vltavou 2020 a oddílový přebor v bleskovém šachu 2020. Vánoční turnaj mládeže a oddílový přebor v rapid šachu byly bohužel v roce 2020 zrušeny.

Probíhaly některé turnaje online?
Ano, online turnajů probíhá celá řada na různých platformách prakticky po celém světě a lze se přihlásit kamkoli a kdykoli. Vzniklo i několik seriálů online mládežnických lig na úrovni regionů i našeho kraje. V současnosti připravujeme i online oddílový přebor v bleskovém šachu. Ale to je trochu jiná disciplína než normální šachy.

Přibližte nám plánované mistrovství ČR mládeže. Kdo z Vašich řad se ho zúčastní?
MČR mládeže do 16 let 2021 je vrcholem dvouletého cyklu. Kvalifikační boje začaly již na podzim 2019. Středočeské regionální žákovské ligy sezóny 2019/ 2020 nebyly dohrány. A tak bylo umožněno na podzim 2020 startovat všem zájemcům na Krajském přeboru mládeže, zde si vybojovali účast na následném MČech tři hráči Kralupského oddílu. Původně říjnové MČech mládeže bylo přeloženo na prosinec, poté na leden a v únoru bylo nahrazeno přímo MČR mládeže do 16 let. Postupy byly dány výkonností. V březnovém termínu měli v kategorii chlapců do 14 let účast „vybojovanou“ Jan Seidl a Tomáš Bezděk. Nakonec bylo rozhodnuto, že se i MČR mládeže do 16 let odloží. V současnosti je plánováno na 22. – 29. 6. 2021. Nejlepší šachisté z řad mládeže by se měli setkat, jak je již tradicí několik let, v Koutech nad Desnou.

Jak probíhá příprava na toto mistrovství? Jsou tréninky něčím specifické?
Příprava na MČR probíhá kontinuálně již od Mistrovství Čech mládeže 2019, kdy jsme navázali spolupráci s jedním z nejlepších trenérů mládeže Stanislavem Stárkem z Říčan, který od té doby (a nyní hlavně na dálku přes počítač) naše kluky připravuje na tento vrchol v jejich dosavadních soutěžních kariérách. V plánu máme i soustředění a tréninkový kemp před MČR, ale to bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet situace ohledně pandemie. V režimu online tréninků se učí teorii zahájení i koncovek a strategii střední hry, studují partie slavných velmistrů a řeší kvízové šachové úkoly.

Jak velká je Vaše členská základna? Jeví o šachy zájem i mladí lidé?
V současnosti má šachový oddíl 57 členů, z toho je 24 hráčů do 18 let. Děti a mládež o šachy zájem mají, každý rok přivítáme v oddíle nové členy, hodně tomu pomáhaly tradiční šachové přebory kralupských škol, ale bohužel hodně mládeže také kolem 16 let s tímto sportem z různých důvodů skončí.

Jak to vidíte s šachovým klubem Kralupy do budoucna?
Šachy v Kralupech mají velkou tradici a zajímavou historii. První zápis v kronice, která se zachovala, je z 1. října 1921, kdy v Hotelu Čechura (kdo z pamětníků ví, kde byl?) se uskutečnila ustanovující schůze Sdružení šachistů v Kralupech. Zakládajícími členy byli K. Halada, Dr. Felix, V. Taussig, R. Vlach, F. Sieber, D. Šulc, A. Mišutin, R. Dittrich, A. Voráček, R. Bílek, Ing. Krejza, E. Valenta, K. Čechura, Ing. Zoubek, Dr. Hodač, Dr. Singer a K. Mazanec. O několik dní později přibyli ještě Ing. Batěk, R. Goldberger, F. Dejmek, R. Vojtěch a pánové Rejchrt a Gedř. Díky tomu se kralupští šachisté mohou pochlubit 100letou historií, kterou, doufejme, důstojně oslavíme v hotelu Sport, kde už několik let máme svou hrací místnost a klubovnu. Pokud vím, tak několik členů pracuje i na digitalizaci kroniky šachového oddílu, takže bude k dispozici pro všechny zájemce i podrobný pohled do našich šachových dějin. Co se týče současnosti a blízké budoucnosti, tak máme velké ambice postoupit s mládeží do ligy. Dospělí by rádi postoupili do II. ligy, kterou v minulosti hráli. O budoucnost bych se nebál, mezi šachisty je hodně nadšenců, kteří tento sport dělají pro radost. Šachy jsou sport na celý život, a i když někdo na klubový život na čas zanevře, tak se nezapomene, a kdykoli se k nim může vrátit.

Jakým způsobem ovlivnil Váš klub koronavirus? Jaké budou podle Vás následky?
Na klub jako takový to nebude mít výrazný vliv, jen co nám to bude umožněno, začneme fungovat tak, jako před pandemií. U mládeže to může mít následky jak negativní, tak i pozitivní. Pandemie vzala téměř dvě sezóny a u mládeže je to výrazná část sportovní kariéry. Je dost možné, že už se někteří k šachům nevrátí, nebo budou stagnovat ve výkonnosti. Na druhou stranu tím, že se šachy dají hrát i přes internet, je dost možné, že, až to půjde, přijde si do klubu zahrát víc zájemců o šachy, než chodilo dříve. Nechme se překvapit.

Proč si myslíte, že by mohlo přijít více nových zájemců? Co je konkrétně těmi aspekty, které lákají člověka k této hře?
Šachy jsou trochu specifický sport. Už před pandemií byly populárním sportem, nicméně paradoxně právě pandemie pomohla k jejich masové popularizaci. Je to hra, jež má relativně velmi jednoduchá pravidla, která bez problému zvládne pochopit předškolní dítě, není závislá na faktoru náhody, ale přesto skýtá nepřeberné množství kombinací a herních stylů. Nemáte-li na druhé straně šachovnice oponenta, můžete hrát s počítačem, nebo se díky rozvoji internetu, postavit milionům hráčů z celého světa. Sedíte doma, přesto si můžete šachy užít. Dalším faktorem, který bezesporu stojí za dnešním šachovým boomem, je seriál Netflixu „The Queen´s Gambit“, který se stal obrovským hitem a zpopularizoval tuto hru stejně jako v 70. letech souboj Bobbyho Fishera se Spasskym. V neposlední řadě je to i finanční aspekt. Začít hrát šachy přináší naprosto zanedbatelnou prvotní investici, což u mnohých sportů rozhodně běžné není. Stačí šachovnice, figury, nebo jen aplikace v mobilu, a můžete hrát.

Proč by vlastně vůbec lidé měli hrát šachy?
Šachy jsou nejrozšířenějším sportem na světě a bezesporu nejlepším sportem, který procvičuje jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle – mozek. Šachy jsou hra, jež vás naučí kombinaci, logice a strategickému uvažovaní. Naučí vás, že předvídat své kroky dopředu je mnohem důležitější, než zbrkle někam vyrazit a pak se s brekem vracet zpátky. Naučí vás, že každý váš tah má své konsekvence v budoucnosti. Čím pečlivěji jej promyslíte, tím vyšší benefit za několik tahů získáte.

Jaké předpoklady by měl mít člověk pro tuto hru? Pro jaký typ člověka je určena?
Postavil bych to obráceně. Je to sport, který je minimálně omezující. Zatímco v jiných sportech můžete být limitováni fyzickými predispozicemi a tím, že ani sebevíc času stráveného tréninkem vás dál už neposune. S metrem a půl výšky prostě nikdy nebudete ani průměrným hráčem basketbalu, ale v šachu, pokud budete tvrdě trénovat, můžete se vždy stát velmi dobrým hráčem. A na rozdíl od fyzických sportů pro vás věk znamená minimální omezení. Je spousta hráčů, kteří si udrží výkonnost do vysokého věku. Takže hrát šachy může téměř každý. A sakra dlouho. Ať už pro zábavu, jako relax, nebo v tom najde víc a věnuje se šachu v rámci organizovaného sportu.

Tomáš Čapek, redaktor

Autor:KZ